Έντυπη Έκδοση

Ντιζάιν στο κάστρο

Η βόλτα στους κήπους ενός ιστορικού κάστρου πάντα κρύβει εκπλήξεις. Ποιος θα φανταζόταν όμως ότι ανάμεσα στα δέντρα και τα φυτά θα «ξεφύτρωναν» παγκάκια που μοιάζουν με σπαγγέτι, πολυθρόνες σαν λαχταριστές τσιχλόφουσκες, τραπέζια που θυμίζουν το παραμύθι της Σταχτοπούτας... Το σύγχρονο ντιζάιν συναντάει τη φύση αλλά και την ιστορία, σε μια ξεχωριστή υπαίθρια έκθεση που φιλοξενείται στο κάστρο Σάντελεϊ, στην Αγγλία.

ΜΑΡΣΕΛ ΓΟΥΑΝΤΕΡΣ, «ΒΟΝ ΒΟΝ GOLD» ΜΑΡΣΕΛ ΓΟΥΑΝΤΕΡΣ, «ΒΟΝ ΒΟΝ GOLD» Στους λόφους του Κότσγουολντ (στο Γκλόσεστερσαϊρ) το μισοκατεστραμμένο κάστρο που κουβαλάει ιστορία χιλίων χρόνων έγινε το φυσικό σκηνικό για την παρουσίαση μιας σειράς μοναδικών κομματιών σύγχρονου ντιζάιν. Μάλιστα, ορισμένα έργα φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για την έκθεση που οργανώνει μέχρι το τέλος Αυγούστου ο οίκος Sotheby's και η γκαλερί Carpenters Workshop, όπως:

Το πληθωρικό παγκάκι Huge Sudeley Bench, του Πάμπλο Ρεϊνόζο, που περισσότερο θυμίζει κορδέλα που ξετυλίγεται. Το γλυπτό Pouring Jug από το Studio Job, ένα κιούπι από γυαλιστερό μπρούντζο, που μοιάζει να αιωρείται καθώς χύνει στο έδαφος το περιεχόμενό του. Κι ακόμα η σουρεαλιστική σύνθεση Tea Scenery Deluxe (στούντιο Makking & Bey), που αποτελείται από έναν κορμό δέντρου σε συνδυασμό με έπιπλα, ή η απολαυστική πολυθρόνα Bon Bon Gold του Μαρσέλ Γουάντερς, που, παρότι είναι φτιαγμένη από μέταλλο μοιάζει με μαλακό ζαχαρωτό.

Το κάστρο Σάντελεϊ γνώρισε δόξες την εποχή των Τυδώρ ως βασιλική κατοικία, ωστόσο υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Μετά την αναστήλωσή του στη δεκαετία του 1830 φιλοξένησε πολλούς πολιτικούς και σημαντικές προσωπικότητες των βικτοριανών χρόνων. Σήμερα αποτελεί τον τόπο κατοικίας αριστοκρατικών οικογενειών, που ενδιαφέρονται για την αναγέννηση του κάστρου και των κήπων του.

Πολλά από τα έργα ντιζάιν που φιλοξενούνται αυτόν τον καιρό εκεί έχουν στόχο να ενώσουν το παρελθόν με το παρόν, τις παραδοσιακές τεχνικές με τις σύγχρονες εικαστικές αντιλήψεις, τη λειτουργικότητα με την αισθητική. Ετσι, ο Σεμπάστιαν Μπράκοβιτς με το έργο του «Lathe Chair» συνδέει το χθες με το σήμερα, ενώνοντας σε μία δυο περίτεχνες καρέκλες-αντίκες του 17ου και 19ου αιώνα. Οι παλιές τεχνικές της επιπλοποιίας και η τεχνολογία του κομπιούτερ, όπου έγινε η επεξεργασία του σχεδίου, έδωσαν ένα καινούριο, «υβριδικό« έργο.

Το γραφείο ντιζάιν Demakersvan της Δανίας συνέλαβε την ιδέα του Cinderella Table, δίνοντας στο μάρμαρο καμπύλες που εξάπτουν τη φαντασία και την οδηγούν στον κόσμο του παραμυθιού. Ο Μαρκ Κουίν, πάλι, επεξεργάζεται μεγάλα κομμάτια μαρμάρου, επιχειρώντας να αποτυπώσει πάνω τους τη διάβρωση που θα μπορούσε να δημιουργήσει ο αέρας ή το νερό.

Καρέκλα σαν φυτό

Το οπτικό παιχνίδι των αντιθέσεων και των συγκλίσεων ανάμεσα στο παλιό κάστρο και στο σύγχρονο ντιζάιν συνεχίζεται. Η καρέκλα που υπογράφει ο Βενσάν Ντιουμπούρ παραπέμπει σε φυτό, με κλαδιά και ρίζες που σαν να ξεπροβάλλουν μέσα από το έδαφος. Το «Possible bench» του Ρόμπερτ Στάντλερ είναι ένα κάθισμα από χρωματιστό αλουμίνιο σε επίπεδες φέτες που προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα παιχνίδι με την κίνηση και την ισορροπία. Εχει κανείς την εντύπωση ότι αλλάζει φόρμα ανάλογα με τη γωνία οπτικής, ενώ, παρότι φαίνεται ασταθές, μπορεί να υποστηρίξει το ανθρώπινο βάρος. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γιγάντιο βάζο που έχει σχεδιάσει ο Λιονέλ Σκοτσιμαρό. Οι φλόγες και τα μοτίβα που υπάρχουν στην επιφάνειά του ανακαλούν το... αμαρτωλό παρελθόν του 37χρονου καλλιτέχνη, ο οποίος είχε μανία με τις μοτοσικλέτες, το σερφ και το σκέιτ.

Η έκθεση στο Σάντελεϊ εστιάζει σε έργα που έχουν και χρηστική πλευρά. Τα κομμάτια ντιζάιν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντικείμενα της καθημερινότητας ή να γίνουν αντιληπτά απλώς ως έργα τέχνης. Αντιθέτως, η έκθεση «Beyond limits» που θα οργανώσει ο οίκος Sotheby's στο Τσάτσγουορθ πέμπτη χρονιά (από 13 Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Οκτωβρίου), σε μια ακόμη υπαίθρια εξόρμησή του, θα εστιάσει στη μνημειώδη γλυπτική. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Σχετικά θέματα: Εκθεση
Τα άγνωστα Βαλκάνια στο φως
Ο δάσκαλός μου ο Ντε Κίρικο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα
Το στοίχημα της Κωνσταντινούπολης
Λίγο πιο κοντά, λίγο πιο μακριά
Η ισχύς εν τη ενώσει για τα μνημεία
Εκθεση
Τα άγνωστα Βαλκάνια στο φως
Ο δάσκαλός μου ο Ντε Κίρικο
Ντιζάιν στο κάστρο
Βιβλίο
Σχέσεις οργής
«Θα φύγω, θα πάω να πολεμήσω»
Καλοκαιρινές εκδηλώσεις
Φεστιβάλ εκτός των τειχών
Μουσική
Για συναυλίες στη Βουλγαρία
Ραντεβού με τη μουσική τον Σεπτέμβρη
Πολυεθνική έκκληση για ειρήνη
Ο Οθέλος βρήκε πετρέλαιο
Κινηματογράφος
Μαφιόζος αλά γαλλικά
«Νέο κύμα» χτυπάει τα θερινά
Συνέντευξη: Γιώργος Βέλτσος
«Καλύτερος υπουργός Πολιτισμού; Ο Ζορμπάς»