Έντυπη Έκδοση

Επιταγές με κρατική εγγύηση

ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΔΡΑΣΤΙΚΑ μέτρα για την αντιμετώπιση του θέματος των ακάλυπτων και μεταχρονολογημένων επιταγών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα προβλέπει πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο και δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσες επιχειρήσεις, λόγω της σημερινής συγκυρίας, πλήττονται και έχουν πρόβλημα αποπληρωμής οφειλών. Ταυτόχρονα, προβλέπονται αλλαγές στον «Τειρεσία» καθώς και στους όρους λειτουργίας του ΤΕΜΠΜΕ.

Βασική αιχμή όμως του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των επιταγών.

Η αξία των μεταχρονολογημένων επιταγών που εκκαθαρίστηκαν το 2008 ανήλθε στα 157 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών το πραγματικό ύψος τους ενδέχεται να φθάνει στα επίπεδα του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος! Οι επιταγές αυτές αποτελούν το βασικό μέσο πληρωμής για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η επιμήκυνση όμως του χρόνου εξόφλησης των επιταγών σε επίπεδα που ξεπερνούν και το 12μηνο, σε συνδυασμό με την έκρηξη των «ακάλυπτων», λειτουργεί ως ωρολογιακός μηχανισμός στα θεμέλια της οικονομίας.

Για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των επιταγών ως μέσο πληρωμής, ή καταχρηστικά για την ελληνική αγορά ως μέσο πίστωσης, και την αποκατάσταση της συναλλακτικής εμπιστοσύνης το υπουργείο προσανατολίζεται στη χρήση πόρων τόσο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) όσο και του υπό προώθηση Ταμείου Αναχρηματοδότησης. Τα μέτρα που εξετάζονται είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής:

*Παροχή εγγύησης στις επιταγές από το Δημόσιο και τις τράπεζες. Οπως είχε αποκαλύψει η «Οικονομία», το υπουργείο εξετάζει τη λύση της παροχής κρατικής εγγύησης για τις επιταγές προκειμένου να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και τη συναλλακτική εμπιστοσύνη. Οι επιχειρήσεις ή οι επαγγελματίες των οποίων οι επιταγές θα τυγχάνουν εγγύησης θα επιλέγονται με καθαρά τραπεζικά κριτήρια.

Το Δημόσιο θα εγγυάται ένα ποσοστό της αξίας της επιταγής (ώς το 85%) και το υπόλοιπο η τράπεζα. Το πρόγραμμα θα αφορά μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα μπουν συγκεκριμένα όρια αριθμού εργαζομένων και ετήσιου τζίρου. Πιθανόν είναι να υπάρξουν και κριτήρια λειτουργικής κερδοφορίας καθώς και ελάχιστης διάρκειας σύστασης.

Από το πρόγραμμα δεν θα εξαιρεθούν εταιρείες επιταγές των οποίων κτύπησαν στον «Τειρεσία» αλλά πληρώθηκαν, ή επιχειρήσεις που το ύψος των σφραγισμένων επιταγών είναι χαμηλό σε σχέση με το τζίρο τους.

Οι πόροι για το πρόγραμμα θα διατεθούν από το Ταμείο Αναχρηματοδότησης, το οποίο θα προικοδοτηθεί με μέρος ή το σύνολο των 14 δισ. ευρώ που έμειναν αχρησιμοποίητα από το πακέτο στήριξης των τραπεζών.

Αν μια εταιρεία ενταχθεί στο πρόγραμμα θα μπορέσει να αντικαταστήσει επιταγές που έχει δώσει σε συνεργάτες της με νέες που θα έχουν την κρατική εγγύηση. Ετσι, σταδιακά θα ανανεωθεί το απόθεμα των επιταγών που υπάρχουν με νέες «εγγυημένες» οι οποίες θα μπορούν ευκολότερα να δοθούν στην τράπεζα με αντάλλαγμα μετρητό.

*Δημιουργία Διατραπεζικού Συστήματος Ελέγχου για επιταγές. Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος και να μπορούν οι τράπεζες να παρακολουθήσουν το σύνολο των επιταγών ανά εκδότη προτείνεται η δημιουργία Διατραπεζικού Συστήματος Ελέγχου. Πρόταση που επεξεργάζεται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

*Εγγυήσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ με προσκόμιση τιμολογίων. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης εγγυήσεων από το ΤΕΜΠΜΕ για δάνεια σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σχεδιάζεται τα δάνεια να χορηγούνται πλέον με προσκόμιση των σχετικών τιμολογίων για τις χρηματοδοτήσεις που αιτούνται οι επιχειρήσεις.

*Πιθανή είναι και η δημιουργία συστήματος υποχρεωτικής καταχώρισης των τιμολογίων ηλεκτρονικά, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να μεταφέρουν τις πιστώσεις άμεσα και ταυτόχρονα να έχουν αναλυτική εικόνα των αναγκών της κάθε επιχείρησης, που εντάσσεται στο ΤΕΜΠΜΕ σε κεφάλαιο κίνησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Ξαναμοιράζονται τα μεγάλα deals
Δύο σενάρια για το πάγωμα των δανείων
Το θέμα των δίγραμμων
Ελληνικά ρούχα στο Ντουμπάι
Ο πόλεμος των σποτ
Δεν βλέπουν φως από το άστρο της Βηθλεέμ
Πλεονεκτούν σε κερδοφορία οι εξ Αμερικής
Για το ίδιο θέμα
Διάσταση κυβέρνησης με πιστωτικά ιδρύματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τράπεζες
Διάσταση κυβέρνησης με πιστωτικά ιδρύματα
«Δεν πληρώνουν»
Οργιο αυθαιρεσίας
Μόνο οι δανειολήπτες πληρώνουν την κρίση
Πόλεμος για το πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών
Τα επισφαλή δάνεια θα κρίνουν τη συνέχεια
Κρας τεστ για τη ρευστότητα που χορηγήθηκε από την ΕΚΤ
Αύξηση προμήθειας 70% από την Τράπεζα Ελλάδος
Οδηγία-φρένο στον καταχρηστικό υπερδανεισμό
Σωτήριες οι προβλέψεις για τις επισφάλειες
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ρύθμιση χρεών και για την εφορία
Κοινοτική επιτήρηση
Τα όπλα στην ευρωμάχη
Αμφισβητήσεις
Η αναβίωση του φόρου Τόμπιν κατά της κερδοσκοπίας
Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας
Οι δυσμενείς αξιολογήσεις και το ασανσέρ των spread
Επιχειρήσεις
Ξαναμοιράζονται τα μεγάλα deals
Δύο σενάρια για το πάγωμα των δανείων
Το θέμα των δίγραμμων
Επιταγές με κρατική εγγύηση
Ελληνικά ρούχα στο Ντουμπάι
Ο πόλεμος των σποτ
Δεν βλέπουν φως από το άστρο της Βηθλεέμ
Πλεονεκτούν σε κερδοφορία οι εξ Αμερικής
Εργασιακό - Ασφαλιστικό
Ζητείται επειγόντως θηριοδαμαστής
Βαρίδι στο βιογραφικό τα stage
Διεκδικήσεις
Ασπιρίνη στην ανεργία η επιδότηση εισφορών
Τουρισμός
Η μαύρη τρύπα στον ΕΟΤ φέρνει «ριζικές τομές»
Διεθνή
Γερμανία: κυβέρνηση μεγάλων απαλλαγών
Πανευρωπαϊκό κυνήγι για χρήμα
Να πληρώσουν οι ίδιες για τα ανοίγματά τους
Κροίσων πονοκέφαλοι
Σφάζονται οι αδελφοί Αμπανί
Σε τέλμα οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ανατολική Ευρώπη
Αφιέρωμα
Περιμένοντας την πράσινη ανάπτυξη
Ακτοπλοϊα
Ελληνοκινεζική ναυμαχία
Θέλουν υπεροπλία και στα τάνκερ
Φορολογία
Φοροτσιμπίδες για μετοχές και μερίσματα
Αγορές
Οι τράπεζες γυρίζουν την πλάτη στα δάνεια της ΕΚΤ
Πολύ κοντά στη στροφή
Παράγοντες αστάθειας
Χρηματιστήριο Αθηνών
Κλείνουν βιβλία και ρευστοποιούν
Ποιες θέσεις έχτισαν τα ξένα funds
Πρωταγωνιστεί και στην πτώση
Ξεφόρτωσαν στα ψηλά πολλά μεγαλοστελέχη
Επενδύσεις
Η επόμενη ημέρα κρύβει παγίδες
Τα κρατικά κεφάλαια
«Προτίμηση στα εμπορεύματα, προσοχή στα ακίνητα»