Έντυπη Έκδοση

Από το πανί, στη σκηνή!

Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης και ο Μιχάλης Κωνσταντάτος ήταν συμφοιτητές στη Σχολή Σκηνοθεσίας Σταυράκου. Συνεπείς στις σπουδές τους, βρήκαν το δρόμο τους στο σινεμά. Ο πρώτος με τις μεγάλου μήκους «Κλαις;» και «Ροζ» και ο δεύτερος με τις μικρού μήκους «Δύο φορές τώρα», «Μόνο για πάντα», «Διαφάνεια».

Σε λίγο όμως θα «ξανασυναντηθούν» στο «Bios», ένα μέρος που έχουμε ταυτίσει με νεανικές και εναλλακτικές θεατρικές παραστάσεις. Ο Α. Βούλγαρης ανεβάζει το «1984» του Τζορτζ Οργουελ (4 Φεβρουαρίου) και ο Μ. Κωνσταντάτος την «Πτώση» του Αλμπέρ Καμί με τη νεοσύστατη ομάδα «Blind spot» (13 Νοεμβρίου).

«Το θέμα της "Πτώσης", δηλαδή η συνειδητοποίηση της διττής φύσης του ανθρώπου, η υποκρισία μιας τέλειας ζωής, το πόσο περίτεχνα φτιάχνουμε την εικόνα του "καλού ανθρώπου" και το πόσο ψεύτικη τελικά είναι», έκανε τον 32χρονο Μ. Κωνσταντάτο να φανταστεί τη θεατρική μεταφορά του βιβλίου. Στη δική του εκδοχή, όμως, ο ήρωας του Καμί, Ζαν-Μπατίστ Κλαμάνς, παρουσιάζεται ως... τρία πρόσωπα. Και τρεις ηθοποιοί -οι δυο μάλιστα γυναίκες- υποδύονται διαδοχικά τον Κλαμάνς στις διαφορετικές φάσεις της ζωής του.

«Ο Κλαμάνς είναι κάτι παραπάνω από ένα πρόσωπο με συγκεκριμένο φύλο. Είναι μια ανθρώπινη συμπεριφορά, τόσο συνηθισμένη μάλιστα, που περνάει μάλλον απαρατήρητη στην καθημερινότητά μας. Σκέφτηκα ότι θα είχε ενδιαφέρον να δούμε και τις θηλυκές αποχρώσεις του χαρακτήρα του».

Συναντήθηκαν στις πρόβες

Κι αν αυτή η επιλογή δεν σας φαίνεται ήδη αρκετά τολμηρή, σημειώστε ότι οι ηθοποιοί (Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώτα Αργυροπούλου, Μαρία Πανουργιά) δεν συναντήθηκαν στις πρόβες. «Ηθελα, όταν τελικά βρεθούν, να είναι σαν να έρχεται κανείς αντιμέτωπος με τις διαφορετικές αποχρώσεις του χαρακτήρα του... Σαν να παρατηρείς τον εαυτό σου απέξω».

Κινηματογραφική και θεατρική γλώσσα συνδυάζονται στην «Πτώση». «Εγραψα το κείμενο έχοντας κατά νου τη δομή μιας ταινίας», λέει ο σκηνοθέτης.

Ο 28χρονος Α. Βούλγαρης δεν καλοβλέπει παραστάσεις που βασίζονται σε κείμενα άλλων ή διασκευές. Ομως, όπως λέει, «από τότε που πρωτοδιάβασα το μυθιστόρημα στα 14, το έχω ξαναδιαβάσει άλλες είκοσι φορές. Είναι το μοναδικό που με προκαλούσε να το κάνω κάτι».

Εστιάζει, δε, όχι τόσο στην πολιτική πλευρά του βιβλίου, αλλά στις προσωπικές σχέσεις και τον αντίκτυπο της πολιτικής στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Φυσικά και αναγνωρίζει ότι είναι ένα επίκαιρο μυθιστόρημα. Εκτός όμως από αυτό, το θεωρεί και αδικημένο. «Ολοι αναφέρονται στις σκέψεις του Οργουελ για την πολιτική του μέλλοντος, και ξεχνούν πόσο εμβαθύνει στους χαρακτήρες, με ιδιαίτερες σκέψεις για διττή ζωή».

Ο ήρωας, πάντως, Γουίλ Σμίθ, δεν σηκώνει και πολύ «πείραγμα». «Είναι αρχετυπικός χαρακτήρας. Θα μπορούσε να μην έχει συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτή ακριβώς την πλευρά τονίζω», λέει.

Την Τζούλια, όμως, τη γυναίκα που ερωτεύεται ο Σμίθ, δεν την κρατάει ακέραιη. Τρεις ηθοποιοί ενσαρκώνουν -κι εδώ- τρεις διαφορετικές πλευρές της: την Τζούλια του Κόμματος, την Τζούλια όπως φαίνεται στη σχέση της με τον Σμίθ και την Τζούλια όπως τη φαντάζεται. Παίζουν οι Αργύρης Θανάσουλας, Γιάννης Λασπιάς, Δάφνη Μανούσου, Μαρλέν Σαΐτη, Ιωάννα Σταυροπούλου.

«Ξέρω ότι μεγάλο μέρος του κοινού μπορεί να απογοητευτεί» παραδέχεται ο Α. Βούλγαρης». Ολοι θέλουν να βλέπουν τα αγαπημένα τους κείμενα με τον δικό τους τρόπο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, θα δούν τον δικό μου».

Σαν ερασιτεχνική παράσταση

Η παράστασή του θα είναι στημένη απλά και φωτισμένη με μία λάμπα πετρελαίου κι ένα κερί. Ο ίδιος θα παίζει στο πιάνο ζωντανά συνθέσεις τις οποίες γράφει αυτόν τον καιρό. «Θα έχει το χαρακτήρα μιας ερασιτεχνικής παράστασης που είναι παιγμένη σε ένα παράνομο στέκι το 1984. Ο σκοπός μου είναι να δίνεται η αίσθηση του ονείρου που είδε κάποιος το βράδυ που τελείωσε την ανάγνωση του βιβλίου».

Είναι η πρώτη φορά που ο Α. Βούλγαρης ασχολείται με το θέατρο. Εχει, όμως, πίσω του αρκετή... ερασιτεχνική προΰπηρεσία. «Εχω κάνει πολύ θεάτρο μικρός με τους φίλους μου στη γειτονιά. Από εκεί θέλω να κρατήσω την αφέλεια και την ποιότητα».

Μετά την παράσταση, θα ξεκινήσει τη νέα του ταινία, «Νήμα», επιστημονικής φαντασίας, που εκτυλίσσεται σε δύο χρόνους: κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, με ηρωίδα τη Νίκη, που ήταν μέλος της Αντίστασης, αλλά πλεόν καταρρέει σωματικά και ιδεολογικά, και σε μελλοντικό χρόνο, όπου κεντρικός χαρακτήρας γίνεται ο γιος της, που προσπαθεί να απαλλαγεί από κάθε είδους δεσμά ανελευθερίας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Γενέθλια με λίγους καλεσμένους
Στοπ καρέ στα 50 χρόνια
Φεστιβάλ μετ' εμποδίων
Συνέντευξη: Τζουλιάν Μουρ
Σταρ από απόσταση
Κινηματογράφος
Ενας πόλεμος, πολλές ιστορίες
Κόπολα εναντίον Χάνεκε
«Κινηματογραφιστές στην ομίχλη»
Η «Ομίχλη» ήρθε στην πρωτεύουσα
Μουσική
Ερχεται η Μπιγιονσέ
Προσφορά "Κ.Ε."
Χορεύοντας με Pink Martini
Συνέντευξη: Τάνια Τσανακλίδου
«Πάντα αγαπούσα μέχρι το κόκαλο»
Συνέντευξη: Τσικ Κορία
Chick to cheek
Θέατρο
Από το πανί, στη σκηνή!
Συνέντευξη: Γιώργος Διαλεγμένος
«Η Ευελπίδων; Μια θυγατρική της Σοφοκλέους»
Συνέντευξη: Ρέα Γαλανάκη
Εισβολή στο άβατο
Ζωγραφική
Ενας εκπρόσωπος της γενιάς του '40
Athens Photo Festival
Σταυροδρόμι εικόνων
Βιβλίο
Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα
Ο τραγουδοποιός που έγινε συγγραφέας
Μισός αιώνας σε μια μέρα
Άλλες ειδήσεις
Radio La Colifata
DEUX HOMMES
«Ο Αστερίξ σήμερα θα πολεμούσε την τρομοκρατία και τον θρησκευτικό φανατισμό»
Athens Photo Festival