Έντυπη Έκδοση

Η λογοτεχνία είναι γένους θηλυκού

Οι γυναίκες παραμένουν το φανατικό κοινό της λογοτεχνίας, σε ποσοστό 67,3%. Διαδίκτυο και μεγάλα βιβλιοπωλεία κερδίζουν όλο και περισσότερο τους αναγνώστες, απειλώντας το παραδοσιακό βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, ενώ έχει χαθεί ο παραδοσιακός πλασιέ βιβλίων.

Ολο και περισσότεροι νεαροί αναγνώστες στρέφονται στην ξένη λογοτεχνία. Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης αυξάνει τους εκτός πόλης επισκέπτες του, αλλά η οικονομική κρίση είχε σαφώς αντίκτυπο στη συμπεριφορά των βιβλιόφιλων που επισκέφτηκαν τη διοργάνωση.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε για τέταρτη συνεχή χρονιά και δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΚΒΕ), σε δείγμα 700 επισκεπτών στο περσινό Φεστιβάλ Βιβλίου (Ιούνιος 2010).

Σύμφωνα με την έρευνα, το φεστιβάλ αύξησε το κοινό του, καθώς ένα 17% το επισκέφτηκε πέρυσι για πρώτη φορά. Ομως, στη 17ήμερη διοργάνωση του Ιουνίου, έναν μήνα μετά την υπογραφή του Μνημονίου, το ποσοστό όσων επισκεπτών αγόρασαν βιβλία απ' το φεστιβάλ μειώθηκε στο 48% (από το 55% το 2009): πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφεται στην 4ετία, κατά την οποία ο ΣΕΚΒΕ διεξάγει ανάλογες έρευνες. Υπολογίζοντας τους συνολικούς επισκέπτες του φεστιβάλ σε 600.000, το 48% μεταφράζεται, πάντως, σε πωλήσεις 250.000-300.000 βιβλίων.

Επιπλέον, το 60% δήλωσαν ότι διάβασαν το 2010 1-5 βιβλία, ενώ το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48%. Μειώθηκε, όμως, το ποσοστό (19,4%) όσων διάβασαν 6-10 βιβλία, αλλά κι αυτό (9,1%) όσων διάβασαν 11-19 βιβλία.

Η έρευνα του ΣΕΚΒΕ δημοσιοποιείται εν όψει του νέου, 30ού Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της πόλης από την Παρασκευή έως τις 19 Ιουνίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Περφόρμανς
72 ώρες εκτός ελέγχου
Εικαστικά
Το εικαστικό σύμπαν του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Θέατρο
Εγκαταλείπουν το θέατρο του πολέμου
Υπουργείο Πολιτισμού
«Οχι στο διαίρει και βασίλευε»
Μουσική
Τραγουδώντας στη νοηματική
54η Μπιενάλε
Ηχος, νερό, φως ελληνικό
Λογοτεχνία
Η λογοτεχνία είναι γένους θηλυκού
ΜΜΕ
Αιώνιοι στην κορυφή
Διαμαρτύρονται για νόθευση και στρεβλώσεις
Στίβος γυναικών