Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΘΕΣΗ WIKILEAKS ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗ

«Μη φέρεστε σαν γουρούνια»

«Αγαπητές κυβερνήσεις, εάν δεν θέλετε να αποκαλύπτονται οι βρομιές σας, πάψτε να συμπεριφέρεστε σαν γουρούνια. Απλό».

Με αυτή τη δημοσίευση στο Twitter, ο ιστότοπος Wikileaks απάντησε σε κυβερνητικές επικρίσεις για τη μαζική δημοσιοποίηση σχεδόν 250 χιλιάδων διαβαθμισμένων αμερικανικών τηλεγραφημάτων μέσα σε λίγες ημέρες. Λίγα λεπτά αργότερα, και ενώ κορυφωνόταν εκ νέου ο πόλεμος των δηλώσεων «για τους κινδύνους που προκαλεί η δημοσιοποίηση απόρρητων στοιχείων», ο ιστότοπος «κατέρρευσε» από κυβερνοεπίθεση.

Οι διαχειριστές του Wikileaks κάλεσαν τους χρήστες να αναζητήσουν τα νεοδημοσιευμένα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα στον ιστότοπο cablegatesearch.net.

Οι αποκαλύψεις ονομάτων ατόμων που φέρονται να συνδέονται με την τρομοκρατία, αλλά και άλλων που βρίσκονται υπό προστασία, οδήγησαν Ουάσιγκτον και Καμπέρα να χαρακτηρίζουν «ανεύθυνο» τον ιστότοπο.

Στα τελευταία τηλεγραφήματα, πριν από την κατάρρευση, περιλαμβανόταν έκθεση της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπέρα, στην οποία συνιστά απαγόρευση αεροπορικών ταξιδίων σε 11 Αυστραλούς πολίτες, ζητώντας να συμπεριληφθούν όλοι τους και άλλοι 12 σε καταλόγους ατόμων υπό παρακολούθηση. Το τηλεγράφημα (Ιανουάριος 2010) συνδέει τους 23 με την Αλ Κάιντα μέσω του Ανουάρ αλ Αουλακί, ισλαμιστή με καταγωγή από την Υεμένη. Η Καμπέρα συνήθως δεν σχολιάζει τα τηλεγραφήματα του Wikileaks, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ ΜακΛίλαντ, καταδίκασε σκληρά τις αποκαλύψεις. Ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, έσπευσε να σχολιάσει ότι ο ΜακΛίλαντ «στενοχωρήθηκε» επειδή αποκαλύπτεται πως οι υπηρεσίες του «παρέδωσαν 23 Αυστραλούς στην αμερικανική πρεσβεία».

Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορούσε τον ιστότοπο ότι με τις αποκαλύψεις του θέτει σε κίνδυνο τις ζωές ατόμων που λειτουργούν ως πληροφοριοδότες, ενώ διακυβεύονται και στόχοι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. «Συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε την απαραίτητη δράση ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και να προστατεύονται όσοι πλήττονται από αυτή την παράνομη δημοσιοποίηση», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Βικτόρια Νιούλαντ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Wikileaks
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Σενάρια με το φόβο ενός δεύτερου Ιράκ
Ελληνικά C-130 για νερό στη Λιβύη
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Τραγική η κατάσταση των προσφύγων
Wikileaks
«Μη φέρεστε σαν γουρούνια»
Ιατρικές έρευνες
Συνθετικό δέρμα σε ιστό αράχνης
Τσετσενία
Τρεις καμικάζι, εννιά νεκροί στην Τσετσενία
Πακιστάν
Δέκα νεκροί από παγιδευμένο αμάξι στο Μπαλουχιστάν
ΗΠΑ
«Σήμερα θα ζωγραφίσουμε την εξόντωση του Μπιν Λάντεν»
Ανθρωποι-πειραματόζωα για τους ερευνητές των ΗΠΑ το '40
Γαλλία
Του καλλώπισε την εκστρατεία
Ρωσία
Η Μόσχα παραμέρισε τη βρετανική ΒΡ για την αμερικανική ΕΧΧΟΝ
Συρία
Επιδρομές στρατιωτών στις συριακές πόλεις Χομς και Χάμα