Έντυπη Έκδοση

Ετσι αποκτήσαμε το Μουσείο Ακρόπολης

«Ο κόσμος είχε αρχίσει να συζητάει για ένα νέο, μεγαλύτερο και καλύτερο μουσείο για τα ευρήματα της Ακρόπολης. Υστερα από εκατόν πενήντα και πάνω χρόνια και μετά από ένα σωρό συζητήσεις, διαφωνίες, αντιπαραθέσεις, αγώνες, προσδοκίες και σκέψεις για το πού έπρεπε να χτιστεί και τι μορφή να έχει το καινούργιο μουσείο, τελικά αποκτήσαμε το νέο μουσείο. Θέλεις να μάθεις πώς τα καταφέραμε και το πετύχαμε;».

«Τα έργα τέχνης θα πουν μια νέα ιστορία» Α. Καφέτση «Τα έργα τέχνης θα πουν μια νέα ιστορία» Α. Καφέτση «Χτίζοντας το Νέο Μουσείο Ακρόπολης» με κείμενα της Νίκης Δόλλη και εικονογράφηση της Ελενας Ζουρνατζή, από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ενα βιβλίο για την ελπίδα, την προσδοκία... αλλά και όλη τη σκληρή εργασία που απαιτήθηκε. Το βιβλίο βασίζεται στις πολλές ξεναγήσεις της συγγραφέως και αφηγείται σε παιδιά (και μεγάλους!) το πώς η σκληρή ομαδική δουλειά μπορεί να συντελέσει στην πραγματοποίηση των ονείρων μας.

Ελκυστικές σελίδες με εικόνες και λέξεις από τον 5ο π.Χ. αιώνα ίσαμε τις μέρες μας, όπου ο Μπερνάρ Τσουμί και ο Μιχάλης Φωτιάδης σχεδίασαν και, μαζί με εκατοντάδες άλλους ειδικούς, ολοκλήρωσαν αυτό το μουσείο-κόσμημα, που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Η Νίκη Δόλλη γεννήθηκε στην Αυστραλία και σπούδασε κοινωνική λειτουργός. Εργάστηκε στους τομείς της ανάπτυξης κοινοτήτων, του σχεδιασμού κοινωνικής πολιτικής και του προγραμματισμού για υπηρεσίες για το κοινό. Το «Χτίζοντας το Νέο Μουσείο Ακρόπολης» είναι το πρώτο της παιδικό βιβλίο.

Η Ελενα Ζουρνατζή γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Σπούδασε Graphic Design στο Kingston University και 2D Cartoon Animation στο Central Saint Martins στο Λονδίνο. Μετά την αποφοίτησή της και έως σήμερα εργάζεται στην Αθήνα ως σχεδιάστρια και εικονογράφος. Αυτό είναι το πρώτο της παιδικό βιβλίο.

Διήμερο για τη βιοποικιλότητα

*Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο πρόγραμμα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τα πουλιά και τη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης Σύρου.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία -περιβαλλοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα- έχει παρουσία στη Σύρο από το 2007, με οικοπεριηγήσεις στην Απάνω Μεριά και σε προστατευόμενες περιοχές του νησιού, με περίπτερο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και με δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπως την οργάνωση εργαστηρίων για παιδιά και σεμινάρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς. Επίσης, από φέτος πραγματοποιεί αντίστοιχο πρόγραμμα και στο νησί της Μήλου, με τη συνεργασία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων.

Της ύλης και των υλικών

«Με υλικά απλά και αυτονόητα, καμβάδες, πινέλα, λάδια, επιχειρούμε να πιάσουμε στιγμές μέσα από έναν καταιγισμό εικόνων, φιλοδοξώντας μια στάση στη ματιά του θεατή.

Ενα ερέθισμα αρκετά δυνατό για να του επιτρέψει ένα προσωπικό ταξίδι σε σκέψεις, αισθήματα και συγκινήσεις». Δύο καλλιτέχνες από τη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, ο Αντώνης Αντζουλίδης και η Αγγέλικα Παναγιωτίδου, πραγματοποιούν έκθεση με βάση το χώρο και το χρόνο, την ύλη και τα υλικά, σε μια συνομιλία με το ρεαλισμό και τον εξπρεσιονισμό, γυρνώντας πίσω στο τελάρο, στο λάδι και στα ακρυλικά ως καθημερινό αγώνα της ύλης και των υλικών. Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα, ώρα 8.30 μ.μ. στην Γκαλερί-Χώρο Τέχνης Παρτιζάν (Βαλαωρίτου 29, Θεσσαλονίκη) και θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Η καταγραφή της δουλειάς δύο νέων ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη ως καταγραφή της καθημερινότητας ενός ημερολογίου.

20χρονα στην Πετρούπολη

Μια ξεχωριστή συναυλία για την ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου των «Γιατρών του Κόσμου» διοργανώνεται την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας (Πετρούπολη).

Βασικοί εμπνευστές και οικοδεσπότες της συναυλίας, ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος και η Ευανθία Ρεμπούτσικα, μαζί με τους: Νατάσα Θεοδωρίδου, Γιώτα Νέγκα, Dilek Koc, Βαγγέλη Κορακάκη, Palyrria, Αγγελο Παπαδημητρίου, Ελλη Πασπαλά, και τα Χαλκέντερα Χάλκινα του Φώντα Τζανίνη, που δίνουν το δικό τους μουσικό στίγμα σ' αυτή τη μεγάλη συναυλία, που σκοπό έχει να συγκεντρώσει τους φίλους και υποστηρικτές των «Γιατρών του Κόσμου», ενισχύοντας έτσι το ανθρωπιστικό έργο τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τηλ.: 6943-290023, 210-3213150.

Αντιθέσεις

Ελ. Αρβανιτάκη τραγουδίστρια

Το τραγούδι...

«Οσο κι αν κανείς προσέχει, όσο κι αν το κυνηγά, πάντα θα 'ναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει»

«Κ.Ε.»

Π. Καλατζόπουλος μουσικός ... που σφυρίζετε

«Απότομα, μου την κοπάνησες απότομα»

«Τα Νέα»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Απαγόρευση καπνίσματος
Πρωτομηνιά καπνοαπαγόρευσης
Εκπαίδευση
Από ΙΕΚ σε ΑΕΙ με μοριοδότηση
ΔΕΘ από το 1925
ΔΕΘ: Πρώτο... περίπτερο η κρίση
Γρηγόρης Διαμαντόπουλος
Εραστής Δυτικής Αττικής
Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης
Τσιμέντο στον Γράμμο
Κινητοποιήσεις στον ΕΛΓΑ
Συγκέντρωση αύριο έξω από τη Βουλή
Φυλακές
Αλληλεγγύη στον Νίκο Τσουβαλάκη
Υγεία
11 οι θάνατοι από τον ιό του Νείλου
Εχασαν το φως τους από πρόβλημα αποστείρωσης
Ρόδος: Καταρρέει το νοσοκομείο
Άλλες ειδήσεις
Τιμούν δύο νομπελίστες
Αστυνομικός πουλούσε κλεμμένο Η/Υ
ΕΣΗΕΑ: Αγωγή στην «Απογευματινή»
Για κακούργημα, για το gamato.info
ΔΣΘ: Ζητά τεχνικές διευκρινίσεις από ΣΔΟΕ