Έντυπη Έκδοση

Μπλόκο από το Γιβραλτάρ σε 340 εκατ. ευρώ του Λαυρεντιάδη

Μετά τη δέσμευση του ποσού από τις τοπικές Αρχές, βρέθηκαν 16 εκατ. ευρώ που θα επιστραφούν στη νέα Proton Bank

Το ντόμινο των εξελίξεων για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έσπασε το φράγμα της εγχώριας Δικαιοσύνης. Με μία απόφαση-σταθμό για τη Νέα Proton Bank, το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ δέσμευσε περιουσία του προφυλακισμένου επιχειρηματία έως του ποσού των 340 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, έχουν ήδη εντοπιστεί περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και έχει δεσμεύσει η τράπεζα, που είναι πολιτικώς ενάγουσα στην υπόθεση του σκανδάλου της Proton Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση που εξέδωσε το ανώτατο δικαστήριο αναγράφεται πως απαγορεύεται η μεταφορά ή η πρόκληση μεταφοράς από τη χώρα, αλλά και η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που τηρούνται σε οποιοδήποτε λογαριασμό της τράπεζας Turicum Private Bank Limited και προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από πληρωμή διενεργούμενη με χρέωση του λογαριασμού της εταιρείας Sol Brillante Investment Corp ή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

«Πάγωμα»

Το νομικό επιτελείο της Νέας Proton, που κατέθεσε τα ασφαλιστικά μέτρα, κατέληξε στο νοτιότερο κομμάτι της Ιβηρικής Χερσονήσου, αρπάζοντας την ευκαιρία που προέκυψε από τους χειρισμούς του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιάννη Δραγάτση, κατά την προκαταρκτική έρευνα. Ο εισαγγελικός λειτουργός είχε κατορθώσει να «παγώσει» περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ από ελβετικούς λογαριασμούς που εμφανίζονται να ανήκουν στον κατηγορούμενο επιχειρηματία.

Η ενέργειά του αυτή άνοιξε τις πόρτες για άλλες έρευνες από τη Νέα Proton, η οποία συνεχίζει να ψάχνει για άγνωστους μέχρι σήμερα τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι και στη μακρινή Σινγκαπούρη!

Οπως αναφέρει στην «Κ.Ε.» η Αναστασία Πετσινάρη, διευθύντρια της διεύθυνσης νομικών υπηρεσιών της τράπεζας και επικεφαλής της ομάδας που χειρίζεται την υπόθεση Λαυρεντιάδη, «ελπίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγει η επιστροφή των χρημάτων προς την Ελλάδα και προς ικανοποίηση των απαιτήσεων της νέας Proton».

Χαρακτηρίζει τη νέα δικαστική εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για την τράπεζα, καθώς είναι το πρώτο μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε και τα χρήματα ουσιαστικά θα επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο: «Οι ενέργειες συνεχίζονται και θα εξαντληθούν όλα τα ενδεχόμενα για να μπορέσουμε να περιστείλουμε όλη τη ζημία, αν αυτό καταστεί εφικτό. Το ίδιο έχουμε επιτύχει και στην Ελλάδα, μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων, όπου έχουμε καταφέρει να δεσμεύσουμε ό,τι περιουσιακό στοιχείο έχουμε βρει. Εχουμε ασκήσει και αγωγή, η οποία αναμένουμε να εκδικαστεί στα πολιτικά δικαστήρια το 2015».

Τι μέλλει γενέσθαι

Αν και στις 24 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει το δεύτερο μέρος της διαδικασίας, κατά την οποία ο Λ. Λαυρεντιάδης έχει το δικαίωμα να ζητήσει από το δικαστήριο του Γιβραλτάρ την ανάκληση ή μεταρρύθμιση αυτής της πρώτης διαταγής, η Αν. Πετσινάρη, χωρίς να θέλει να προδικάσει το αποτέλεσμα, δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανόν να συμβεί. Βέβαια, για να φτάσουν τα χρήματα στην Ελλάδα θα περάσει καιρός. Πρέπει αρχικά να υπάρξει μία οριστική απόφαση ελληνικού Δικαστηρίου που θα αναφέρει επακριβώς ποια ήταν η ζημία της τράπεζας, προκειμένου να αποζημιωθεί.

Την ίδια ώρα, η 2η ειδική ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, βρίσκεται ένα βήμα πριν ολοκληρώσει την ανάκριση για το πολύκροτο σκάνδαλο της Proton Bank, που φέρεται πως ζημίωσε κατά περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο. «Εκτιμάται πως η έρευνα είναι προς το τέλος και ίσως μέσα στον Σεπτέμβρη καταφέρει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάκρισης», αναφέρει η Αν. Πετσινάρη και συνεχίζει: «Μένει να δούμε τι θα προκύψει και από τη δίκη, διότι ο Λ. Λαυρεντιάδης απολογούμενος στην ανακρίτρια δεν έχει υπεισέλθει σε αυτά τα θέματα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Proton Bank
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Τράπεζες
Αποταμίευση και καταθέσεις
Γιβραλτάρ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις
«Δεν υπάρχει εθνική συμφωνία στην εκπαίδευση»
Proton Bank
Μπλόκο από το Γιβραλτάρ σε 340 εκατ. ευρώ του Λαυρεντιάδη
Αυθαίρετα
Ενα 13άρι-SOS για τα αυθαίρετα
ΕΔΣΝΑ
Από το Σχιστό και στον εισαγγελέα
Εκπαιδευτικοί
Από τη σχολική, στη δικαστική αίθουσα
Ελευθεροτυπία
Παράταση προθεσμίας πρόσκλησης ενδιαφέροντος...
Μέσα και media
Επιστρέφουν δειλά δειλά οι ελληνικές σειρές στη μικρή μας οθόνη
ΔΤ και «902» πάντα σε πρώτο πλάνο
Μόδα
Ο λαμπερός κόσμος που έφυγε ανεπιστρεπτί
Υπουργείο Υγείας
Οσο κόβει ο Αδωνις τόσο ανοίγουν οι μαύρες τρύπες
Φαρμακοβιομηχανία
Με τζίρο 3,5 δισ. ευρώ οι φαρμακοβιομηχανίες παρουσίασαν ζημιές!