Έντυπη Έκδοση

Σταυροδρόμι εικόνων

Η κάμερα βουτάει στα θολά νερά του Δούναβη, ανεβαίνει όμως και στις καμένες πλαγιές της Πάρνηθας. Παρακολουθεί τις πολιτικές αλλαγές στην Αλβανία αλλά και την καθημερινότητα μιας νεαρής γυναίκας από τη Στοκχόλμη. Οικείες αλλά και ακραίες καταστάσεις, πολιτικό σχόλιο και οικολογία, πρόσωπα, πόλεις, τοπία γίνονται σημεία εκφραστικής αναζήτησης στο Athens Photo Festival, σε διάφορα σημεία της πόλης.

Περίπου 250 καλλιτέχνες και 34 εκθέσεις δίνουν το στίγμα. Διάσημοι φωτογράφοι όπως η Ναν Γκόλντιν και ο Λάρι Φινκ συμβιώνουν με φιντάνια από ακαδημίες Καλών Τεχνών. Η κλασική φωτογραφία αναμετριέται με το βίντεο και με την ψηφιακή τεχνολογία. Διαγωνισμοί, βραβεία, εκπαιδευτικά προγράμματα, και διαλέξεις συμπληρώνουν το πρόγραμμα.

Το Athens Photo Festival, αυτή τη χρονιά εξασφάλισε έναν κεντρικό χώρο για τις εκδηλώσεις του: το κτίριο Εσπλανάδα στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου. Εκεί εγκαινιάζεται την Παρασκευή ο βασικός κορμός του με τίτλο «Crossroads». Υπάρχουν όμως και πολλές «δορυφορικές» εκθέσεις (πρόγραμμα «Satellite») σε αίθουσες της Αθήνας.

CROSSROADS - Κτίριο Εσπλανάδας

Μετά την «Art Athina» και τη 2η Μπιενάλε της Αθήνας η Εσπλανάδα φαίνεται πως καθιερώνεται ως πλατφόρμα καλλιτεχνικής έκφρασης: «Είναι ο χώρος σύζευξης και αλληλόδρασης μεταξύ συμβατικών και νέων μέσων παρουσίασης της φωτογραφικής παραγωγής», μας λέει ο Μανόλης Μωρεσόπουλος που έχει τον γενικό συντονισμό του Athens Photo Festival.

* Ενδεικτική του πνεύματος είναι η έκθεση «Mutations ΙΙ. Moving Stills», που διερευνά τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις μεταξύ κινούμενης και στατικής εικόνας, από το φάσμα της ψηφιακής δημιουργίας: φωτογραφία, ψηφιακό βίντεο, dvd, computer art κ.λπ.

* Βιντεο-εγκαταστάσεις και φωτογραφία συνδυάζει και η έκθεση «Faces to Faces», με κοινή συνισταμένη το πορτρέτο ως μέσο εξερεύνησης της ταυτότητας του ανθρώπου, στο νέο σύστημα κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών αξιών. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Ναν Γκόλντιν, Ορλάν, Γιάν Τομά, Ευανθία Τσαντίλα, Πάνος Κοκκινιάς, Μανώλης Μπαμπούσης, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Βάνια Μπεχράκη κ.ά.

* Ο «Θαυμαστός καινούριος κόσμος», όχι όπως τον φαντάστηκε ο Χάξλεϊ αλλά όπως τον είδαν οι καλλιτέχνες Π. Φελονέ, Κλ.Χιλς, Ντ. Καμισί, Μ. Παπαδοπούλου κ.ά., προβάλλει σε εικόνες που αποτυπώνουν την πολεμική βία, την κακοποίηση, την οικονομική, αλλά και πνευματική, κρίση.

* Ζουμ στην οικολογία. Από το Φάληρο στον Δούναβη μας μεταφέρει ο Αντρέας Μίλερ-Πόλε.

Ο Γιάννης Τζώρτζης, πάλι, όχι μόνο φωτογράφισε αλλά και συμμετείχε στο Green Project in Asia, μαζί με άλλους εθελοντές που διήνυσαν 13.000 χλμ. ως το Πεκίνο, με οχήματα τεχνολογίας μειωμένων εκπομπών ρύπων. Στόχος ήταν η αποτύπωση μορφών βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατά μήκος της διαδρομής.

Σε ινστιτούτα και γκαλερί

* Νέοι Ευρωπαίοι Φωτογράφοι. Από την Ακαδημία Τεχνών του Πόζναν Πολωνίας και από τις αθηναϊκές σχολές. Ακόμα, στη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) παρουσιάζονται τα έργα 28 σπουδαστών από το φωτογραφικό εργαστήρι της.

* Στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22), εγκαινιάζεται αύριο η έκθεση του Λάρι Φινκ «Every moment counts». Από τους μπίτνικ μέχρι την προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα ο φωτογράφος εστιάζει σε επίσημες εκδηλώσεις, γιορτές, αλλά και σε καθημερινές σκηνές.

* Στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Θουκυδίδου 13, Πλάκα) ο Εκτορας Δημισιάνος αποτυπώνει την έκταση της καταστροφής στην Πάρνηθα μετά τη φωτιά του 2007.

* Ο Μισέλ Ράζκοβιτς πάλι, φωτογραφίζει τοπία που μπορεί να μας φαίνονται κοινότοπα, μεταφέροντας τον θεατή σε έναν κόσμο άχρονο, στο «Πουθενά», όπως είναι και ο τίτλος της έκθεσής του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31).

* Ο Γιάννης Δήμου ήταν από τους πρώτους που φωτογράφισαν την Αλβανία, στο μεταίχμιο του 1990-91. Οι εικόνες του θα εκτίθενται από τις 25 του μήνα στο Κέντρο Τεχνών Πάρκου Ελευθερίας (Βασ. Σοφίας).

* Η Κατερίνα Τζιγκοτζίδου παρακολουθεί τη ζωή της Λίζας (Ianos ArtCafe, Σταδίου 24), που ζει στο νότιο κομμάτι της κεντρικής Στοκχόλμης. Το μέλλον της φαντάζει αβέβαιο όπως και για χιλιάδες άλλες γυναίκες, σε κάθε γωνιά της Ευρώπης...

* Η επιζωγραφισμένη πολαρόιντ αποτελεί πρώτη ύλη για τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, ο οποίος θα εκθέτει ψηφίδες μιας «επιζωγραφισμένης μνήμης» από μεθαύριο στην γκαλερί Ζουμπουλάκη (πλ. Κολωνακίου 20). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φωτογραφία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Γενέθλια με λίγους καλεσμένους
Στοπ καρέ στα 50 χρόνια
Φεστιβάλ μετ' εμποδίων
Συνέντευξη: Τζουλιάν Μουρ
Σταρ από απόσταση
Κινηματογράφος
Ενας πόλεμος, πολλές ιστορίες
Κόπολα εναντίον Χάνεκε
«Κινηματογραφιστές στην ομίχλη»
Η «Ομίχλη» ήρθε στην πρωτεύουσα
Μουσική
Ερχεται η Μπιγιονσέ
Προσφορά "Κ.Ε."
Χορεύοντας με Pink Martini
Συνέντευξη: Τάνια Τσανακλίδου
«Πάντα αγαπούσα μέχρι το κόκαλο»
Συνέντευξη: Τσικ Κορία
Chick to cheek
Θέατρο
Από το πανί, στη σκηνή!
Συνέντευξη: Γιώργος Διαλεγμένος
«Η Ευελπίδων; Μια θυγατρική της Σοφοκλέους»
Συνέντευξη: Ρέα Γαλανάκη
Εισβολή στο άβατο
Ζωγραφική
Ενας εκπρόσωπος της γενιάς του '40
Athens Photo Festival
Σταυροδρόμι εικόνων
Βιβλίο
Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα
Ο τραγουδοποιός που έγινε συγγραφέας
Μισός αιώνας σε μια μέρα
Άλλες ειδήσεις
Radio La Colifata
DEUX HOMMES
«Ο Αστερίξ σήμερα θα πολεμούσε την τρομοκρατία και τον θρησκευτικό φανατισμό»
Athens Photo Festival