Έντυπη Έκδοση

Οταν στη Ν.Δ. (δεν) είναι μία ωραία ατμόσφαιρα

Πλειστηριασμοί, νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, «Ταμείο Μολυβιάτη», αλλά και κρατικά λαχεία, τα πεδία σύγκρουσης των «ανταρτών» με τους «σαμαροφύλακες»

Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις σχέσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με το μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες διέρχονται -μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου- φάση έντονης αμοιβαίας καχυποψίας.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. νιώθουν έκτοτε, λόγω και της ισχνής πλειοψηφίας, πιο ελεύθεροι να εκφράσουν τις διαφωνίες που πάντοτε υπήρχαν, αλλά ποτέ κανείς δεν άρθρωνε, λόγω φόβου απέναντι στο σύστημα του μεγάρου Μαξίμου, το οποίο πολλοί θεωρούν ιδιαίτερα «εκδικητικό» στους αντιρρησίες.

Οι διαφωνούντες γίνονται έξαλλοι όταν τους αποδίδεται ο χαρακτηρισμός «αντάρτες» ή όταν «σαμαροφύλακες», όπως ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, τους απειλούν με εκλογές. Εχουν όμως τα όπλα παρά πόδα.

Το θέμα των πλειστηριασμών για παράδειγμα, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, έκλεισε μόνο προσωρινώς, καθώς οι βουλευτές της Ν.Δ. προειδοποιούν ότι περιμένουν να δουν την τελική ρύθμιση. Διαμηνύουν μάλιστα ότι σε περίπτωση που η ρύθμιση, την οποία το Μαξίμου μεταθέτει προς το τέλος του φθινοπώρου, δεν τους ικανοποιεί, τίποτε δεν τους εμποδίζει να καταθέσουν τη δική τους ρύθμιση, κόντρα στην κυβερνητική.

Στάση αναμονής τηρούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και εν όψει του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, που όπως όλα δείχνουν θα είναι η επόμενη δοκιμασία συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η επιτροπή, που έχει συστήσει ο Γιάννης Στουρνάρας αποκλειστικά με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και χωρίς διαβούλευση με τα κόμματα, αναμένεται να έχει έτοιμο το νέο φόρο στις 15 Σεπτεμβρίου για να τον παρουσιάσει απ' ευθείας στην τρόικα. Οι βουλευτές της Ν.Δ. όμως έχουν ήδη από το πολυνομοσχέδιο του Ιουλίου προειδοποιήσει να μη νομοθετεί η κυβέρνηση εν αγνοία τους.

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τη στάση του υπουργού Οικονομικών είναι οι καραμανλικοί. Αφ' ενός γιατί ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το πόρισμα για το «Ταμείο Μολυβιάτη», δεν διαχώρισε την περίοδο της προεδρίας του Πέτρου Μολυβιάτη από τους μετέπειτα χειρισμούς. Αφ' ετέρου γιατί ο υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να αδειάζει τις κυβερνήσεις Καραμανλή για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ -αν και βέβαια εδώ και καιρό την άποψη για έλλειμμα 15% το 2009 έχει υιοθετήσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Παρ' ολίγον να ανοίξουν και νέες πληγές, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος αναφέρθηκε σε 850.000 προσλήψεις την περίοδο 2004-2009, τον άδειασαν όμως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Ουκ ολίγοι βουλευτές της Ν.Δ. θέτουν σοβαρό ζήτημα και για τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ειδικά για το επικοινωνιακό κομμάτι.

Από το μέγαρο Μαξίμου ανταποδίδουν την καχυποψία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς όχι μόνο κατηγορούν όποιον ψελλίζει έστω ψήγματα κριτικής για πρόθεση αμφισβήτησης του προέδρου και «μιζέρια απέναντι στη μεγάλη εθνική προσπάθεια», αλλά πλέον έχουν βάλει στο στόχαστρο βουλευτές που είναι απλά... σιωπηλοί.

Μάλιστα, μετά την κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να ζητήσει την αντικατάστασή της από το Β' θερινό τμήμα της Βουλής, προκειμένου -όπως άφηναν συνεργάτες της να διαρρεύσει- να μην αναγκαστεί να καταψηφίσει τη σύμβαση για την παραχώρηση των κρατικών λαχείων λόγω ενστάσεων για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, ορισμένοι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον φοβήθηκαν μήπως αρχίσει επιδημία αιτήσεων διαφωνούντων για αντικατάσταση στο υπόλοιπο Β' και το Γ' θερινό τμήμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σαμαράς
«Τα πάντα στο μικροσκόπιο της τρόικας»
Οι άνεργοι πρέπει να περιμένουν τους επενδυτές...
Νέα Δημοκρατία
Οταν στη Ν.Δ. (δεν) είναι μία ωραία ατμόσφαιρα
ΔΕΠΑ
Πούτιν: ΔΕΠΑ να ζητάει ο Σαμαράς...
Συνεντεύξεις
«Λάθος η «εθνική σύγκρουση» με τη Γερμανία»
«Μαγκιά είναι και να συμβιβάζεσαι»
ΠΑΣΟΚ
Για όλα φταίν' οι πρόεδροι, οι πρώην κι οι επόμενοι