Έντυπη Έκδοση

Η «Ομίχλη» ήρθε στην πρωτεύουσα

Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυτοκτονικές κινήσεις. Απέχοντας από ένα φεστιβάλ που μας βοηθάει». Ετσι περιγράφει ο πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης Βαρδής Μαρινάκης την απόφαση των 140 «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» να διοργανώσουν μια δική τους εβδομάδα προβολών, αντί να δείξουν τις ταινίες τους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και να διαγωνιστούν στα κρατικά κινηματογραφικά βραβεία. Είναι ο δικός τους τρόπος να πιέσουν για την ψήφιση ενός νέου κινηματογραφικού νόμου.

Ο νεαρός Βαρδής είναι, άλλωστε, από τους πλέον χαμένους της όλης ιστορίας, αφού και πρωτοεμφανιζόμενος είναι (άρα είχε μεγάλη ανάγκη την προβολή της ταινίας του στη Θεσσαλονίκη) και η ταινία του είναι το μοναδικό φιλμ της εβδομάδας «Fog Films» που δεν έχει ήδη κάνει πρεμιέρα σε άλλο φεστιβάλ.

Η διοργάνωση ξεκινά την Πέμπτη στον κινηματογράφο «Ελλη» της Αθήνας και θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου με την προβολή 23 ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που κανονικά θα διεκδικούσαν φέτος κρατικό βραβείο.

Οπως τονίζουν οι διοργανωτές της, «η κίνησή μας δεν στρέφεται κατά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Με τη διοργάνωση αυτή επιδιώκουμε την προβολή των ταινιών ανεξαρτήτως φεστιβάλ, με τελικό στόχο την πίεση προς την πολιτεία για την ψήφιση νέου νόμου για τον κινηματογράφο».

Την εβδομάδα των προβολών θα συνοδεύσουν συζητήσεις, συναυλίες, πάρτι και χάπενινγκ που στόχο έχουν «μια ουσιαστική γιορτή όπου κοινό και δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις για τα θέματα τόσο της ελληνικής κινηματογραφικής πραγματικότητας όσο και για την κινηματογραφική τέχνη γενικότερα».

Στις ταινίες περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η πολυσυζητημένη «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα, γύρω από τον έρωτα ενός αποφυλακισμένου και μιας τρανσέξουαλ. Το φιλμ έχει παρουσιαστεί στις «Νύχτες πρεμιέρας», αλλά ακόμα δεν έχει προβληθεί στους κινηματογράφους.

Θα δούμε ακόμα το «Ricordi mi» της Στέλλας Θεοδωράκη, που παίχτηκε μόνο μία φορά (ήταν η ταινία-έκπληξη του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης), τις ταινίες «Guilt» του Βασίλη Μαζωμένου και «Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά (τις παρακολούθησε μόνο το κοινό του «Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου») και πολλά ακόμα φιλμ που μπορεί να έχουν ήδη προβληθεί στις αίθουσες αλλά απέχουν φέτος από τα κρατικά βραβεία.

Αξίζει πάντως να προσέξετε τα πολλά και ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ της «Ομίχλης». Τρία, μάλιστα, έχουν θέμα τους τον Εμφύλιο (Ρεπορτάζ δίπλα).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Γενέθλια με λίγους καλεσμένους
Στοπ καρέ στα 50 χρόνια
Φεστιβάλ μετ' εμποδίων
Συνέντευξη: Τζουλιάν Μουρ
Σταρ από απόσταση
Κινηματογράφος
Ενας πόλεμος, πολλές ιστορίες
Κόπολα εναντίον Χάνεκε
«Κινηματογραφιστές στην ομίχλη»
Η «Ομίχλη» ήρθε στην πρωτεύουσα
Μουσική
Ερχεται η Μπιγιονσέ
Προσφορά "Κ.Ε."
Χορεύοντας με Pink Martini
Συνέντευξη: Τάνια Τσανακλίδου
«Πάντα αγαπούσα μέχρι το κόκαλο»
Συνέντευξη: Τσικ Κορία
Chick to cheek
Θέατρο
Από το πανί, στη σκηνή!
Συνέντευξη: Γιώργος Διαλεγμένος
«Η Ευελπίδων; Μια θυγατρική της Σοφοκλέους»
Συνέντευξη: Ρέα Γαλανάκη
Εισβολή στο άβατο
Ζωγραφική
Ενας εκπρόσωπος της γενιάς του '40
Athens Photo Festival
Σταυροδρόμι εικόνων
Βιβλίο
Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα
Ο τραγουδοποιός που έγινε συγγραφέας
Μισός αιώνας σε μια μέρα
Άλλες ειδήσεις
Radio La Colifata
DEUX HOMMES
«Ο Αστερίξ σήμερα θα πολεμούσε την τρομοκρατία και τον θρησκευτικό φανατισμό»
Athens Photo Festival