Έντυπη Έκδοση

Στο βυθό της Πάρου

ΜΕ ΚΥΚΛΟΥΣ στο βυθό η Ιουλία Βεντίκου, επέστρεψε αυτό το καλοκαίρι στη Νάουσα της Πάρου.΄Σε δύο διαφορετικούς χώρους, η ζωγράφος παρουσιάζει δύο διαφορετικές εκθέσεις με δύο διαφορετικά θέματα. Με δύο εκθέσεις της Ιουλίας Βεντίκου, η Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης συνεχίζει ένα ακόμη καλοκαίρι την παρουσία της στο νησί. Μία έκθεση λειτουργεί σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά σπίτια της Παροικιάς στο Franca Scala και η άλλη στο Fotis Art Cafe στη Νάουσα.

Η ενότητα της τελευταίας της δουλειάς, που φιλοξενείται στην Franca Scala, έχει το γενικό τίτλο «Κύκλοι». Τα θέματα, καθημερινές σκηνές, φιγούρες και οικεία αντικείμενα, παίρνουν τη θέση τους στο κέντρο του τελάρου και φωτίζονται με ένα δυνατό, κυκλικό, σχεδόν θεατρικό φως. Φως που τα διαστέλλει, μεταμορφώνοντας τη φθαρτή τους υπόσταση και υψώνοντάς την στα όρια του συμβολικού. Αλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με εσωτερικότητα, οι «κύκλοι» υπαινίσσονται μια αφήγηση χωρίς λέξεις. Με επίκεντρο την έννοια του χρόνου και την αίσθηση του εφήμερου της ύπαρξης, η Ιουλία Βεντίκου επιχειρεί να αγγίξει τη φευγαλέα ομορφιά της στιγμής.

Ο τίτλος των έργων που η εικαστικός παρουσιάζει στο Fotis Art Cafe, είναι «Βυθός». Μοτίβα της αέναης ρυθμικής κίνησης του νερού, έτσι όπως αυτή διαγράφεται πάνω στην άμμο, καθώς και του παιχνιδίσματος του φωτός επάνω της, σχηματίζουν το φόντο. Μικρά θαλάσσια πλάσματα, είτε μοναχικά είτε σε μικρά κοπάδια, ξεγλιστρούν αμέριμνα μέσα από εικόνες και σχήματα. Ο θεατής μοιάζει να συμμετέχει αθέατος, παρατηρώντας όλα αυτά από κάποια υπερυψωμένη θέση. Το βλέμμα του κατευθύνεται από την επιφάνεια στο βάθος, ακολουθώντας την αναζήτηση της Ιουλίας Βεντίκου που ανιχνεύει τη θαυμαστή και βαθύτερη πραγματικότητα ενός ολόκληρου κόσμου, που υπάρχει και διαιωνίζεται μέσα από τους δικούς του νόμους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Εκθέσεις
Νησιωτική Ελλάδα
Σχετικά θέματα: Εικαστικά
Ονειρα στα Χανιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Ταινίες χωρίς χρήματα
Αφιέρωμα
Ενας κρυφός έρωτας
Φεστιβάλ Βενετίας
19 ταινίες για ένα λιοντάρι
Νέες τάσεις στο σινεμά
Ειδικά βραβεία
Αρχαιολογία
Ο τάφος εκρύβη...
Συνεντεύξεις
«Στην τωρινή κρίση ο «εχθρός» είναι διάχυτος»
Θέατρο
Τα τραγούδια λένε την ιστορία μας
Ο Αγαμέμνων μας διδάσκει
Χορός της κρίσης στην Επίδαυρο
Εμποροπανήγυρις στο αρχαίο θέατρο
Μικρό πλήν ενθουσιώδες το κοινό
Βιβλίο
Η βασιλεία των Ρωμιών
Μουσική
Με το χέρι στην καρδιά
Τζαζ στην Κοζάνη
Με λογισμό και όνειρο
Για να φύγει το σκοτάδι
Σινεμά
Ο δάσκαλος του Μπρους Λι
ΒΑΣΙΑ ΤΖΑΝΑΚΑΡΗ συγγραφέας, μεταφράστρια
Στη θάλασσα των τεράτων
Να πεθερός, να μάλαμα
Στρουμφάκια εις Παρισιους
Ενδιαφέρουν
Εικαστικά
Ονειρα στα Χανιά
Στο βυθό της Πάρου
Ντοκιμαντέρ
Ντοκιμαντέρ