Έντυπη Έκδοση

«Αναβάλλω την κηδεία μου λόγω υποχρεώσεων»

«Ηθελα να ετοιμάσω την κηδεία μου αλλά έχω πολλές υποχρεώσεις και το αναβάλλω». Μ' ένα από τα γνωστά αμφιβόλου ποιότητας αστεία του ο Ιταλός πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να παραδώσει τα ηνία της χώρας.

Η ήττα του όμως ήταν πολύ ηχηρή και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία γενικότερων πολιτικών εξελίξεων με φόντο, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, ακόμα μία δίκη του.

Αυτή η δίκη αφορά τη φερόμενη ως εμπλοκή του σε επί πληρωμή σεξ με ανήλικη, την περίφημη πια Μαροκινή «Ρούμπι», και τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας λόγω του τηλεφωνήματος που έκανε σε αστυνομικό τμήμα ώστε να αφεθεί η νεαρά ελεύθερη. Απόντος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος βρισκόταν στη Ρουμανία για επίσημη επίσκεψη, οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι μπορούν να τεκμηριώσουν την πεποίθηση του πρωθυπουργού ότι η Ρούμπι ήταν ανιψιά του Μουμπάρακ και προκειμένου να μη δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο ζήτησε την απελευθέρωσή της. Ως εκ τούτου, η υπόθεση πρέπει να πάει σε ειδικό δικαστήριο αποτελούμενο από υπουργούς, υποστήριξαν. Σε μια τέτοια περίπτωση και δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έχει πλειοψηφία στη Βουλή, το δικαστήριο δεν θα συσταθεί και ο Μπερλουσκόνι δεν θα δικαστεί. Η υπόθεση εξετάζεται.

Την επαύριο του β' γύρου των εκλογών όμως άλλα σοβαρά θέματα απασχολούν τη χώρα, μεγάλο μέρος της οποίας αναθάρρησε βλέποντας τον καβαλιέρε να πέφτει στην παγίδα που έστησε καθώς είχε αναγάγει τις δημοτικές εκλογές σε αναμέτρηση για τη λήψη ψήφου εμπιστοσύνης. Ο Μπερλουσκόνι έχασε ακόμα και την πατρίδα του, το Μιλάνο, ενώ η σύμμαχος Λίγκα του Βορρά απώλεσε τη Νοβάρα. Αναλυτές δεν αποκλείουν η Λίγκα να αυξήσει τις απαιτήσεις της για να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση παίρνοντας ταυτόχρονα όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτό. Οσο για το ίδιο το κυβερνών κόμμα, αναλυτές εικάζουν ότι ο Μπερλουσκόνι μπορεί να του αλλάξει όνομα και δομές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον ευνοούμενό του υπουργό Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο. Η Αριστερά δεν είναι ακόμα έτοιμη για εκλογές παρόλο που ο γραμματέας του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ζητά από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, όμως ο άνεμος αλλαγής που φύσηξε αποτυπώνει την έναρξη της αποδόμησης αυτού του μοντέλου πρωθυπουργού. «Σε 15 ημέρες, το πρόσωπο της Ιταλίας άλλαξε. Η μεταμόρφωση είναι βαθιά και ριζική» έγραψε πολιτικός αναλυτής της «Ιλ Σόλε 24Ορέ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Αναζητώντας την πηγή μόλυνσης
Εκοβε βόλτες στον αέρα η Μέρκελ
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Αυτάρκης η Ελλάδα στα κηπευτικά, υπό αυστηρό έλεγχο οι εισαγωγές, με εντολή του υπουργείου
Ανθρωπιστικές οργανώσεις
Θα διπλασιαστούν οι τιμές βασικών αγαθών μέσα στα επόμενα 20 χρόνια
Υεμένη
Υεμένη: εκατόμβη από τις άγριες συγκρούσεις στρατού - αντικαθεστωτικών
Συρία
Συρία: ελιγμός Ασαντ με γενική αμνηστία
Λιβύη
Λιβύη: ναυάγησε η πρωτοβουλία της Ν. Αφρικής
Τουρκία
Ανετη εκλογική νίκη δίνουν τα γκάλοπ στο κόμμα του Ερντογάν
Αφγανιστάν
Νέα σφαγή αμάχων
Σερβία
Στη Χάγη, από χθες, ο Μλάντιτς
Ισπανία
Ολης της Γης οι «αγανακτισμένοι» δίνουν ραντεβού στις 15 Οκτωβρίου
Ιταλία
«Αναβάλλω την κηδεία μου λόγω υποχρεώσεων»
Άλλες ειδήσεις
Πρόστιμο για ηθική βλάβη
Το τσιγάρο θα σκοτώσει 6 εκατ.
Απαγόρευση μπιμπερό