Έντυπη Έκδοση

Λαϊκή αρχιτεκτονική παράδοση

Μορφολογική λιτότητα, αρμονία με το τοπίο, στοιχεία τοπικού πολιτισμού, σεβόμενα την κλίμακα του φυσικού περιβάλλοντος. Μέρος του δομημένου τοπίου του Αιγαίου οι «κατοικιές», οι διάσπαρτες αγροτικές κατοικίες στην Ανάφη, δείγματα του λαϊκού βίου, περιστασιακά κατοικούμενες σήμερα.

Αισθητικής πληρότητας οι «κατοικιές» της Ανάφης Αισθητικής πληρότητας οι «κατοικιές» της Ανάφης Ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Δημήτρης Φιλιππίδης σημειώνει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική: «Η λαϊκή παράδοση είναι η άμεσα και ασύνειδα υλοποιημένη μορφή ενός πολιτισμού, των αναγκών του και των αξιών του - καθώς και των επιθυμιών, των ονείρων και του πάθους ενός λαού. Πρόκειται για μια κοσμοθεωρία σε μικρογραφία, για το "ιδεώδες" περιβάλλον ενός λαού όπως αυτό εκφράζεται σε κτίσματα και οικισμούς, χωρίς την ανάμειξη κανενός καλλιτέχνη ή αρχιτέκτονα (αν και είναι συζητήσιμο μέχρι ποιο σημείο ο αρχιτέκτονας μπορεί να είναι πραγματικά μορφοπλάστης)».

Οι παραπάνω σκέψεις του κ. Φιλιππίδη περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Ανώνυμη αρχιτεκτονική και πολιτιστικοί παράγοντες» του Αμος Ράποπορτ το οποίο επανεκδόθηκε ύστερα από τριάντα τέσσερα χρόνια, εκδόσεις «Μέλισσα».

Ο Πολωνός καθηγητής Αρχιτεκτονικής καταπιάνεται με τα ανώνυμα κτίσματα και τους οικισμούς μέσα από το πρίσμα του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και τις δυνάμεις που τα διαμορφώνουν.

Ο ίδιος σημειώνει: «Πρόκειται για ένα θέμα που εμπίπτει σε πολλούς τομείς γνώσεων - αρχιτεκτονική, πολιτιστική γεωγραφία, ιστορία, πολεοδομία, ανθρωπολογία, εθνογραφία, διαπολιτιστικές σπουδές, ακόμα και στις επιστήμες της ανθρώπινης συμπεριφοράς». *

Ημέρα καρδιάς στο Σύνταγμα

Από σήμερα έως την Κυριακή, επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας ενημερώνει για τις καρδιοπάθειες, την πιο σοβαρή απειλή για την υγεία μας.

Η επίγνωση των παραγόντων κινδύνου, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένο σάκχαρο, κακή διατροφή, κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπισή τους. Για τους λόγους αυτούς, γιατροί του Ιδρύματος στην Αθήνα, στην αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα μετρούν την αρτηριακή πίεση και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε όσους γνωρίζουν την ολική χοληστερόλη τους, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν, χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Πλημμύρισε η πλατεία

*Τις δύο σεβαστές κυρίες της φωτογραφίας κάλεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρηνών του Δήμου Βέλου Κορινθίας να κόψουν την κορδέλα στα εγκαίνια του κτιρίου όπου στεγάζεται.

Ομόρφυναν ο τόπος και οι ψυχές όλων. Γεννημένη το 1912 η κ. Δέσποινα Σταματοπούλου (αριστερά), το 1908 (!) η κ. Ελένη Κυριακοπούλου. Ηταν μια ξεχωριστή βραδιά. Οι οικογένειες του χωριού μαγείρεψαν η καθεμιά το φαγητό της και το προσεκόμισαν στην πλατεία του χωριού. Πλημμύρισε η πλατεία από γεύσεις, από έναν παλιό πολιτισμό, τόσο σύγχρονο όμως και τόσο απαραίτητο στην εποχή της αποξένωσης. Οι τοπικές κοινωνίες επανεμφανίζονται στην κάθε μέρα, δείχνουν τον δρόμο της επαφής, της επικοινωνίας, τη ζεστασιά του μέλλοντος. Ηπια, πολιτική πρόταση, μακριά από κομματικές ντιρεκτίβες.

Στο πλευρό της «Φλόγας»

Αγώνας ζωής τη Δευτέρα στις 4.30 μ.μ. στο γήπεδο ποδοσφαίρου Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή.

Η ομάδα της «Φλόγας», του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, Αιγίου 6-8, 115-27, τηλ: 210-7485000, και η η αντίστοιχη του Συνδέσμου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Ολυμπιακού Πειραιώς βάζουν γκολ για καλό σκοπό. Στην ομάδα της «Φλόγας» συμμετέχουν γονείς παιδιών που υποβάλλονται σε θεραπεία στα Ογκολογικά Τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», καθώς και φίλοι εθελοντές της «Φλόγας». Μια ομάδα ανθρώπων που παίρνουν τις χαρές της ζωής στα χέρια τους, την ίδια στιγμή που δίνουν τη μάχη για την υγεία των παιδιών τους. Επίσης συμμετέχουν τα «παιδιά της Φλόγας», σήμερα νέοι ενήλικες, από τον Σύλλογο Κύτταρο, που είχαν νοσήσει στην παιδική ηλικία και ξεπέρασαν το πρόβλημα. Αξίζει να χειροκροτήσουμε στην κερκίδα τούς πραγματικούς νικητές της ζωής.

Αντιθέσεις

Γρηγόρης Ψαριανός υποψήφιος περιφερειάρχης

«Οταν έβρεχε μυαλά, η Αριστερά κρατούσε πολλές ομπρέλες»

«Βήμα»

Δημήτρης Σεβαστάκης πανεπιστημιακός

«Η Αριστερά του διαδρόμου και του κινητού, της κρυψίνοιας στη θέση της αιρετικής αφέλειας»

«Ε»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο
Ανοιξε το κουτί της Πανδώρας
Κινητοποιήσεις αυτοκινητιστών
Ελλείψεις, απειλές για λουκέτα και απολύσεις και στο βάθος λύση
Εκπαίδευση
Διεκδικεί 4.500 ευρώ για τα πρόσθετα μαθήματα
Στο Ιντερνετ η εγκύκλιος για μετεγγραφές
Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών για το ωράριο
Πυρά για τους ξένους σοφούς
Κύκλωμα ακινήτων
Ακίνητα: Σε δικαστές και αστυνομικούς φθάνει η έρευνα
Ευρωδικαστήριο
Και νέα ευρωπρόστιμα εν όψει
Τελεσίγραφο για τους ρύπους
Διαχείριση απορριμμάτων
Σχέδιο πάρτα όλα και στα σκουπίδια
Μεταλλαγμένα
Ξεσπαθώνουν οι οικολόγοι για τα μεταλλαγμένα
Διαμαρτυρία ΑμεΑ
Μαχαίρι και στα επιδόματα αναπηρίας
Στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Ψήφισμα ποινικοποιεί τους αγώνες εργαζομένων
Αναστολή κινητοποιήσεων
Παράνομη η απεργία σε ΔΟΛ, «Πήγασο»
Ανάκληση απολύσεων και απεργίας
Αποσύρθηκε η ρύθμιση
Πήρε πίσω τη διάταξη για τα εκτός σχεδίου
Υγεία
Το 35% κόβει το κάπνισμα
Ασύρματο μίνι εμφύτευμα για μέτρηση της πίεσης
Κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων
Τα λαθραία τσιγάρα ανοίγουν λογαριασμούς
Άλλες ειδήσεις
Στο εδώλιο από σήμερα το «συνδικάτο του εγκλήματος»
Και κατάληψη αναρχικών, στόχος «κατοίκων» του Αγ. Παντελεήμονα
ΚΚΕ (μ-λ): Μνημόνιο και στα Πανεπιστήμια
Τσίπρας - Αλαβάνος, με τους απολυμένους της Ολυμπιακής
Γυναίκα αερολιμενάρχης στο Ηράκλειο
Στους δρόμους οι αστυνομικοί για τα νυχτερινά τους
Ανάκληση για 11 εκατ. παιχνίδια
Τον έγραψαν γιατί μετέφερε ποδήλατο!
Κραυγή διαμαρτυρίας από τους φιλόζωους
Κακοποιείται το 2% των παιδιών
Το Μετρό πάει και στο Ιλιον