Έντυπη Έκδοση

Για συναυλίες στη Βουλγαρία

Με φθηνότερα οδοιπορικά και εισιτήρια οι Βορειοελλαδίτες προτιμούν τη γείτονα απ' την Αθήνα

Δεν πηγαίνουν μόνο για βενζίνη και ψώνια στα σουπερμάρκετ της Βουλγαρίας οι Βορειοελλαδίτες, πετάγονται και για συναυλίες.

Αντί να κατέβουν για το Sonisphere στη Μαλακάσα (φωτ.), αρκετοί Θεσσαλονικείς πήγαν για το ίδιο φεστιβάλ στη Σόφια, όπου και διήμερο και πιο φθηνό ήταν. Αντί να κατέβουν για το Sonisphere στη Μαλακάσα (φωτ.), αρκετοί Θεσσαλονικείς πήγαν για το ίδιο φεστιβάλ στη Σόφια, όπου και διήμερο και πιο φθηνό ήταν. Πιένες γνωρίζουν τα λάιβ στη Σόφια το τελευταίο διάστημα. Δύσκολα θα αποφασίσει κάποιος από τη Θεσσαλονίκη να έρθει στην Αθήνα για μια συναυλία όταν, συνήθως, μπορεί να την παρακολουθήσει στη Βουλγαρία με πολύ μικρότερο κόστος. Το Sonisphere Festival με τους Metallica και τα υπόλοιπα συγκροτήματα της θρας σκηνής στοίχιζε πολύ πιο φθηνά σε όποιον προτιμούσε να ταξιδέψει προς τα βόρεια. Εκεί ήταν διήμερο και κόστιζε 60 ευρώ, περιλαμβάνοντας και τους Rammstein στο πρόγραμμά του. Εδώ χρειαζόσουν περίπου 130 ευρώ αλλά και περισσότερες ημέρες, οπότε και αύξηση των εξόδων, αφού οι Rammstein έπαιζαν με διαφορά τεσσάρων ημερών από τους υπόλοιπους.

Πιο φθηνός ήταν επίσης και ο Μπομπ Ντίλαν, που λίγες μέρες μετά την αθηναϊκή του συναυλία έπαιξε στο επιβλητικό National Palace of Culture της Σόφιας. Αλλά και τα Σκόπια να προτιμούσε κάποιος, τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του, πάλι πιο οικονομικά θα του ερχότανε.

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως είναι πιο φθηνά τα εισιτήρια των συναυλιών για τη γειτονική χώρα. Είναι όλο το πακέτο. Βγάλτε μπλοκάκι και σημειώστε. Το ταξίδι για τη Σόφια είναι πιο σύντομο από εκείνο προς την Αθήνα και κοστίζει λιγότερο από τα μισά χρήματα για κάποιον που κινείται με αυτοκίνητο. Η απόσταση για την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας είναι περίπου 310 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και το τμήμα της διαδρομής μέσα στη Βουλγαρία, το πιο δύσκολο δηλαδή, αφού αναγκάζεσαι να οδηγείς σε μία λωρίδα, είναι περίπου 190 χιλιόμετρα.

«Τα εισιτήρια τα παραγγείλαμε μέσω Internet» εξηγεί ο Χρήστος, κάτοικος Θεσσαλονίκης, από τους μουσικόφιλους που το τελευταίο διάστημα έκοψαν τα μουσικά ταξίδια προς την Αθήνα. «Η αποστολή με κούριερ ήταν αρκετά ακριβή και γι' αυτό προτιμήσαμε να τα πάρουμε από τα γραφεία της εταιρείας στη Σόφια, την ημέρα της συναυλίας, χωρίς χρέωση. Η εταιρεία είναι η Eventim, θυγατρική της αντίστοιχης γερμανικής, γεγονός που σου εξασφαλίζει κάποια εμπιστοσύνη ότι δεν θα χάσεις τα χρήματά σου. Τα εισιτήρια κόστιζαν 60 ευρώ στην αρένα για το διήμερο, ενώ υπήρχαν και κάποια μέχρι 95 ευρώ σε θέσεις μπροστά ή σε κεντρική κερκίδα. Τα ακριβά εισιτήρια προτίμησαν και οι περισσότεροι Ελληνες απ' όσους βρέθηκαν εκεί».

Ταξίδι για τον Ντίλαν

Στο Sonishpere πρέπει να ταξίδεψαν γύρω στα 10 λεωφορεία, ενώ στους AC/DC, που φέτος δεν έπαιξαν στην Ελλάδα, τα πούλμαν ήταν περισσότερα από 20. Εκδρομές διοργανώνονται από τα καταστήματα δίσκων, από γνωστά ροκ και μέταλ μπαρ της Θεσσαλονίκης, όπως το «Eightball», το «Drifter» και το «Bolivar», αλλά και από ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το κόστος τους είναι περίπου 30-35 ευρώ για τη μία μέρα και 70 ευρώ για το διήμερο με μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο. «Υπάρχει μια ψευδής φήμη ότι η Σόφια είναι επικίνδυνη, αλλά πιστεύω με τον καιρό αυτή να καταρριφθεί» λέει ο Χρήστος.

«Το ταξίδι για τη συναυλία του Μπομπ Ντίλαν μας στοίχισε 100 ευρώ ανά άτομο» σημειώνει ο Κώστας Δάγκος του atraktos.net, που προτίμησε να παρακολουθήσει στη Σόφια. Κάποιος από την παρέα τους κατέβηκε στην Αθήνα και χρειάστηκε, συνολικά, 250 ευρώ. «Με απόσταση πάνω κάτω τρεις ώρες από τις Σέρρες χωρίς στάση, δυνατότητα εφοδιασμού βενζίνης στην -εξωπραγματική πλέον για την Ελλάδα- τιμή του 1 ευρώ ανά λίτρο και τιμές φαγητού και ποτών στο μισό τουλάχιστον των αντίστοιχων της Ελλάδας, απορώ γιατί κάποιοι συμπολίτες μας (και γιατί όχι και Θεσσαλονικείς) προτιμούν να παρακολουθήσουν συναυλία στην Αθήνα, όταν η Βουλγαρία προσφέρει τόσο πολλά πλεονεκτήματα».

Η μπίρα στη συναυλία κοστίζει 1 ευρώ και τα σάντουιτς 1,5 ευρώ. Το κόστος σε ένα καλό εστιατόριο είναι γύρω στα 10 ευρώ το άτομο, ενώ αν κάποιος θέλει να τη βγάλει οικονομικά μπορεί να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα με περίπου 80 λεπτά. «Φάγαμε ζουμερές μπριζόλες και ήπιαμε παγωμένες μπίρες σε τόσο χαμηλές τιμές που σε κάνουν να γίνεσαι υπερκαταναλωτικός». Σε τέτοια εποχή κρίσης, πώς να μην αναζητούν εναλλακτικές λύσεις... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Σχετικά θέματα: Μουσική
Ραντεβού με τη μουσική τον Σεπτέμβρη
Πολυεθνική έκκληση για ειρήνη
Ο Οθέλος βρήκε πετρέλαιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα
Το στοίχημα της Κωνσταντινούπολης
Λίγο πιο κοντά, λίγο πιο μακριά
Η ισχύς εν τη ενώσει για τα μνημεία
Εκθεση
Τα άγνωστα Βαλκάνια στο φως
Ο δάσκαλός μου ο Ντε Κίρικο
Ντιζάιν στο κάστρο
Βιβλίο
Σχέσεις οργής
«Θα φύγω, θα πάω να πολεμήσω»
Καλοκαιρινές εκδηλώσεις
Φεστιβάλ εκτός των τειχών
Μουσική
Για συναυλίες στη Βουλγαρία
Ραντεβού με τη μουσική τον Σεπτέμβρη
Πολυεθνική έκκληση για ειρήνη
Ο Οθέλος βρήκε πετρέλαιο
Κινηματογράφος
Μαφιόζος αλά γαλλικά
«Νέο κύμα» χτυπάει τα θερινά
Συνέντευξη: Γιώργος Βέλτσος
«Καλύτερος υπουργός Πολιτισμού; Ο Ζορμπάς»