Έντυπη Έκδοση

Διπλή κραυγή από τον Πειραιά

Διπλή «απόβαση» εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά έγινε χθες, καθώς οι εργαζόμενοι, λιμενεργάτες του ΟΛΠ αλλά και οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και πορείες με βασικό αίτημα «όχι στο ξεπούλημα του λιμανιού».

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) ξεκίνησε χθες τη «μητέρα των μαχών» όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γ. Γεωργακόπουλος, με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο έγκλημα που σχεδιάζει.

Από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι δεν πραγματοποιήθηκε καμία λιμενική εργασία, καθώς η Ομοσπονδία είχε κηρύξει στάση εργασίας. Σε αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι στο λιμάνι μαζί με τους λιμενεργάτες του ΟΛΠ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων στην Ακτή Βασιλειάδη.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ν. Λίτινα, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα. Οπως ξεκαθάρισε προχθές σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, το 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, ανεξάρτητα πώς θα διαμορφωθεί στην πορεία ο «λιμενικός Καλλικράτης».

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν πως οι δύο οργανισμοί είναι διαχρονικά κερδοφόρες επιχειρήσεις με αναπτυξιακές δυνατότητες και για το λόγο αυτό πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίησή τους.

* Και ενώ οι εργαζόμενοι στο λιμάνι και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ κατευθύνονταν προς το ΥΘΥΝΑΛ στην Ακτή Βασιλειάδη, οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους του Πειραιά έφταναν στο πρώην ΥΕΝ στο Πασαλιμάνι, ζητώντας «δουλειά και όχι ανεργία».

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Ελπίδα Τσουρή, το γραφείο της οποίας βρίσκεται σε αυτό το κτίριο, και συζήτησε μαζί της τα προβλήματά τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Σ. Πουλικόγιαννη, η κ. Τσουρή τους είπε ότι έχει συγκροτηθεί μια διυπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή του ΥΘΥΝΑΛ και του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, η οποία θα ασχολείται με το ζήτημα των ναυπηγείων, και ότι προσπαθούν να βρουν εναλλακτικό τρόπο για ν' ανοίξει το εμπορικό τμήμα Σκαραμαγκά έως το τέλος Ιουνίου.

Τα συνδικάτα της ζώνης απαιτούν: να μην πουληθεί το λιμάνι, να περάσουν σε κρατικό έλεγχο τα ναυπηγεία, ν' ακυρωθεί η συμφωνία με την Κίνα για τη χρηματοδότηση των Ελλήνων εφοπλιστών κ.ά.

Εν τω μεταξύ τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν τους εργαζομένους σε κινητοποιήσεις στις 3 Ιουνίου σε όλη την Ελλάδα και τονίζουν ότι «ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα των λιμανιών επιβάλλεται να γίνει υπόθεση συνολικά της εργατικής τάξης, των εργαζομένων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Λιμάνια και Ναυπηγεία
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος τομέας
Διόρισαν Πολλάλη με πλήρη εξουσία στο Ελληνικό
Who is who
Κοινό ρεύμα ΔΕΚΟ και απλήρωτων ιδιωτικού τομέα
Ακτοπλοΐα
Χωρίς τέλη υπέρ τρίτων οι ναύλοι από σήμερα
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορίες με κατεβασμένα ρολά
Απεργιακές κινητοποιήσεις
Διπλή κραυγή από τον Πειραιά
Ενέργεια
Ελληνικές «πλάτες» στον South Stream
Μέχρι τέλους 2011 η πρώτη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ
Διεθνής διαγωνισμός για κοιτάσματα μεταλλευμάτων
Τηλεπικοινωνίες
Αδιάφορη εμφανίζεται η D.Τ. για το 6% του ΟΤΕ
Τράπεζες
2 δισ. αποσύρθηκαν τον Απρίλιο από τις τράπεζες, που μείωσαν τις χορηγήσεις
Επιχειρήσεις
777 επιχειρήσεις μίας στάσης
Ανανεώσιμες, αναψυκτικά, μπίρες έχουν το μικρότερο δανεισμό
Συγκοινωνίες
9 κοινοπραξίες θα παλέψουν για τα 52 εκατ. της τηλεματικής λεωφορείων, τρόλεϊ
Αγρότες
Κατά βούληση των ΕΑΣ οι αγροτικές επιδοτήσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πάρτι 10ετίας στο Χ.Α. (+5,58)
Τράπεζα Πειραιώς
Ο Ρώσος Νέσις μπήκε με 5% στην Τρ. Πειραιώς
Φορολογία
Με τον αραμπά η έκδοση κλειδάριθμου για τη δήλωση
ΓΣΕΕ
«Το Μνημόνιο ΙΙ μπορεί να σημάνει έξοδο από ΟΝΕ»
Εμπόριο
Τα κόβουμε όλα - ακόμη και τα τρόφιμα (-12,9%)
ΕΥΔΑΠ
7,1 εκατ. τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ στο α' τρίμηνο
ΕΥΑΘ
Αύξηση 18% στα κέρδη ΕΥΑΘ
Άλλες ειδήσεις
16 ΣΔΙΤ για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Χωρίς εισφορά ΟΓΑ
Γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι