Έντυπη Έκδοση

Ρομπότ για χάδια και θεραπευτικές επεμβάσεις

Σε λίγα χρόνια θα καταπίνουμε... ρομπότ. Και μπορεί το κατεξοχήν φοβικό, ανθρώπινο είδος, να φαντάζεται ότι η συνέχεια περιλαμβάνει φτύσιμο μπουλονιών (εν είδει καρπουζοκούκουτσου) και κατάληψη του κόσμου από τις μηχανές, αλλά οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν: Τα ρομπότ είναι λιγότερο επικίνδυνα από τους ανθρώπους.

Αυτή είναι η Paro. Μοιάζει με φώκια; Δεν έχετε άδικο... Αυτή είναι η Paro. Μοιάζει με φώκια; Δεν έχετε άδικο...  Σε ένα εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε μάλιστα αυτές τις μέρες στο Τμήμα Ρομποτικής του Κέντρου Σέφιλντ με τη συμμετοχή 150 επιστημόνων από διάφορες χώρες (ένα Φεστιβάλ για το Μυαλό, όπως το ονόμασαν οι διοργανωτές του), τα αποτελέσματα των ερευνητών ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Σε είκοσι με τριάντα χρόνια, λένε, από σήμερα, οι άνθρωποι θα... καταπίνουν πράγματι μικροσκοπικά ρομπότ, τα οποία όμως θα επιτελούν ύψιστες θεραπευτικές αποστολές από τη στιγμή που θα τοποθετούνται με σχετική ασφάλεια στο... ανθρώπινο υπογάστριο. Αν περιμένουμε λίγο περισσότερο, σε πενήντα δηλαδή χρόνια, τα ρομπότ θα οδηγούν όλα τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα η μόνη περίπτωση να συμβεί ατύχημα να είναι όταν θα μένει από μπαταρίες ο... οδηγός.

Σε μια αίθουσα του εργαστηρίου στο Σέφιλντ, διαβάζουμε ότι είχε αναρτηθεί μια πινακίδα με την ένδειξη «Αλληλεπίδραση Ανάμεσα σε Ρομπότ και Ανθρώπους». Στο εσωτερικό της βρισκόταν σε εξέλιξη ένα πείραμα. Σε ένα δωμάτιο γεμάτο κάμερες καταγράφονταν οι «αντιδράσεις» ενός ρομπότ αλλιώτικου από τα άλλα, που κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία, λέγεται Πάρο, και μοιάζει με μια μικρή λούτρινη φώκια (με ένα τέτοιο φωτογραφήθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ). Η Πάρο ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα ερεθίσματα, όπως για παράδειγμα το χάδι. Τα συγκεκριμένα ρομπότ, που κοστίζουν 7.000 ευρώ και για την ώρα κυκλοφορούν 1.000 όμοιά τους, δεν έχουν καμία όρεξη να κατακτήσουν τον κόσμο, αλλά αντίθετα, έχουν τις καλύτερες, αν και μηχανικές, προθέσεις: να συνοδεύουν ανθρώπους με άνοια και Αλτσχάιμερ στη δύσκολη καθημερινότητά τους. Στη συγκεκριμένη αίθουσα δεν παρατηρούσαν όμως μόνο την Πάρο, αλλά και τις αντιδράσεις των ανθρώπων προς αυτή. Γιατί, στην τελική, η Πάρο είναι ένα ρομπότ με υποστηριζόμενη μηχανικά ευαισθησία. Οι άνθρωποι;

(ΠΗΓΕΣ: EL PAIS, ΗΤΤΡ://FESTIVALOFTHEMIND. GROUP.SHEF.AC.UK/)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ψυχολογία και Ψυχιατρική
Ματιές στον κόσμο
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Υγεία
Σχετικά θέματα: Ματιές στον κόσμο
Υπέγραψαν τελικά τη συμφωνία για τα στρατεύματα ΗΠΑ - Αφγανιστάν
Μαζική η απεργία στη Γαλλία για τα κλειστά επαγγέλματα
Συνδέουν τη λήψη αντιβιοτικών με την παιδική παχυσαρκία
Προσφυγή πρώην δικαστή κατά της μαντίλας στα σχολεία
Εμείς φταίμε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Ερωτας για τη Σκοτία, όχι για την Ε.Ε.
Γερμανία
Συνθήκες Γκουαντάναμο σε κέντρα προσφύγων στη Γερμανία
Ισπανία
Δικαστικό αγώνα ξεκινούν οι Καταλανοί για το δημοψήφισμα
Χονγκ Κονγκ
Η επανάσταση της ομπρέλας συνεχίζεται στο Χονγκ Κονγκ
Μέση Ανατολή
Στην πόρτα της Τουρκίας οι μάχες με τους τζιχαντιστές
Ματιές στον κόσμο
Υπέγραψαν τελικά τη συμφωνία για τα στρατεύματα ΗΠΑ - Αφγανιστάν
Μαζική η απεργία στη Γαλλία για τα κλειστά επαγγέλματα
Συνδέουν τη λήψη αντιβιοτικών με την παιδική παχυσαρκία
Προσφυγή πρώην δικαστή κατά της μαντίλας στα σχολεία
Ρομπότ για χάδια και θεραπευτικές επεμβάσεις
Εμείς φταίμε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα