Έντυπη Έκδοση

Μονόδρομος οι συγχωνεύσεις τραπεζών

Ο δημόσιος διάλογος που διεξάγεται στη χώρα μας σχετικά με την οικονομική κρίση και τις παράπλευρες αρνητικές συνέπειές της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν πρέπει να έχει μόνο θεωρητικό χαρακτήρα.

Απαιτείται να εστιάζει στα πρακτικά εκείνα μέτρα τα οποία, όταν εφαρμοστούν, δύναται να δώσουν ικανοποιητικές λύσεις στα προβλήματα. Το μέλλον των τραπεζών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, είναι φυσιολογικό να απασχολεί οικονομολόγους, αναλυτές, καθηγητές και βεβαίως τους καταθέτες-αποταμιευτές.

Ενας πιθανός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού είναι η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών και η υλοποίηση ενός προγράμματος νέων εξαγορών και συγχώνευσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις αντιμετωπίζονται τα τελευταία περίπου 15 χρόνια ως κάτι το αναπόφευκτο και ως απαραίτητη επιλογή μπροστά στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και του διεθνούς ανταγωνισμού.

Με αφορμή την πρόταση εξαγοράς ποσοστού της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς, θα ήθελα να αναφερθώ στην πρόσφατη εμπειρία καθώς και στην αναγκαιότητα νέων εξαγορών και συγχωνεύσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό κυρίως από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, προχώρησαν σε σημαντικές εξαγορές και συγχωνεύσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Οπως διακρίνεται στον σχετικό πίνακα, τα πρώτα δειλά βήματα στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών στην ελληνική τραπεζική αγορά πραγματοποιήθηκαν τη διετία 1996-1997 με την εξαγορά της Interbank από τη Eurobank και τη συγχώνευση των στεγαστικών τραπεζών Εθνική Στεγαστική Τράπεζα και Εθνική Κτηματική Τράπεζα του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Ακολούθησαν σημαντικές εξαγορές και συγχωνεύσεις το 1998, όπως η εξαγορά της τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης από τη τράπεζα Πειραιώς, της τράπεζας Κρήτης από τον όμιλο Eurobank και της Εθνικής Στεγαστικής Τράπεζας από την Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα, την ίδια περίοδο ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων να εισέλθουν στην τραπεζική αγορά των Βαλκανίων.

Επιπροσθέτως, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η απότομη άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς επέτρεψε στα τραπεζικά ιδρύματα να αντλήσουν χρηματικά κεφάλαια, σημαντικό μέρος των οποίων διοχετεύτηκε είτε σε εξαγορές είτε σε αυτόνομη επέκταση του υφιστάμενου δικτύου τους. Είναι ενδεικτικό ότι το 1999 (έτος κορύφωσης της χρηματιστηριακής φρενίτιδας) τα τραπεζικά ιδρύματα άντλησαν 1,2 δισ. δρχ. από τη κεφαλαιαγορά, ποσό τριπλάσιο από τα αντληθέντα κεφάλαια της τετραετίας 1995-1998, και τα κέρδη τους προ φόρων ήταν αυξημένα κατά 100% σε σχέση με το 1998.

Οι εξαγορές κρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων από ιδιωτικές τράπεζες περιόρισαν σημαντικά τη κρατική συμμετοχή στο σύνολο των ελληνικών τραπεζών. Μετά την εξαγορά της ΕΤΒΑ από την Πειραιώς το 2002, η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου περιορίστηκε σε 52% έναντι 63% το 1998. Το 2003 μάλιστα η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου έπεσε στο 49% μετά την αγορά μεριδίου της Γενικής Τράπεζας από τη Societe Generale.

Η παγκοσμιοποίηση των αγορών και η ένταση του ανταγωνισμού επιβάλλουν την ενίσχυση και επέκταση δραστηριότητας των ελληνικών τραπεζών. Κάτι τέτοιο καθίσταται αναγκαίο όχι μόνο για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και αδιάκοπη ροή εργασιών τους αλλά και για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Επιπλέον, οι σύγχρονες αυτές προκλήσεις κάνουν επιτακτική τη λήψη μέτρων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων σε σχέση με την εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους, τη βελτίωση ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών και τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Αναλύσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κτηματαγορά
Οι 500.000 εγκλωβισμένοι των στεγαστικών
Σε ύψη ρεκόρ τα κόκκινα δάνεια και τα χειρότερα έπονται
Εσπασε η φούσκα, πέφτουν οι τιμές
Θύμα της κακής ψυχολογίας η αγορά ακινήτων
Ασφαλιστικό
Θα γλιτώσουν τη σύνταξη στα 65 μητέρες και παλιοί ασφαλισμένοι
Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση χρεών προς ταμεία
Τράπεζες
Ποιες αυξήσεις κεφαλαίου είναι στα σκαριά
Ανέβηκε ο πήχης για τις σχεδιαζόμενες εξαγορές
Ντιλ μέσω της Εμπορικής ετοιμάζει η Credit Agricole
Μετά τα τεστ κοπώσεως, οι αυξήσεις κεφαλαίου
Συνέντευξη: Γιάννης Στουρνάρας
«Ζητούμενο να ενισχυθούν τα κεφάλαια των τραπεζών»
Συνέντευξη: Paul De Grauwe
«Παράγοντας αποσταθεροποίησης οι οίκοι»
Διεθνή
Σπάζουν τα κοντέρ οι αναπτυσσόμενοι
Αναλαμβάνει να καθαρίσει την πετρελαιολαδιά της ΒΡ
Αυξημένο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια δείχνει η Κίνα
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Από τον επιτηδευματία στα καρτέλ των υπηρεσιών
ΔΕΗ
ΓΕΝΟΠ εναντίον τρόικας για την αγορά ενέργειας
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το έξυπνο χρήμα κινείται προσεκτικά
Το σενάριο για το ξαφνικό «ελληνικό θαύμα»
Ο ξαφνικός καύσωνας στο Χρηματιστήριο
Ο,τι πέφτει... ανεβαίνει
Επιχειρήσεις
Στα χέρια ξένου fund οι ιχθυοκαλλιέργειες
Ντόμινο προβλημάτων από τα χρέη της Ατλάντικ
Τα αποτελέσματα, καθρέφτης των επιπτώσεων της ύφεσης
Κέρδη για διαφορετικούς λόγους
Λιανικό εμπόριο
«Σφήνα» στις πολυεθνικές
Ναυτιλία
Επιασαν «πάτο» οι ναύλοι
Υπουργείο Οικονομίας
Κίνητρα αντί επιδοτήσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο
Άλλες ειδήσεις
Σύντομα
Ημέρες σταδιοδρομίας