Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Σκληρό πόκερ με τράπεζες

Σχέδιο για την ένταξη και των οφειλών προς την εφορία στο νόμο για τη ρύθμιση χρεών

Τριβές μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του συνόλου σχεδόν των τραπεζικών ομίλων δημιουργεί η πρόθεση της κυβέρνησης να διευκολύνει τη διαγραφή χρεών ορισμένων υπερχρεωμένων δανειοληπτών αλλά και να επαναρυθμίσει νομοθετικά τις τραπεζικές συναλλαγές. Οι τραπεζίτες επικαλούνται αύξηση των δανειοληπτών οι οποίοι ήδη δεν πληρώνουν, ενώ η κυβέρνηση αντιπαραθέτει ότι οι τράπεζες (που ενισχύθηκαν την ώρα της κρίσης) πρέπει να έχουν ρόλο στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Τράπεζες

  • «Δεν πληρώνουν»
   Οι τραπεζίτες δεν θέλουν να συγκρουστούν με μια κυβέρνηση που έχει ισχυρή, νωπή εντολή, δεδομένου ότι έχουν και ορισμένα ανοικτά θέματα όπως η επιστροφή της κρατικής βοήθειας από το πακέτο των 28 δισ ευρώ, η φορολογία τους κ.τ.λ. Από την άλλη πλευρά όμως ασκούν κριτική, είτε στο παρασκήνιο είτε στο προσκήνιο.
  • Οργιο αυθαιρεσίας
   ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ - ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ «φάουλ» εις βάρος των συναλλασσομένων έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία σημειώθηκε ταχεία ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελλάδα.
  • Μόνο οι δανειολήπτες πληρώνουν την κρίση
   Στους δανειολήπτες μετακύλισαν οι τράπεζες το κόστος της κρίσης. Στο 9μηνο του 2009, τα επιτόκια στην Ελλάδα δεν ακολούθησαν ούτε την πτώση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ ούτε αυτήν των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς.
  • Πόλεμος για το πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών
   Κόκκινο πανί αποτέλεσε για τις τράπεζες η πρόταση που μελετά το υπουργείο Οικονομίας για επιβολή πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.
  • ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Τα επισφαλή δάνεια θα κρίνουν τη συνέχεια
   Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου θα αναμείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ για να κρίνει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τις τράπεζες να επιστρέψουν τα κεφάλαια που πήραν από το κράτος στο πλαίσιο του πακέτου των 28 δισ. εκατομμυρίων ευρώ.
  • Κρας τεστ για τη ρευστότητα που χορηγήθηκε από την ΕΚΤ
   «ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ» Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΣΕ ΝΕΟ τεστ αντοχής υποβάλλονται οι ελληνικές τράπεζες. Καλούνται να απαντήσουν γραπτώς, εντός 15ημέρου, σε επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος, για το πώς σχεδιάζουν να καλύψουν τις όποιες ανάγκες χρηματοδότησής τους όταν κλείσει η στρόφιγγα της ρευστότητας που εξασφαλίζουν σήμερα μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
  • Αύξηση προμήθειας 70% από την Τράπεζα Ελλάδος
   ΧΡΥΣΑΦΙ ΓΙ' ΑΥΤΗΝ ΟΙ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΧΡΥΣΩΝ ΛΙΡΩΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που οι καταναλωτές περιμένουν το πότε και το πώς οι τράπεζες θα συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις σε θέματα σχετικά με παράνομες προμήθειες και υψηλές χρεώσεις στις συναλλαγές, η Τράπεζα της Ελλάδος, εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος δίνει το... «καλό» παράδειγμα: μέσα σ' ένα χρόνο έχει διπλασιάσει τη διαφορά που εισπράττει μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας, δηλαδή, στην ουσία, την προμήθειά της.
  • Οδηγία-φρένο στον καταχρηστικό υπερδανεισμό
   ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΔΙΠΛΟΤΣΕΚΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ του «υπεύθυνου δανεισμού» ως διαδικασίας χορήγησης δανείου από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων φέρνει και στην Ελλάδα κοινοτική οδηγία που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο κανόνων για την προστασία του καταναλωτή.
  • Σωτήριες οι προβλέψεις για τις επισφάλειες
   Αντοχές ακόμη και στην περίπτωση που προκύψει το χειρότερο σενάριο στο σκέλος των επισφαλών δανείων αναμένεται να επιδείξουν οι ελληνικές τράπεζες, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό το σχηματισμό προβλέψεων.
 • Υπερχρεωμένα νοικοκυριά

  • Ρύθμιση χρεών και για την εφορία
   Πρόταση να συμπεριληφθούν και οι οφειλές προς το Δημόσιο στο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας.
 • Κοινοτική επιτήρηση

  • Τα όπλα στην ευρωμάχη
   Η ΚΡΙΣΗ, ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΧΡΟΝΟ Ο Γιώργος Παπανδρέου συνομιλεί στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Φρέντρικ Ρέινφελντ και τον υπουργό Εξωτερικών της ίδιας χώρας Καρλ Μπιλντ. ΜΕ «ΚΡΥΦΟ» σύμμαχο την ύφεση, που αναγκάζει ακόμη και χώρες όπως η Γερμανία να βάλουν νερό στο... κρασί τους σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, ξεκίνησε την Παρασκευή και επισήμως η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση για την παράταση της κοινοτικής επιτήρησης.
  • Αμφισβητήσεις
   Σκεπτικισμός υπάρχει στο επιτελείο του Χ. Αλμούνια αναφορικά με την επιλογή του οικονομικού επιτελείου να «φορτώσει» τους προϋπολογισμούς του 2008 και 2009 με τα χρέη στα νοσοκομεία.
  • Η αναβίωση του φόρου Τόμπιν κατά της κερδοσκοπίας
   Ο φόρος Τόμπιν, η επιβολή του οποίου προτάθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. από τον Γ. Παπανδρέου, έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1970 όταν ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζέιμς Τόμπιν πρότεινε την επιβολή ενός φόρου ύψους 0,5% στις βραχυπρόθεσμες αγοραπωλησίες συναλλάγματος, έτσι ώστε να μπει «ένας κόκκος άμμου στα γρανάζια της κερδοσκοπίας».
 • Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας

  • Οι δυσμενείς αξιολογήσεις και το ασανσέρ των spread
   Τον προϋπολογισμό του 2010 και τα σχέδια της κυβέρνησης για τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών σε μεσοπρόθεσμη βάση περιμένουν οι αγορές, οι κοινοτικές αρχές και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας για να τοποθετηθούν.
 • Επιχειρήσεις

  • Ξαναμοιράζονται τα μεγάλα deals
   ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΙ την... τράπουλα η κυβέρνηση με στόχο να διαπραγματευτεί με νέους όρους το επιχειρηματικό παιχνίδι. Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν με νόημα πως σε λιγότερο από ένα μήνα ανοίγουν μέτωπα με τους τραπεζίτες, επιχειρείται η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την CoSco, ακυρώνονται οι αυτοκινητόδρομοι του Σουφλιά και επαναδημοπρατούνται περίπου 30 έργα υποδομής.
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Δύο σενάρια για το πάγωμα των δανείων
   Τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση για το «πάγωμα» των δανειακών τους υποχρεώσεων, επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομίας.
  • Το θέμα των δίγραμμων
   Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει σταδιακά τον μέσο χρόνο εξόφλησης των επιταγών, ώστε σε βάθος μερικών ετών να εξαλειφθεί η ελληνική πρωτοτυπία της χρήσης μεταχρονολογημένων επιταγών ως μέσο πίστωσης.
  • Επιταγές με κρατική εγγύηση
   ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΡΑΣΤΙΚΑ μέτρα για την αντιμετώπιση του θέματος των ακάλυπτων και μεταχρονολογημένων επιταγών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.
  • Ελληνικά ρούχα στο Ντουμπάι
   Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΡΙΣΗ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΤΟΙ & ΜΟΙ» ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ, ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΥΠΡΟ, ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η Toi & Moi δίνει βάρος στην παρουσία της σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Δημήτρης Παπαζαφειρόπουλος. Με ένα κατάστημα 300 τετραγωνικών μέτρων στο Dubai Mall, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του κόσμου, η «Toi & Moi» «εγκαινιάζει» τη δεύτερη δεκαετία επιχειρηματικής ζωής της στο χώρο της ένδυσης.
  • Ο πόλεμος των σποτ
   Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των πολυεθνικών καλά κρατεί στη... μικρή οθόνη. Ετσι, στις μάχες για τα μερίδια αγοράς η μία εταιρεία σπεύδει να αμφισβητήσει την ορθότητα των διαφημιστικών σποτ της άλλης.
  • Δεν βλέπουν φως από το άστρο της Βηθλεέμ
   Στην περίοδο των εορτών και τον... δέκατο τρίτο μισθό προσβλέπουν επιχειρηματίες για να «ζεσταθεί» κάπως η αγορά και να καλυφθεί μέρος των απωλειών. Προσδοκίες όμως που, όπως και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες παραδέχονται, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.
  • Πλεονεκτούν σε κερδοφορία οι εξ Αμερικής
   ΤΟ 80% ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ S&Ρ 500 ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ των εταιρικών κερδών που συνεχίζονται διεθνώς θα καθορίσουν μαζί με μια σειρά ακόμη παράγοντες, την πορεία των εισηγμένων στις μεγάλες χρηματαγορές
 • Εργασιακό - Ασφαλιστικό

  • Ζητείται επειγόντως θηριοδαμαστής
   Περιθώριο 45 ημερών έχει η επιτροπή για τις εργασιακές σχέσεις προκειμένου να καταθέσει το πόρισμά της για την προστασία των εργαζομένων, τον έλεγχο της ενοικιαζόμενης απασχόλησης και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
  • Βαρίδι στο βιογραφικό τα stage
   ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ διαφορετική νοοτροπία, κατέχουν συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας κι επιθυμούν διακαώς να προσληφθούν στο Δημόσιο. Ετσι φωτογραφίζουν οι διευθυντές προσωπικού και οι αξιολογητές ιδιωτικών εταιρειών τους περίπου 35.000 νέους που απασχολούνται στα προγράμματα Stage.
  • Διεκδικήσεις
   Στα δικαστήρια προσφεύγουν εργαζόμενοι στα stage. Ηδη ξεκίνησαν οι πρώτες προσφυγές, υπολογίζονται περίπου 800, αλλά και οι πρώτες μαζικές κινητοποιήσεις.
  • Ασπιρίνη στην ανεργία η επιδότηση εισφορών
   ΕΝΩ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ, Ο ΣΕΒ ΖΗΤΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΜΕΣΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ - ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ «ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ» ΑΛΛΟΙ 100.000 άνεργοι θα προστεθούν μέσα στο 2010 στις λίστες του ΟΑΕΔ, λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι εθνικές υπηρεσίες, που ανεβάζουν την επίσημη ανεργία στο 10,5%-11% για το επόμενο έτος από 9,6% τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
 • Τουρισμός

  • Η μαύρη τρύπα στον ΕΟΤ φέρνει «ριζικές τομές»
   Μειωμένα έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ (-16% έως -18%) για τη φετινή χρονιά και δυσθεώρητα ληξιπρόθεσμα χρέη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού αποτελούν το ναρκοπέδιο, μέσα από το οποίο καλείται να περάσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
 • Διεθνή

  • Γερμανία: κυβέρνηση μεγάλων απαλλαγών
   Αφήστε το έλλειμμα να... τρέχει. Είναι το δόγμα του νέου 66χρονου γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη συμφωνία για σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία κατέληξαν η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών.
  • Πανευρωπαϊκό κυνήγι για χρήμα
   ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ Παρίσι μέχρι τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη, οι κυβερνήσεις ετοιμάζουν τους προϋπολογισμούς της επόμενης χρονιάς και αναζητούν χρήμα για να κλείσουν τις τρύπες των ελλειμμάτων.
  • ΤΡΑΠΕΖΕΣ Να πληρώσουν οι ίδιες για τα ανοίγματά τους
   Τρόπους ώστε να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι το τεράστιο κόστος για τη διάσωση των τραπεζών στο μέλλον από επαπειλούμενη χρεοκοπία αναζητούν στις ΗΠΑ. Η ιδέα ενός (επ)ασφάλιστρου κινδύνου ή «πρόσθετου φόρου» αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.
  • Κροίσων πονοκέφαλοι
   Η ΚΡΙΣΗ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ συγκυρία η γενικότερη κακοδαιμονία δεν κάνει μόνο τους φτωχούς, αλλά ακόμη και τους πλουσιότερους της υφηλίου, «φτωχότερους».
  • Σφάζονται οι αδελφοί Αμπανί
   Ο εκλιπών πατριάρχης της δυναστείας Αμπανί καθιστός και οι γιοι του που κληρονόμησαν την οικονομική αυτοκρατορία, Μουκές και Ανίλ, όρθιοι πίσω του «Τ' αδέλφια σχίζουν τα βουνά για να ανταμωθούνε». Αμα, όμως, είναι πλούσια, και μάλιστα τα πιο πλούσια του κόσμου, όπως οι ινδοί Αμπανί, καβγαδίζουν. Σε τέτοιον βαθμό, που όχι η μάνα τους αλλά ούτε καν ο θεός Σίβα δεν μπορεί να τους μονοιάσει.
  • Σε τέλμα οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ανατολική Ευρώπη
   Περίπατο φαίνεται ότι πηγαίνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των αναδυόμενων οικονομιών της Ευρώπης. Οι πολιτικές εξελίξεις, η συνεχιζόμενη πιστωτική στενότητα και το μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον θέτουν σε αμφισβήτηση τα σχέδια χωρών της περιοχής να συγκεντρώσουν στη διάρκεια του 2010 συνολικά 20 δισ. δολάρια από ιδιωτικοποιήσεις.
 • Αφιέρωμα

  • Περιμένοντας την πράσινη ανάπτυξη
   ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕ ΒΡΑΔΥΠΟΡΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ την πρόσφατη μεταστροφή της ενεργειακής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης και λίγο πριν από την παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών με την πράσινη ανάπτυξη στον πλανήτη, το στίγμα και η ικανότητα της μετάβασης της Ελλάδος σε ένα νέο ενεργειακό πρότυπο χαμηλού άνθρακα που να βασίζεται πρωτίστως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι ακόμη ζητούμενα.
 • Ακτοπλοϊα

  • Ελληνοκινεζική ναυμαχία
   ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΝΕΛΠΙΣΤΟ... κινέζικο «σωσίβιο» από τη ναυτιλία -έστω όχι επαρκώς φουσκωμένο- ίσως βρει τους επόμενους μήνες το οικονομικό επιτελείο που κάνει αγώνα δρόμου για να γεμίσει τα άδεια δημόσια ταμεία.
  • Θέλουν υπεροπλία και στα τάνκερ
   Κορυφώνεται η ναυμαχία των Κινέζων με τους έλληνες εφοπλιστές και στα δεξαμενόπλοια. Οι ναύλοι κινούνται και πάλι ανοδικά, καθώς εκτιμάται ότι το 2009 η ζήτηση για πετρέλαιο από την Κίνα θα αυξηθεί 5,1% φέτος σε σχέση με πέρυσι κι επιπλέον 4,1% την επόμενη χρονιά.
 • Φορολογία

  • Φοροτσιμπίδες για μετοχές και μερίσματα
   ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για την αναμόρφωση της φορολογίας των μερισμάτων που διανέμουν ανώνυμες εταιρείες και των κερδών από μετοχές που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια πλησιάζει.
 • Αγορές

  • Οι τράπεζες γυρίζουν την πλάτη στα δάνεια της ΕΚΤ
   Ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύθραυστος. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διοχέτευσε, την περασμένη εβδομάδα, το μικρότερο ποσό ρευστότητας της τελευταίας εξαετίας. Γεγονός που για ορισμένους αποτελεί ένδειξη ότι ίσως σταδιακά κλείνει ο κύκλος στήριξης στο τραπεζικό σύστημα.
  • Πολύ κοντά στη στροφή
   ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ θα υπάρξουν σύντομα στα χρηματιστήρια, λένε οι αναλυτές. Το ράλι που προηγήθηκε έχει αυξήσει σημαντικά τις αποτιμήσεις ενώ τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν.
  • ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ Παράγοντες αστάθειας
   Οι νομισματικές ανισορροπίες αποτελούν παράγοντα αστάθειας για τις αγορές μετοχών, λέει η Morgan Stanley. Ο παγκόσμιος δείκτης FTSE των ανεπτυγμένων αγορών έχει καλύψει τις μισές από τις απώλειές του, από τα υψηλά τον Οκτώβριο του 2007.
 • Χρηματιστήριο Αθηνών

  • Κλείνουν βιβλία και ρευστοποιούν
   ΜΙΣΟΓΕΜΑΤΟ ΟΜΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ κέρδη και τις εισροές από το εξωτερικό εναποθέτουν χρηματιστηριακοί κύκλοι τις ελπίδες τους για τις επόμενες μέρες.
  • Ποιες θέσεις έχτισαν τα ξένα funds
   Η άνοδος του Χ.Α. από τα χαμηλά του Μαρτίου ως και τον Ιούλιο-Αύγουστο διενεργήθηκε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των συναλλαγών κυρίως από εγχώρια «χέρια».
  • Πρωταγωνιστεί και στην πτώση
   Απώλειες 15% μετρά σε δύο εβδομάδες το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Πρωταγωνιστεί έτσι και στη διόρθωση, όπως συνέβη και στην άνοδο.
  • Ξεφόρτωσαν στα ψηλά πολλά μεγαλοστελέχη
   ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΛΙΟ πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι προτίμησαν μεγαλοστελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων. Εσπευσαν να πουλήσουν σε υψηλές τιμές τις μετοχές τους, στέλνοντας, πιθανώς, με τη στάση τους ένα έμμεσο μήνυμα στην αγορά.
 • Επενδύσεις

  • Η επόμενη ημέρα κρύβει παγίδες
   ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΡΙΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ η πρόσφατη κάμψη των αγορών να αποτελεί προοίμιο μιας νέας σοβαρής πτώσης στις τιμές των μετοχών; Οποτεδήποτε επιχειρήθηκε στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και μηνών να δοθεί καταφατική απάντηση στο ερώτημα αυτό, διαψεύστηκε στη συνέχεια ηχηρά από τις μετέπειτα εξελίξεις.
  • Τα κρατικά κεφάλαια
   Εάν τα κρατικά κεφάλαια ήταν η βασική αιτία του ράλι, αυτό σημαίνει πως οι αγορές ανέκαμψαν (όπως και στο παρελθόν) βασιζόμενες στο καυτό χρήμα της κερδοσκοπίας.
  • «Προτίμηση στα εμπορεύματα, προσοχή στα ακίνητα»
   ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ BLOOMBERG ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΞΕΘΩΡΙΑΖΕΙ Η ΛΑΜΨΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ Στα εμπορεύματα και όχι στις μετοχές βλέπουν μεγαλύτερα κέρδη το επόμενο διάστημα οι επενδυτές. Το στοιχείο προκύπτει από δημοσκόπηση του Bloomberg, στην οποία μετείχαν 1.452 επενδυτές.