Έντυπη Έκδοση

Από το Σχιστό και στον εισαγγελέα

Σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας κατέγραψαν οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Σχιστού. Ενοχλημένοι οι υπεύθυνοι του ΕΔΣΝΑ

Ποινικές κυρώσεις εις βάρος του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), δηλαδή του αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για μη συμμόρφωση στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, ζητά με αναφορά της η Επιθεώρηση Εργασίας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Σχετική αναφορά έχει απευθυνθεί και προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, προκειμένου, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι συντρέχει λόγος, να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο (3996/11).

Αφορμή για τα παραπάνω αποτέλεσε έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό στις 4 Απριλίου, κατά τον οποίο διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

Φωτ. αρχείου από τις εγκαταστάσεις του τότε ΕΣΔΚΝΑ και νυν ΕΣΔΝΑ στο Σχιστό και το δελτίο ελέγχου-καταπέλτης των επιθεωρητών εργασίας στις 4 Απριλίου 2013 Φωτ. αρχείου από τις εγκαταστάσεις του τότε ΕΣΔΚΝΑ και νυν ΕΣΔΝΑ στο Σχιστό και το δελτίο ελέγχου-καταπέλτης των επιθεωρητών εργασίας στις 4 Απριλίου 2013 1 Δεν υπήρχαν ή δεν επιδείχθηκαν: α) Βιβλίο Υποδείξεων Τεχνικού Ασφαλείας, β) Βιβλίο Υποδείξεων Ιατρού Εργασίας, γ) Πρόγραμμα (αναρτημένο) επισκέψεων Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας, δ) Πίνακας προσωπικού σε ισχύ από την αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ε) Γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου.

2 Δεν ήταν εφικτό να ελεγχθεί η παραγωγική διαδικασία γι' αυτό ζητήθηκε: α) βεβαίωση καλής λειτουργίας της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, β) βεβαίωση πυροπροστασίας σε ισχύ.

Οι ελεγκτές κατέγραψαν την παρουσία 3 εργαζομένων, σε σύνολο 100, όπως προέκυψε από αναφορές των υπαλλήλων, καθώς και τη μη λειτουργία του Σταθμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνη την ημέρα υπήρχε στάση εργασίας και γι' αυτό η εγκατάσταση υπολειτουργούσε.

Τι είναι

Ο ΣΜΑ βρίσκεται επί της οδού Λ. Σχιστού-Σκαραμαγκά (στα όρια του Δήμου Περάματος), με είσοδο έναντι του Βιομηχανικού Πάρκου. Εποπτεύεται από τον Ενιαίο Διαβαθμικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Πρόκειται για μια έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, όπου οδηγούνται όλα τα απορριμματοφόρα της ευρύτερης περιοχής Πειραιά και των όμορων δήμων (πάνω από 10 συνολικά) και απορρίπτουν το φορτίο τους σε δύο τάφρους υποδοχής.

Τα σκουπίδια, αφού συμπιεστούν σε ειδικά μεταλλικά κοντέινερ, μεταφορτώνονται σε οχήματα προκειμένου να οδηγηθούν στο ΧΥΤΑ Φυλής και στο εργοστάσιο μηχανικής Ανακύκλωσης-ΕΜΑΚ. Σε ένα κοντέινερ μπορεί να συμπιεστεί ποσότητα αποβλήτων που ισοδυναμεί με το περιεχόμενο 4 απορριμματοφόρων. Σε ημερήσια βάση η επεξεργασία απορριμμάτων κυμαίνεται στους 900 τόνους. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΔΣΝΑ, ο σταθμός διαθέτει εγκατάσταση και δίκτυο πυρόσβεσης.

Ο έλεγχος

«Εχουμε δρομολογήσει τα πάντα και τα θέματα που θίγει η Επιθεώρηση Εργασίας επιλύονται», ανέφερε απαντώντας σε ερωτήματα της «Κ.Ε.» ο Χρήστος Τεντόμας, αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας (εκλέγεται με το συνδυασμό του Ν. Κακλαμάνη) και εντεταλμένος σύμβουλος για το ΣΜΑ εκ μέρους του πρόεδρου του Συνδέσμου και περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρού. Για περισσότερη ενημέρωση μας παρέπεμψε, εντούτοις, σε διευθυντικά στελέχη του ΣΜΑ.

* Οσον αφορά τον τεχνικό ασφαλείας, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μόνιμο υπάλληλο του Συνδέσμου, στον οποίο, αν και ανατέθηκε η συγκεκριμένη αρμοδιότητα τον Μάρτιο του 2009, φέρεται να είχε ισχνή παρουσία στο ΣΜΑ. Σε βάρος του υπάρχουν αποφάσεις περικοπής αποδοχών, λόγω αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Υστερα από ατύχημα που συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2010 στο Σταθμό Μεταφόρτωσης, πραγματοποιείται προανάκριση από το Ειρηνοδικείο Αχαρνών. Στις 23.7.2013 εστάλη στο Σύνδεσμο έγγραφο, με το οποίο ζητούν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας να αποσταλούν τα πλήρη στοιχεία των υπευθύνων για την τήρηση της νομοθεσίας περί ασφαλείας και υγιεινής των εργαζομένων τόσο στο ΣΜΑ όσο και στη χωματερή Ανω Λιοσίων.

Ακόμη, έγγραφο νομικού εκπροσώπου ιδιωτών προς τον πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου, τον περασμένο Μάρτιο, γνωστοποιεί την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του υπαλλήλου για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, καθώς και την «ύπαρξη εις βάρος του τουλάχιστον δύο δικαστικών αποφάσεων» για το ίδιο ζήτημα.

Τελικώς, ο συγκεκριμένος εκλήθη από τη διοίκηση, προκειμένου να απολογηθεί για το πειθαρχικό παράπτωμα της αναξιοπρεπούς-ανάρμοστης συμπεριφοράς μονίμου υπαλλήλου εντός κι εκτός υπηρεσίας και η υπόθεση εκκρεμεί. Πάντως, όπως προέκυψε από τις απαντήσεις αρμόδιων διευθυντικών στελεχών του ΣΜΑ, δεν ανευρέθησαν αναφορές για τον τεχνικό ασφαλείας. Μόλις προχθές, στις 27 Αυγούστου, τα συγκεκριμένα καθήκοντα ανατέθηκαν σε άλλο μόνιμο υπάλληλο-μηχανικό του φορέα.

* Αναφορικά με το γιατρό εργασίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε μέχρι το τέλος του 2010. «Εκτοτε μεσολάβησε ένα "νεκρό" διάστημα δύο ετών, λόγω των ανακατατάξεων που επέφερε ο "Καλλικράτης", με αποτέλεσμα μόλις τον Οκτώβρη του 2012 να σταλεί το σχετικό αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Μεσολάβησαν δαιδαλώδεις διαδικασίες και καθυστερήσεις και τελικώς στις 10 του περασμένου Απριλίου η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε πρόσληψη με μίσθωση έργου», αναφέρει ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ.

Παρά τη θετική γνωμοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του ΑΣΕΠ, το ζήτημα έχει κολλήσει στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή για τις προσλήψεις.

* Σχετικά με την παρατήρηση της Επιθεώρησης ότι δεν υπήρχε ή δεν επιδείχθηκε κατά τον έλεγχο πίνακας προσωπικού σε ισχύ, τα διευθυντικά στελέχη του ΣΜΑ μάς διαβεβαίωσαν για την υπαρξή του, παρατηρώντας ωστόσο ότι «ίσως να μην έχει επιθεωρηθεί από το ΣΕΠΕ».

* Για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ανέφεραν ότι «πρόσφατα έχει αλλάξει η νομοθεσία και απαιτείται προσαρμογή του εξοπλισμού, διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται».

* Το έντυπο βεβαίωσης πυροπροστασίας, αν και ισχύει μέχρι το 2015, δεν βρισκόταν στο ΣΜΑ κατά τον έλεγχο, διαβεβαίωσαν.

«Ενόχληση»

Κύκλοι του Συνδέσμου καταγράφουν την ενόχληση που προκάλεσε ο έλεγχος της Επιθεώρησης Εργασίας σε παράγοντες του φορέα. Αναφέρουν ειδικότερα ότι, όταν κοινοποιήθηκε το δελτίο ελέγχου, ένα στελέχος σε υψηλούς τόνους αναρωτιόταν, ενώπιον τρίτων, μάλλον ρητορικά: «Πάει η Επιθεώρηση να τα βάλει με το Σύνδεσμο;».

Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως, κατά τη διάρκεια τακτικής συνεδρίασης, ούτε για τον έλεγχο της Επιθεώρησης αλλά ούτε και για τη μηνυτήρια αναφορά που έχει αποστείλει προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Κύκλοι της διοίκησης του Συνδέσμου δήλωσαν άγνοια για τη μηνυτήρια αναφορά, αφού όπως είπαν δεν τους έχει κοινοποιηθεί τέτοιο έγγραφο, και υπογράμμισαν ότι τα θέματα που καταγράφει το ΣΕΠΕ οδεύουν προς επίλυση.

Στο ερώτημα αν πραγματοποιήθηκε ενημέρωση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τον έλεγχο, σχολίασαν ότι «δεν είναι επιβεβλημένη διαδικασία». Εντούτοις, ανώτερα διευθυντικά στελέχη, σχολιάζοντας την απάντηση, ανέφεραν ότι «η Εκτελεστική Επιτροπή, εφ' όσον ασκεί διοίκηση, οφείλει να γνωρίζει τι έχει επισημανθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας σε μια τόσο σημαντική εγκατάσταση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ)
Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
Διαχείριση απορριμμάτων
Επιθεωρήσεις/Ελεγχοι
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις
«Δεν υπάρχει εθνική συμφωνία στην εκπαίδευση»
Proton Bank
Μπλόκο από το Γιβραλτάρ σε 340 εκατ. ευρώ του Λαυρεντιάδη
Αυθαίρετα
Ενα 13άρι-SOS για τα αυθαίρετα
ΕΔΣΝΑ
Από το Σχιστό και στον εισαγγελέα
Εκπαιδευτικοί
Από τη σχολική, στη δικαστική αίθουσα
Ελευθεροτυπία
Παράταση προθεσμίας πρόσκλησης ενδιαφέροντος...
Μέσα και media
Επιστρέφουν δειλά δειλά οι ελληνικές σειρές στη μικρή μας οθόνη
ΔΤ και «902» πάντα σε πρώτο πλάνο
Μόδα
Ο λαμπερός κόσμος που έφυγε ανεπιστρεπτί
Υπουργείο Υγείας
Οσο κόβει ο Αδωνις τόσο ανοίγουν οι μαύρες τρύπες
Φαρμακοβιομηχανία
Με τζίρο 3,5 δισ. ευρώ οι φαρμακοβιομηχανίες παρουσίασαν ζημιές!