Έντυπη Έκδοση

Κρας τεστ για τη ρευστότητα που χορηγήθηκε από την ΕΚΤ

«ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ» Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

ΣΕ ΝΕΟ τεστ αντοχής υποβάλλονται οι ελληνικές τράπεζες. Καλούνται να απαντήσουν γραπτώς, εντός 15ημέρου, σε επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος, για το πώς σχεδιάζουν να καλύψουν τις όποιες ανάγκες χρηματοδότησής τους όταν κλείσει η στρόφιγγα της ρευστότητας που εξασφαλίζουν σήμερα μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ζήτημα είναι πανευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό, αλλά οι εγχώριες τράπεζες έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες ως προς το ποσό που θα επιστρέψουν και πώς. Ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ προανήγγειλε τη σταδιακή «απόσυρση των μη συμβατικών μέτρων, καθώς η κατάσταση ομαλοποιείται». Σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανείζει αφειδώς χρήμα στις τράπεζες της ευρωζώνης και μάλιστα με πολύ χαμηλά επιτόκια (πέριξ του 1%). Αυτό έγινε γιατί όταν ξέσπασε η κρίση πριν από περίπου ένα χρόνο καμία τράπεζα δεν δάνειζε την άλλη στη διατραπεζική αγορά, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος των πτωχεύσεων. Σήμερα όμως η κατάσταση δείχνει να ομαλοποιείται και η ΕΚΤ ετοιμάζεται να επιστρέψει σταδιακά από τις αρχές του 2010 στο προ της κρίσεως καθεστώς.

Η επιστολή της ΤτΕ απεστάλη την προηγούμενη εβδομάδα και φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, Ι. Γούσιου. Σύμφωνα με αυτή οι εγχώριες τράπεζες καλούνται να λάβουν υπόψη τους στο πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα καταρτίσουν, το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και γενικότερα την περίπτωση δανεισμού το 2010 υπό συνθήκες λιγότερο ευνοϊκές από αυτές που επικρατούν σήμερα.

Το ζήτημα είναι σημαντικό, γιατί: Πρώτον προδιαγράφει την απόσυρση της ρευστότητας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (άλλο ρεπορτάζ στη σελ. 23), που προστάτευσε το τραπεζικό σύστημα από την πιστωτική ασφυξία και δεύτερον γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει υπερβολική χρήση των μέτρων ρευστότητας της ΕΚΤ, ή, με άλλα λόγια, έχουν κάνει κατάχρηση.

Πάνω από 40 δισ. ευρώ

Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν αντλήσει από το ευρωσύστημα ποσό άνω των 40 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 5,5-6% του συνόλου, ενώ σύμφωνα με το μέγεθός τους αναλογούσε ποσοστό περίπου 2%.

Αυτή η υπερβολική άντληση ρευστότητας δεν απαγορεύεται μεν, αλλά δείχνει τον τρόπο που επέλεξαν να κινηθούν οι ελληνικές τράπεζες. Οι τελευταίες χρησιμοποίησαν το χρήμα για να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα του κράτους. Από τα 40 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι χρησιμοποίησαν γι' αυτό το σκοπό τα περίπου 21 δισ. ευρώ και εξασφάλισαν μεγάλα κέρδη, καθώς αγόραζαν ομόλογα με κουπόνια έως και 4,5% με «δάνειο ΕΚΤ», το οποίο είχε επιτόκιο 1%. Τα υπόλοιπα κεφάλαια διατέθηκαν για άλλες χρήσεις, όπως χορηγήσεις δανείων.

Το μεγάλο θέμα είναι τι θα γίνει όταν η ΕΚΤ βγάλει την... «πρίζα» της ρευστότητας και ζητήσει σταδιακή απόσυρση του μέτρου. Τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα είτε θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τη ρευστότητα με ίδια κεφάλαια, είτε θα προσφύγουν σε δανεισμό, είτε θα πρέπει να πουλήσουν ομόλογα, είτε να συνδυάσουν τις τρεις παραπάνω λύσεις.

Ως προς τον τραπεζικό δανεισμό η λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς σήμερα δεν έχει φθάσει στα προ της κρίσης επίπεδα. Ναι μεν οι τράπεζες δανείζουν η μία την άλλη, αλλά οι προθεσμίες είναι σαφώς μικρότερες, όπως και τα ποσά. Επίσης ζητούνται εγγυήσεις. Ετσι θεωρείται δύσκολο οι τράπεζες να υποκαταστήσουν τα κεφάλαια της ΕΚΤ με δανεισμό.

Ως προς τα ομόλογα, οι αποδόσεις που έχουν πετύχει είναι μεγαλύτερες των ετήσιων τοκομεριδίων. Αυτό είναι καλό, και γι' αυτό οι τράπεζες ανακοινώνουν μεγάλα κέρδη και στη διάρκεια της κρίσης. Οταν, όμως, όλες οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να πουλήσουν τα ομόλογα, τότε πιθανώς θα πέσουν οι τιμές με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η αντικατάσταση των κεφαλαίων της ΕΚΤ στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Επιπλέον, υπάρχει και το ενδεχόμενο απώλειας προηγούμενων υπεραξιών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Σχετικά θέματα: Τράπεζες
Διάσταση κυβέρνησης με πιστωτικά ιδρύματα
«Δεν πληρώνουν»
Οργιο αυθαιρεσίας
Μόνο οι δανειολήπτες πληρώνουν την κρίση
Πόλεμος για το πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών
Τα επισφαλή δάνεια θα κρίνουν τη συνέχεια
Αύξηση προμήθειας 70% από την Τράπεζα Ελλάδος
Οδηγία-φρένο στον καταχρηστικό υπερδανεισμό
Σωτήριες οι προβλέψεις για τις επισφάλειες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τράπεζες
Διάσταση κυβέρνησης με πιστωτικά ιδρύματα
«Δεν πληρώνουν»
Οργιο αυθαιρεσίας
Μόνο οι δανειολήπτες πληρώνουν την κρίση
Πόλεμος για το πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών
Τα επισφαλή δάνεια θα κρίνουν τη συνέχεια
Κρας τεστ για τη ρευστότητα που χορηγήθηκε από την ΕΚΤ
Αύξηση προμήθειας 70% από την Τράπεζα Ελλάδος
Οδηγία-φρένο στον καταχρηστικό υπερδανεισμό
Σωτήριες οι προβλέψεις για τις επισφάλειες
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ρύθμιση χρεών και για την εφορία
Κοινοτική επιτήρηση
Τα όπλα στην ευρωμάχη
Αμφισβητήσεις
Η αναβίωση του φόρου Τόμπιν κατά της κερδοσκοπίας
Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας
Οι δυσμενείς αξιολογήσεις και το ασανσέρ των spread
Επιχειρήσεις
Ξαναμοιράζονται τα μεγάλα deals
Δύο σενάρια για το πάγωμα των δανείων
Το θέμα των δίγραμμων
Επιταγές με κρατική εγγύηση
Ελληνικά ρούχα στο Ντουμπάι
Ο πόλεμος των σποτ
Δεν βλέπουν φως από το άστρο της Βηθλεέμ
Πλεονεκτούν σε κερδοφορία οι εξ Αμερικής
Εργασιακό - Ασφαλιστικό
Ζητείται επειγόντως θηριοδαμαστής
Βαρίδι στο βιογραφικό τα stage
Διεκδικήσεις
Ασπιρίνη στην ανεργία η επιδότηση εισφορών
Τουρισμός
Η μαύρη τρύπα στον ΕΟΤ φέρνει «ριζικές τομές»
Διεθνή
Γερμανία: κυβέρνηση μεγάλων απαλλαγών
Πανευρωπαϊκό κυνήγι για χρήμα
Να πληρώσουν οι ίδιες για τα ανοίγματά τους
Κροίσων πονοκέφαλοι
Σφάζονται οι αδελφοί Αμπανί
Σε τέλμα οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ανατολική Ευρώπη
Αφιέρωμα
Περιμένοντας την πράσινη ανάπτυξη
Ακτοπλοϊα
Ελληνοκινεζική ναυμαχία
Θέλουν υπεροπλία και στα τάνκερ
Φορολογία
Φοροτσιμπίδες για μετοχές και μερίσματα
Αγορές
Οι τράπεζες γυρίζουν την πλάτη στα δάνεια της ΕΚΤ
Πολύ κοντά στη στροφή
Παράγοντες αστάθειας
Χρηματιστήριο Αθηνών
Κλείνουν βιβλία και ρευστοποιούν
Ποιες θέσεις έχτισαν τα ξένα funds
Πρωταγωνιστεί και στην πτώση
Ξεφόρτωσαν στα ψηλά πολλά μεγαλοστελέχη
Επενδύσεις
Η επόμενη ημέρα κρύβει παγίδες
Τα κρατικά κεφάλαια
«Προτίμηση στα εμπορεύματα, προσοχή στα ακίνητα»