Έντυπη Έκδοση

Πούτιν: ΔΕΠΑ να ζητάει ο Σαμαράς...

Το πρόσφατο «χαστούκι» του Ρώσου προέδρου στην ελληνική κυβέρνηση, ο οποίος με δήλωσή του απέτρεπε να κάνουν επενδύσεις ομοεθνείς του στη χώρα μας, και η «απαίτηση» του Μαξίμου να ζητήσει σε... αυστηρό τόνο από την «Γκαζπρόμ» να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου που χρεώνει στην Ελλάδα

Οι πρόσφατες δηλώσεις Πούτιν, με τις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος απέτρεπε επενδύσεις ομοεθνών του στην Ελλάδα, ξένισαν την ελληνική κυβέρνηση και ενόχλησαν ιδιαίτερα το Μαξίμου που εξανέστη για τα όσα είχε πει ο κάτοικος του Κρεμλίνου. Δεν θα 'πρεπε! Τουναντίον, λογικό θα 'ταν να το περιμένουν, αν δεν το επεδίωκαν κιόλας...

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχοντας διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών λογικά γνωρίζει καλύτερα από τους συμβούλους του πως οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι μονόδρομος. Ισχύει η αρχή της ανταποδοτικότητας. Ο κ. Πούτιν ανταπέδωσε στον κ. Σαμαρά τα όσα εκείνος του είχε αποδώσει λίγες ημέρες νωρίτερα. Με άλλα λόγια, έλαβε ό,τι έδωσε...

Είναι προφανές ότι ο Ρώσος πρόεδρος θέλησε σκοπίμως να ενοχλήσει την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, γιατί και ο ίδιος είχε ενοχληθεί από τους άγαρμπους χειρισμούς του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Μαγκιά» από Μαξίμου

Τι ακριβώς συνέβη; Με περισσή περηφάνια το Μαξίμου είχε διαδώσει λίγες ημέρες νωρίτερα και ενώ δέσποζε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ότι ο κ. Σαμαράς είχε στείλει αυστηρή επιστολή στο Ρώσο πρόεδρο με την οποία του ζητούσε μείωση των τιμών αερίου που χρεώνει η «Γκαζπρόμ» στην Ελλάδα.

Κατ' αρχάς, είναι επιεικώς ατυχές το να κάνει κανείς δημόσια διπλωματία για ένα θέμα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Ετι περαιτέρω ατυχές το να πιστεύει παράλληλα ότι η μείωση των τιμών αερίου θα 'ταν τόσο απλά εφικτή με την αποστολή και μόνο επιστολής εκ μέρους του Ελληνα πρωθυπουργού. Επ' αυτού απαιτούνται άλλου είδους χειρισμοί και κυρίως μακράν πάσης δημοσιότητας.

Η σκηνοθεσία του Μαξίμου είναι πρόδηλο ότι εξόργισε το Κρεμλίνο που δεν άφησε να πέσει κάτω η ευκαιρία, για να αντιδράσει ακαριαία και προσωπικά ο ίδιος ο κ. Πούτιν. Η αντίδραση Πούτιν δεν είχε να κάνει με την ουσία του αιτήματος, αλλά με τη διαχείριση του αιτήματος. Μια διαχείριση που άλλη μία φορά υπαγορεύτηκε από λόγους εσωτερικών σκοπιμοτήτων, αλλά, ενδεχομένως, και από επιθυμία του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να ερεθίσει δημόσια το Κρεμλίνο για να «κερδίσει πόντους» στην Ουάσιγκτον. Η τελευταία αυτή ανάγνωση χοντραίνει σαφώς το παιχνίδι και εγγυάται ότι το Κρεμλίνο θα κινηθεί διαφορετικά στο μέλλον απέναντι στην Αθήνα.

Βίαιη αντίδραση

Η κυβέρνηση Σαμαρά αγνόησε εμφανώς τον «χρυσούν κανόνα» ότι πολλά ζητήματα που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς πρέπει να παραμένουν στο παρασκήνιο. Δεν υπάρχει λόγος να βγαίνουν στη δημοσιότητα, γιατί βεβαιωμένα μπορεί να σε βλάψουν αν πάρουν δημόσια διάσταση. Και αυτό ακριβώς συνέβη επί του προκειμένου. Πέρα από την επιπόλαιη ιδέα αποστολής ενός τέτοιου κειμένου άνευ της σχετικής προεργασίας, η χώρα υπέστη βλάβη από τη δημοσιοποίησή του. Γιατί, η άλλη πλευρά αντέδρασε, η αντίδραση ήταν μάλιστα πολύ πέραν κάθε πρόβλεψης και το ύφος και το περιεχόμενο της αντίδρασης δυσανάλογα βάναυσο και με μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Κατά τη διεθνή πρακτική, η ρωσική πλευρά δεν θέλησε ν' αφήσει περιθώρια παρερμηνείας των ενεργειών της με την πάροδο χρόνου. Απάντησε άνευ περιστροφών, στην εκ μέρους της εκληφθείσα προσβλητική και εκβιαστική ενέργεια του Μαξίμου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί το εν λόγω ζήτημα πήρε δημόσια διάσταση στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και σε τι απέβλεπαν οι «χειριστές» του. Σίγουρα τις ημέρες εκείνες παίχτηκε ένα παιχνίδι στο οποίο άλλη μία φορά βρέθηκε ηττημένη η Αθήνα.

Η επίσκεψη στις ΗΠΑ

Σε εξόφληση του «γραμματίου» της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, είναι προφανές ότι αγνοήθηκαν ή ανεγνώσθησαν εσφαλμένα σοβαρές πτυχές των διεθνών εξελίξεων και -στη μεγαλύτερη εικόνα- της δυναμικής των σχέσεων ΗΠΑ και Ρωσίας. Ιδιαίτερα, δεν ελήφθη αρκούντως υπ' όψιν ότι τα «εύγε» της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών για την ακύρωση της συμφωνίας της ΔΕΠΑ με την «Γκαζπρόμ» δεν αντισταθμίζουν τον πρωταγωνιστικό ενεργειακό ρόλο της Μόσχας που ίσως η Αθήνα θα 'πρεπε να ζυγίσει πιο προσεκτικά.

Το υπό διαμόρφωση γεωπολιτικό περιβάλλον βρίσκει την Ευρώπη εντελώς αποδιοργανωμένη, τη Ρωσία σε αναζήτηση νέων ευκαιριών ενίσχυσης της γεωπολιτικής της επιρροής και τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσπαθούν ν' αποφύγουν την εμπλοκή τους σε νέες κρίσεις στη Μέση Ανατολή -κάτι που, ως φαίνεται, δεν θα αποφύγουν τελικά με τον αυτοεγκλωβισμό τους στη Συρία, προς αγαλλίαση φυσικά των Ρώσων για τους οποίους η υπόθεση αυτή αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί τους».

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει την προσοχή ότι οι Ρώσοι έχουν εμβαθύνει τη σχέση τους με το Αζερμπαϊτζάν και εγκύρως λέγεται από κύκλους που πρόσκεινται στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (CFR) στην Ουάσιγκτον ότι η Μόσχα διαδραμάτισε καθοριστικό παρασκηνιακό ρόλο στην απόφαση του Μπακού για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, εις βάρος φυσικά της έτερης επιλογής του Nabucco West. Οσο και αν αυτό ακούγεται περίεργα, συναφώς ενδιαφέρουσα ήταν και η προ μηνός αναφορά της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι λόγω της εκτιμώμενης περιορισμένης ποσότητας του αζερικού κοιτάσματος ο κίνδυνος για το ρωσικό αέριο θα 'ταν μεγαλύτερος αν, τελικά, είχε επιλεγεί ο Nabucco West.

Ρώσοι και Αζέροι

Παράλληλα, η Μόσχα και προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν έχουν προχωρήσει στην περαιτέρω σύσφιγξη των ενεργειακών σχέσεων Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν μέσω θεσμοθέτησης σχέσης συνεργασίας της εταιρείας αερίου SOCAR του Αζερμπαϊτζάν και της ρωσικής ROSNEFT. Για την οποιαδήποτε σημασία του πράγματος, υπενθυμίζεται πως η SOCAR εξαγόρασε πρόσφατα την ελληνική ΔΕΣΦΑ, ενώ η ROSNEFT θα ήταν εκείνη που θα είχε ενεργό ρόλο στη διαχείριση της ΔΕΠΑ.

Εξάλλου, ενώ χαράσσονται ευρύτερα τα γεωπολιτικά οικόπεδα, η πρόσφατη υπογραφή του Μνημονίου ενεργειακής συνεργασίας του τριγώνου Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ έφερε το κομμάτι αυτό της ανατολικής Μεσογείου πιο κοντά στα αμερικανικά συμφέροντα και συνεπώς οι Ρώσοι δεν είχαν κανένα λόγο για να «χαριστούν» στις διπλωματικές «απρέπειες» Σαμαρά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Επενδύσεις
Φυσικό αέριο
Κυβέρνηση
ΔΕΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σαμαράς
«Τα πάντα στο μικροσκόπιο της τρόικας»
Οι άνεργοι πρέπει να περιμένουν τους επενδυτές...
Νέα Δημοκρατία
Οταν στη Ν.Δ. (δεν) είναι μία ωραία ατμόσφαιρα
ΔΕΠΑ
Πούτιν: ΔΕΠΑ να ζητάει ο Σαμαράς...
Συνεντεύξεις
«Λάθος η «εθνική σύγκρουση» με τη Γερμανία»
«Μαγκιά είναι και να συμβιβάζεσαι»
ΠΑΣΟΚ
Για όλα φταίν' οι πρόεδροι, οι πρώην κι οι επόμενοι