Έντυπη Έκδοση

Για όλα φταίν' οι πρόεδροι, οι πρώην κι οι επόμενοι

Για την 3η Σεπτέμβρη και τη σχέση που μπορεί να έχει με αυτή σήμερα το ΠΑΣΟΚ γράφουν στην «Κ.Ε.» ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος -που έφυγε πρόσφατα από το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας τον Βαγγέλη Βενιζέλο- και ο νέος -και σε ηλικία- βουλευτής του κόμματος Κώστας Τριαντάφυλλος

Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου -δύο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργοί, οι σχέσεις των οποίων τουλάχιστον από το 2009 είναι ανύπαρκτες- θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν στο διήμερο εκδηλώσεων του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη. Παρών, φυσικά, και ο νυν πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος.

Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης και Βαγγέλης Βενιζέλος για πρώτη φορά μαζί. Οι τρεις πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ θα παραστούν στην εκδήλωση του κόμματος για την 3η Σεπτέμβρη (φωτ. ΑΠΕ) Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης και Βαγγέλης Βενιζέλος για πρώτη φορά μαζί. Οι τρεις πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ θα παραστούν στην εκδήλωση του κόμματος για την 3η Σεπτέμβρη (φωτ. ΑΠΕ) Είτε γιατί κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία, σε μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ παλεύει για την επιβίωσή του με μονοψήφια δημοσκοπικά ποσοστά, είτε γιατί θέλουν ο καθένας για τους δικούς του λόγους να δείξουν ότι είναι παρόντες στα πολιτικά πράγματα, γεγονός είναι ότι Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου με την παρουσία τους ενισχύουν το σημερινό πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο, παρ' ότι κανείς από τους δύο δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις μαζί του. Ο Ε. Βενιζέλος θεωρεί ότι αυτή η πρόσκαιρη έστω συνύπαρξη, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στην εκδήλωση κι άλλων παλιών στελεχών του κόμματος, στέλνει το μήνυμα ότι «είμαστε όλοι εδώ» (σ.σ. εκτός από τους ψηφοφόρους) και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για συσπείρωση των δυνάμεων, που έχουν απομείνει στο κόμμα, εν όψει των ευρωεκλογών, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Η χαλαρότητα της ψήφου είναι ο μεγάλος αντίπαλός του.

Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που, συνυπολογίζοντας το χαμηλό ποσοστό του κόμματος, την επιστράτευση παλιών και απόμαχων στελεχών στην εκδήλωση της Τρίτης, τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση με τη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά, μιλάνε για ένα πολιτικό μνημόσυνο στην ιστορική και έως ένα βαθμό επίκαιρη ακόμα και σήμερα διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974 και όχι για αφετηρία ενός νέου ξεκινήματος.

Την ίδια στιγμή μια σειρά από γεγονότα δυσκολεύουν το γιορταστικό και ενωτικό της εκδήλωσης, όπως είναι: Η συνεχιζόμενη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, ενός εκ των συνιδρυτών του κόμματος, που φέρνει στη μνήμη τη διαφθορά που κυριάρχησε για πολλά χρόνια στην πράσινη διακυβέρνηση της χώρας. Η συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., τον άλλοτε μεγάλο αντίπαλο, με την οποία πλέον εφαρμόζει την αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική. Η αποχώρηση σημαντικών στελεχών ακόμα και από τα αριστερά του κόμματος, που για πολλά χρόνια αποτελούσαν τουλάχιστον ένα έστω αδύναμο ανάχωμα. Και, τέλος, η δημοσκοπική πραγματικότητα των μονοψήφιων ποσοστών.

Ο κ. Βενιζέλος πάντως αναμένεται να υπερασπιστεί με σθένος τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., καθώς θεωρεί ότι η επιτυχία της μνημονιακής πολιτικής και της παρούσας κυβέρνησης θα δικαιώσει και τις μνημονιακές επιλογές του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων ετών. Εξάλλου αυτό είναι και το μόνο κοινό σημείο που έχει τούτη την περίοδο με τον Γ. Παπανδρέου, αφού κι αυτός περιμένει τη δικαίωσή του με τον ίδιο τρόπο.

Στην εκδήλωση οι Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου θα υπερασπιστούν ο καθένας τη δική του κυβερνητική πολιτική, ενώ ο πρώτος είναι πιθανόν να αναφερθεί και στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Παρών θα είναι ο Κ. Λαλιώτης, αλλά δεν θα μιλήσει. Θα παρέμβει όμως η Βάσω Παπανδρέου, που είχε ταχθεί κατά του Γ. Παπανδρέου και της πολιτικής του, όταν αυτός ήταν πρωθυπουργός. Παρόντες θα είναι επίσης, μεταξύ άλλων, ο Δημ. Ρέππας, ο Χρ. Παπουτσής, θα απουσιάσουν όμως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Χάρης Καστανίδης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Γ. Φλωρίδης κ.ά.

****

Το ΠΑΣΟΚ και η 3η Σεπτέμβρη μέσα από το βλέμμα ενός αποχωρήσαντος κι ενός νέου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οι αρχές μας δεν είναι είδος προς διαπραγμάτευση

Οι στόχοι, οι ιδέες και τα μηνύματά της, οι επισημάνσεις, οι αρνήσεις και οι προτάσεις της έχουν τη δική τους ιστορική αξία. Μια τέτοια διακήρυξη δεν λησμονιέται ΠΟΤΕ, γιατί σε μια καθοριστική συγκυρία ενσάρκωσε τους πόθους και τους αγώνες γενιών και γενιών. Γιατί συμπύκνωσε τα συμφέροντα των μη προνομιούχων. Γιατί εξέφρασε αυθεντικά τις ελπίδες των πιο ζωντανών λαϊκών δυνάμεων. Γιατί πυροδότησε την αυτοοργάνωση και τη λαογέννητη δημιουργική πρωτοβουλία.

Η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται σε αντιστοιχία μόνο με τη μεταπολιτευτική συγκυρία, αλλά πολύ πιο πέρα από αυτή. Ο υπερπροσδιορισμός και η υπέρβαση εκείνης της συγκυρίας ήταν μια πράξη συνειδητή και όχι αυθόρμητη, του Α. Παπανδρέου και όλων όσοι είχαν την τύχη να συμπορευτούν μαζί του.

Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ κατανοητό ότι:

Ο αγώνας για την κατοχύρωση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας περνά μέσα από την αποδέσμευση της χώρας μας από τους μηχανισμούς εξάρτησης του ΔΝΤ και της τρόικας. Το ξεπέρασμα του Μνημονίου και η αυτοδύναμη πορεία της χώρας σε μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη ουμανιστικών ιδεών, ευαισθησιών και αξιών, κοινωνικών στρατηγικών, που στηρίζονται στην ελευθερία, το διάλογο, στις ευρύτατες συναινέσεις και την αλληλεγγύη των λαών, είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Ο αγώνας για τη Λαϊκή Κυριαρχία σηματοδοτεί τη δυνατότητα όχι μόνο της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών και της άμεσης σχέσης των επιθυμιών του λαού και των πρακτικών της εκάστοτε μορφής εξουσίας αλλά και της ανατροπής ενός φαύλου, πελατειακού, αναποτελεσματικού και εξαρτημένου πολιτικού συστήματος. Οι αλλαγές πρέπει να έχουν σαρωτικό χαρακτήρα.

Ο αγώνας για την Κοινωνική Δικαιοσύνη συμβαδίζει με τη μάχη κατά της μεγαλύτερης κοινωνικής ανισότητας, που αποκτά τραγικά χαρακτηριστικά, κατά της ανεργίας και δη των νέων. Είναι ο αγώνας για αξιοκρατία, για ισότιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων ειδικά των ανίσχυρων, που πολλαπλασιάζονται από την κρίση.

Η προσαρμογή των θεμελιακών μας αρχών και αξιών στις απαιτήσεις τού σήμερα, οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν αμείλικτα οι νέες κοινωνικές διεργασίες, δεν είναι εύκολη.

Οι αρχές μας, όμως, δεν είναι είδος προς διαπραγμάτευση.

Οι αξίες μας δεν κοστολογούνται στο πολιτικό παζάρι ανάλογα με τις εκλογικές επιδιώξεις.

Οσοι προσέβαλαν, διέσυραν και υπονόμευσαν την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ μπορούν να χαριεντίζονται σε εκδηλώσεις κοινωνικής αυτοαναγνώρισης αλλά δεν μπορούν ακόμη και σήμερα να αντιληφθούν πως σε αυτή τη διαδρομή απέκτησαν τον τίτλο του Εφιάλτη της Δημοκρατικής Παράταξης.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

Να μάθουμε από την Ιστορία και τα λάθη μας

«Ητραγωδία της Κύπρου, καθώς και οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει για το Εθνος...». Με αυτές τις λέξεις ξεκινά το ιστορικό αλλά ταυτόχρονα διαχρονικό κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, την 3η Σεπτεμβρίου 1974, με τον Ανδρέα Παπανδρέου, δυναμικά παρόντα, σε μια κρίσιμη και πάλι καμπή της σύγχρονης Ιστορίας μας.

Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται η ιστορική συγκυρία της ίδρυσης και, κυρίως, η αγωνία μιας ολόκληρης γενιάς, μιας ολόκληρης χώρας, που αναζητούσε την περπατησιά της στη Δημοκρατία, την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια. Και, ίσως, δεν υπάρχει πιο συνοπτικό κείμενο, πιο απλά γραμμένο και πιο ουσιαστικό στο περιεχόμενό του, στην πολιτική Ιστορία αυτού του τόπου. Ενα κείμενο-σταθμός για τον Ελληνικό Λαό, που λαχταρούσε να περάσει «από την παθητική αναμονή, στην ενεργό λαϊκή παρουσία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας».

Σήμερα, 39 χρόνια μετά, η Δημοκρατική Παράταξη οφείλει να διδαχθεί από την Ιστορία, να μάθει από τα λάθη της και να θέσει τους νέους στόχους για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία, η οποία και πάλι βρίσκεται σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία.

Εχουμε χρέος, μαζί με την ελληνική κοινωνία να αναζητήσουμε νέες, αναδιανεμητικές, λειτουργικές, σύγχρονες πολιτικές, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια. Πρέπει να δώσουμε νόημα και αξία στις έννοιες της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μέριμνας. Να κατοχυρώσουμε τους θεσμούς, που προάγουν την πολιτική σταθερότητα και συνέχεια. Να καλύψουμε το χαμένο ιδεολογικό έδαφος της παράταξης.

Σε μια πολιτική πραγματικότητα, που εκτείνεται μεταξύ της πολιτικής του φόβου και της πολιτικής της αγανάκτησης, εμείς πρέπει να εκφράσουμε ξεκάθαρα την πολιτική της ελπίδας και της προοπτικής.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι δημιουργικές, μεταρρυθμιστικές και προοδευτικές δυνάμεις, μαζί με τα μη προνομιούχα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, μπορούν και πρέπει να συναποτελέσουν την κινητήρια κεντροαριστερή συμμαχία της μετα-μνημονιακής εποχής.

Το όραμα για μια δίκαιη κοινωνία, για μια υπερήφανη και ευρωπαϊκή Ελλάδα, για έναν αξιοπρεπή Ελληνα Ευρωπαίο πολίτη αποτελεί τη διαχρονική σταθερά μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Εκδηλώσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Σαμαράς
«Τα πάντα στο μικροσκόπιο της τρόικας»
Οι άνεργοι πρέπει να περιμένουν τους επενδυτές...
Νέα Δημοκρατία
Οταν στη Ν.Δ. (δεν) είναι μία ωραία ατμόσφαιρα
ΔΕΠΑ
Πούτιν: ΔΕΠΑ να ζητάει ο Σαμαράς...
Συνεντεύξεις
«Λάθος η «εθνική σύγκρουση» με τη Γερμανία»
«Μαγκιά είναι και να συμβιβάζεσαι»
ΠΑΣΟΚ
Για όλα φταίν' οι πρόεδροι, οι πρώην κι οι επόμενοι