Έντυπη Έκδοση

Ο Οθέλος βρήκε πετρέλαιο

Θα είναι τελικά μαύρος ο Οθέλος; Ο Τόμας Οστερμάγερ κρατά μυστικό το χρώμα του ήρωα της τραγωδίας του Σέξπιρ που παρουσιάζει με την ιστορική βερολινέζικη θεατρική ομάδα Σαουμπίνε την Παρασκευή και το Σάββατο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε παγκόσμια μάλιστα πρεμιέρα.

Το λερωμένο από το πετρέλαιο πρόσωπο του Οθέλου εκφράζει, κατά τον Τόμας Οστερμάγερ, τον ισχυρό αξιωματικό του στρατού της Δημοκρατίας της Βενετίας. Το λερωμένο από το πετρέλαιο πρόσωπο του Οθέλου εκφράζει, κατά τον Τόμας Οστερμάγερ, τον ισχυρό αξιωματικό του στρατού της Δημοκρατίας της Βενετίας. Ο σκηνοθέτης με την ανατρεπτική ματιά πάνω στους κλασικούς επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις για το κοινό, τοποθετώντας στη μέση της ορχήστρας μια πισίνα γεμάτη μαύρο πετρέλαιο... Κάμερες από την επί σκηνής βιντεο-εγκατάσταση θα κάνουν close up στους ηθοποιούς και θα προβάλλουν την εικόνα τους, ώστε οι θεατές να μπορούν να τους βλέπουν όπου κι αν κάθονται.

Στον Οστερμάγερ αρέσει οι παραστάσεις του να προκαλούν το κοινό αίσθημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να σοκάρει, όπως έχει δηλώσει, αλλά να αφυπνίζει συνειδήσεις, να ενεργοποιεί προβληματισμούς πάνω σε ζητήματα των ανθρώπινων σχέσεων. Κι αν δεν αποτελεί ο «Οθέλος» του Σέξπιρ έργο ικανό να εξιτάρει τον πρωτοποριακό σκηνοθέτη.

Ο Τόμας Οστερμάγιερ προσεγγίζει την ιστορία του Οθέλου, της Δεισδαιμόνας και του Ιάγου που κινεί διαβολικά τα νήματα του πάθους και της ευτέλειας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, στην αντρική ανταγωνιστικότητα και φιλοδοξία, τη ζήλια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την παράνοια του έρωτα και της σεξουαλικότητας. Με άλλα λόγια: κάθε εποχή και ο Οθέλλος της...

Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως «τραγωδία του ανθρώπου κάτω από τον άδειο ουρανό». Ο Οθέλος, ο μαύρος ισχυρός αξιωματικός του στρατού της Δημοκρατίας της Βενετίας παντρεύτηκε κρυφά, χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα της, την ωραία και χαρισματική Δεισδαιμόνα, κόρη αριστοκρατικής καταγωγής. Οταν ο κακόβουλος Ιάγος βλέπει τα σχέδια ανέλιξής του να καταρρέουν μπροστά στην ανάδειξη του Κάσιου, εξυφαίνει το εκδικητικό του σχέδιο: αρκεί να σπείρει στο μυαλό του Οθέλου την αμφιβολία, την υποψία για την αγάπη και την πίστη της Δεισδαιμόνας. Εκείνος θα πιστέψει ότι η γυναίκα του τον απατά με τον Κάσιο, θα τρελαθεί από τη ζήλια και όλα θα πάρουν το δρόμο της καταστροφής. Οταν αποκαλύπτεται η αλήθεια είναι πια αργά για όλους...

Πέμπτη φορά στην Ελλάδα

Η σεξπιρική ιστορία όπου το τέχνασμα, ο φθόνος και ο φόνος κυριαρχούν ενώ η εκδίκηση αποτελεί το μεγαλύτερο δείγμα έρωτα, μεταφέρεται στις μέρες μας. Αλλωστε, κάθε φορά που ο Οστερμάγερ καταπιάνεται με κλασικά έργα, συνηθίζει να τα φέρνει στην εποχή μας μέσα από ένα ιδιαίτερο ανέβασμα σε ό,τι αφορά την όψη της παράστασης και τις ερμηνείες των ηθοποιών.

Είναι η πέμπτη φορά που ο 38χρονος σκηνοθέτης επισκέπτεται την Ελλάδα με τη φημισμένη Σαουμπίνε, τον πιο γνωστό και επιτυχημένο καλλιτεχνικά θίασο της Γερμανίας. Προηγήθηκαν το «Ονειρο θερινής νυκτός» του Σέξπιρ, η ανατρεπτική «Νόρα» του Ιψεν, η «Λυσσασμένη γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς. Αυτό το καλοκαίρι, μετά τον «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Ιψεν που είδαμε στην Πειραιώς 260, έρχεται η σειρά του κλασικού «Οθέλου» και μάλιστα στην Επίδαυρο.

Η Σαουμπίνε, απ' την ίδρυσή της το 1962, συγκρούστηκε με το κρατικό θεατρικό κατεστημένο προσεγγίζοντας με σύγχρονο, συχνά ακραίο τρόπο, σκηνοθετικά και ερμηνευτικά, έργα κλασικών συγγραφέων όπως των Τσέχοφ, Ιψεν, Ουίλιαμς και Σέξπιρ. Ο Οστερμάγερ είναι ένας από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους δημιουργούς της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής χάρη στο ιδιαίτερο σκηνοθετικό του στίγμα και την ανατρεπτική ματιά πάνω στα κλασικά κείμενα, το 1999 έγινε μέλος της ομάδας της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του θιάσου της Σαουμπίνε. Από τότε έχει σκηνοθετήσει πολλά κλασικά και μοντέρνα έργα, από τη Σάρα Κέιν μέχρι τον Σέξπιρ. Για τον «Αμλετ» έχει βραβευτεί με το Βραβείο Κριτικών της Βαρκελώνης (Σεπτέμβριος 2009), ενώ η παράσταση που έφερε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών, «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν», τιμήθηκε το 2009 με το Grand Prix de la Critique de France. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Σχετικά θέματα: Μουσική
Για συναυλίες στη Βουλγαρία
Ραντεβού με τη μουσική τον Σεπτέμβρη
Πολυεθνική έκκληση για ειρήνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα
Το στοίχημα της Κωνσταντινούπολης
Λίγο πιο κοντά, λίγο πιο μακριά
Η ισχύς εν τη ενώσει για τα μνημεία
Εκθεση
Τα άγνωστα Βαλκάνια στο φως
Ο δάσκαλός μου ο Ντε Κίρικο
Ντιζάιν στο κάστρο
Βιβλίο
Σχέσεις οργής
«Θα φύγω, θα πάω να πολεμήσω»
Καλοκαιρινές εκδηλώσεις
Φεστιβάλ εκτός των τειχών
Μουσική
Για συναυλίες στη Βουλγαρία
Ραντεβού με τη μουσική τον Σεπτέμβρη
Πολυεθνική έκκληση για ειρήνη
Ο Οθέλος βρήκε πετρέλαιο
Κινηματογράφος
Μαφιόζος αλά γαλλικά
«Νέο κύμα» χτυπάει τα θερινά
Συνέντευξη: Γιώργος Βέλτσος
«Καλύτερος υπουργός Πολιτισμού; Ο Ζορμπάς»