Έντυπη Έκδοση

«Στη φυλακή μού ξέσκισαν την ψυχή»

Το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα μέσα από τα μάτια των κρατουμένων. Επιστολές με καθημερινές ιστορίες φρίκης που περιγράφουν ανάγλυφα το τι γίνεται με τις άδειες, τα ναρκωτικά, τις μεταγωγές και τις αυτοκτονίες μέσα στις φυλακές.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Σωφρονιστικό σύστημα

  • «Δεν υπάρχει ανθρώπινη αξιοπρέπεια στη φυλακή»
   Η πρώτη παρανομία του Γ. Λαμπρινίδη από ένα χωριό της Μάνης, σε ηλικία μόλις 9 ετών, ήταν μια κλεμμένη κότα.
  • Κόβουν άδειες με συνοπτικές διαδικασίες
   «Πλήρωσα το λάθος των επιλογών μου, αλλά αυτά τα δυόμισι χρόνια που δεν μπορώ να δω τα παιδιά μου ποιανού επιλογή είναι;» αναρωτιέται ένας κρατούμενος στις Φυλακές Τρικάλων. Ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα σημαίνει να έχεις ένα πόδι και να σε στέλνουν σε κελί του πρώτου ορόφου, να κοιμάσαι κατάχαμα στις ακαθαρσίες μιας κοινής τουαλέτας γιατί δεν υπάρχει χώρος, να είσαι χρήστης και, αντί να σου κόβουν την ηρωίνη, να σου απαγορεύουν τα λεμόνια (!) με τα οποία φτιάχνεις τη δόση σου, να είσαι άρρωστος, να ζητάς βοήθεια, να μη σε υπολογίζει κανείς και στο τέλος να σε βρίσκουν νεκρό οι συγκρατούμενοί σου.
  • «Πώς προμηθεύομαι ναρκωτικά; Ρωτήστε τους προμηθευτές μου»
   Ο Β. Κόμνος μπήκε φυλακή όταν ήταν 14 ετών γιατί παραβίασε το νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού. Επιστρέφει στη φυλακή στα 28 με την κατηγορία της εμπορίας.
  • «Στην καταμέτρηση σήμερα έλειπε ο Σπύρος»
   Μαζί με τις άλλες επιστολές παραθέτουμε και το γράμμα του κρατούμενου Γ. Βούτση-Βογιατζή από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου που εστάλη τον Μάρτιο:
 • Περιβάλλον

  • Η ώρα της κρίσης για τα απόβλητα της ΕΑΒ
   Η ρύπανση του Ασωπού θεωρείται δεδομένη, όμως κανείς δεν αναλαμβάνει έστω και μέρος της ευθύνης. Από μέρα σε μέρα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ η οποία θα κρίνει αν θα παραμείνει «παγωμένη» η απόφαση της νομαρχίας Βοιωτίας για σφράγισμα των εγκαταστάσεων της ΕΑΒ εξαιτίας της έλλειψης άδειας διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.
 • Δήμος Ζωγράφου

  • Τα γκαράζ της οργής
   Συνεχίζονται οι εντάσεις και οι διαφωνίες για τα υπόγεια γκαράζ που προωθεί ο δήμαρχος Ζωγράφου. Πριν από μερικούς μήνες εκατοντάδες κάτοικοι του δήμου Ζωγράφου κατάφεραν και απέτρεψαν τη διεξαγωγή δημοπράτησης για κατασκευή υπόγειων γκαράζ κάτω από πέντε πλατείες και οικόπεδα του δήμου.
 • Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας

  • Η ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ Πλατεία Εξαρχείων
   Ο ντίλερ δεν είναι πια εδώ Η τελευταία αφορμή για όσα έγιναν πριν από λίγους μήνες στην πλατεία Εξαρχείων δόθηκε ένα βράδυ, όταν χρήστες και διακινητές ναρκωτικών ουσιών στην πλατεία, «πρεζάκια» και «βαποράκια» δηλαδή, κυνήγησαν μια κοπέλα να της πάρουν την τσάντα. Την επομένη, στις 13 Μαΐου, ο Αχιλλέας Σεβαστόπουλος, ιδιοκτήτης τριών εστιατορίων που βρίσκονται λίγο πιο πέρα, έφερε στην πλατεία μια μικροφωνική εγκατά- σταση και, όπως σχεδίαζε μέρες αλλά ούτε ο ίδιος πίστευε πως θα κάνει, άρχισε να μιλάει στους χρήστες και τους διακινητές.