Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ χτυπάνε αφού επιθεώρησαν μόνοι τη Συρία

«Σεβόμαστε τον ΟΗΕ, αλλά μπορούμε να δράσουμε και μόνοι μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, παρουσιάζοντας τα «ξεκάθαρα ευρήματα». Η υπερδύναμη αποφάσισε. Τώρα ο πλανήτης θα περιμένει πώς θα εκδηλωθεί η «δίκαιη οργή» της...
Οι εξελίξεις, οι αναλύσεις, οι προεκτάσεις της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή, από 7 συντάκτες της «Κ.Ε.»

Πλήρες θέμα...

 • Συρία

  • Οι Αμερικανοί αποφεύγουν πολεμικό «σίριαλ», θέλουν οξεία επιχείρηση
   Στο επικίνδυνο παιχνίδι των ΗΠΑ στη Συρία, μπαίνουν Γαλλία και Τουρκία, ενώ εκτός μένουν Βρετανοί, Γερμανοί και Ιταλοί Με αναμμένες τις μηχανές σε αεροπλάνα και πλοία οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για τη «δουλειά»... Αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων εν όψει της σχεδιαζόμενης επέμβασης στη Συρία φέρνει η βρετανική «εμπλοκή» ή, για την ακρίβεια, απεμπλοκή. Το «όχι» της βρετανικής Βουλής στην πρόταση της κυβέρνησης Κάμερον για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση εναντίον του καθεστώτος Ασαντ αφήνει το Λονδίνο εκτός παιχνιδιού και ανατρέπει εν πολλοίς τα δυτικά σχέδια.
  • Το βρετανικό «όχι» ανεβάζει μετοχές, ρίχνει το πετρέλαιο
   Το βήμα πίσω των «συμμάχων», μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα, οδήγησε δύο βήματα ψηλότερα τα Χρηματιστήρια και τις αγορές συναλλάγματος, σε μικρή αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου και σε υποχώρηση του χρυσού στα 1.412 δολ. η ουγκιά.
  • Η Σαουδική Αραβία ντουμπλάρει τους μεγάλους πρωταγωνιστές
   Ο Μπάνταρ Μπιν Σουλτάν, πολύ έμπειρος και διαπλεκόμενος με μυστικές υπηρεσίες, βγήκε παγανιά στην περιοχή Το «κεφάλι του φιδιού». Ετσι είχε βαφτίσει ο αείμνηστος Τζορτζ Χαμπάς, ο ηγέτης των αριστερών ανταρτών στην Παλαιστίνη, τη Σαουδική Αραβία. Η συμμαχία Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ αν δεν είναι ισοδύναμη με την αντίστοιχη του Ισραήλ, είναι ένα μόνο σκαλοπάτι πιο κάτω. Ετσι, όταν δεν μπορεί το Ισραήλ και η πολεμική του μηχανή να εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αναλαμβάνει η Σαουδική Αραβία.
  • Χημικά δηλητήρια σε χρήση, από τότε που εφευρέθηκαν οι πόλεμοι
   Το καζάνι μπήκε στη φωτιά από το... μυθικό Ηρακλή και δεν έχει αποσυρθεί. Ουσίες από μυθικά τέρατα, μύκητες, αέρια χλωρίου και μουστάρδας, βακτήρια χολέρας και νευροτοξικά αέρια περιλαμβάνονται στο «μενού» Πολεμάτε αλλήλους, αλλά με τη μάσκα σας... Ενώ ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν το καθεστώς Ασαντ για χρήση χημικών, δηλώνοντας ότι «πρέπει να τιμωρηθεί», οι πολίτες του κόσμου παρουσιάζονται αρνητικοί σε στρατιωτική επιχείρηση, ακόμη και «χειρουργικού τύπου», υπενθυμίζοντας ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ, με τα οποία «δικαιολογήθηκε» ο δεύτερος πόλεμος του Κόλπου, με την αμερικανοβρετανική επιχείρηση στο Ιράκ (Μάρτιος 2003), τελικά... δεν βρέθηκαν ποτέ.
  • Οι αβεβαιότητες της Συρίας
   Διαδηλωτές μπροστά στο Λευκό Οίκο, ενάντια στις προθέσεις ΗΠΑ και συμμάχων να επέμβουν στη Συρία Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Συρία. Θα γίνει επέμβαση και, αν ναι, τι έκτασης, ποιες θα είναι ο επιπτώσεις στο εσωτερικό αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια, πώς θα επηρεαστούν οι σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων και τι θα γεννήσει η νέα πραγματικότητα, είναι ορισμένα από τα καίρια ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η διεθνής κοινότητα.
 • Ρωσία

  • Η Μόσχα ροκανίζει το διπλωματικό χρόνο
   Το «όχι» του βρετανικού Κοινοβουλίου σε μια ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία και η διστακτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα να σηκώσει από μόνη της η Αμερική το βάρος των επιχειρήσεων ανεβάζουν τον πήχυ των προσδοκιών για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Μόσχα στη συριακή κρίση.
 • Τουρκία

  • Μια επέμβαση θα ήταν σωτήρια για την Τουρκία
   Εδώ και 2,5 χρόνια η Τουρκία είναι συνεχώς στην πρώτη γραμμή της διεθνούς σύμπραξης εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, με τρόπο μάλιστα που πολλές φορές την έφερε και μπροστά από την πρώτη γραμμή.