Έντυπη Έκδοση

Ασπιρίνη στην ανεργία η επιδότηση εισφορών

ΕΝΩ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ, Ο ΣΕΒ ΖΗΤΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΜΕΣΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ - ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ «ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ»

ΑΛΛΟΙ 100.000 άνεργοι θα προστεθούν μέσα στο 2010 στις λίστες του ΟΑΕΔ, λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι εθνικές υπηρεσίες, που ανεβάζουν την επίσημη ανεργία στο 10,5%-11% για το επόμενο έτος από 9,6% τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Πιο απαισιόδοξοι οι ερευνητές του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, υπολογίζουν ότι η πραγματική ανεργία είναι έως και 5% μεγαλύτερη. Στους υπολογισμούς αυτούς, οι οποίοι εκτινάσσουν τον αριθμό των ανέργων στις 700.000, το Ινστιτούτο έχει με το μέρος του την κοινή λογική, στο βαθμό που έως τώρα θεωρείται στατιστικά εργαζόμενος κάποιος που απασχολείται έστω και μία ώρα την εβδομάδα, καθώς επίσης όσοι έχουν συμβάσεις μαθητείας (stage) στο Δημόσιο λογίζονται ως εργαζόμενοι, ενώ δεν θεωρούνται άνεργοι όσοι, απογοητευμένοι από τη συνεχή και μακροχρόνια -πλην μάταιη- αναζήτηση εργασίας, δηλώνουν τώρα «οικιακά» ή ότι δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν. Με την πλευρά του Ινστιτούτου είναι και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τα δημόσια οικονομικά, οι οποίες συνέβαλαν στην εδραίωση της αναξιοπιστίας της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Για την εκτίναξη της ανεργίας το κύριο βάρος φέρει η ύφεση στην οικονομία, η καθίζηση έως και 30% της οικοδομής, η πτώση του τζίρου στην αγορά κ.ά. Ομως, σε μια περίοδο όπου η οικονομία δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας (για τη διατήρηση της απασχόλησης απαιτείται αύξηση του ΑΕΠ έως και 3%), η διόγκωση του δημόσιου τομέα είναι μια κάποια λύση, η οποία όμως απορρίπτεται για δημοσιονομικούς λόγους (τεράστιο έλλειμμα-κοινοτική επιτήρηση). Παράλληλα, η σταδιακή απομάκρυνση έως και 40.000 «μαθητευόμενων» στα stage θα επηρεάσει στατιστικά την ανεργία έως και 0,8-1%.

Πρόγραμμα απασχόλησης

Οι εν λόγω «μαθητευόμενοι» δύνανται να ενταχθούν ακολούθως, όπως και οι λοιποί άνεργοι που δεν έχουν περίοδο απασχόλησης στο Δημόσιο (προϋπηρεσία), στα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης που αναμένεται να καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο τώρα συζητείται στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τη συμμετοχή τεχνοκρατών της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών ενώσεων, προβλέπεται η επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών για τον πρώτο χρόνο της εργασίας του νεοπροσληφθέντος. Το ποσοστό αυτό μειώνεται κατά 25% κάθε έτος, μέχρι να εξαφανιστεί η επιδότηση με την πάροδο της τετραετίας.

Την επιδότηση αυτή δεν θεωρεί επαρκή ο ΣΕΒ, προτείνοντας τη γενικευμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια διετία στο επίπεδο του βασικού μισθού (740 ευρώ) και μέχρι το τέλος του 2011, «σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους».

Ουσιαστικά, ο ΣΕΒ θέλει την οριζόντια μείωση του έμμεσου μισθολογικού κόστους στα επίπεδα του βασικού μισθού, ανεξαρτήτως των προσλήψεων και των συνολικών πραγματικών αμοιβών που λαμβάνει ο υπάλληλος.

Stage

«Είναι μπροστά μας το θέμα», επιμένουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη αναφορικά με τα stage στο Δημόσιο και παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα, τυπικά, θεωρείται λήξαν, μετά την απόφαση για την ανάκληση του προεκλογικού προγράμματος των 12.000 ατόμων, τη μη ανανέωση των υπολοίπων και τη μελλοντική απαγόρευσή τους στο Δημόσιο.

Στη συντήρηση του θέματος συμβάλλουν τόσο οι ανά εβδομάδα διαδηλώσεις των απασχολουμένων στο κέντρο της πρωτεύουσας όσο και οι αποστάσεις που τηρούν ορισμένοι υπουργοί από την κυβερνητική απόφαση.

Για παράδειγμα, η αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ανάφερε την περασμένη Πέμπτη, μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας, ότι «και να ήθελε δεν μπορούσε να την αλλάξει» (την απόφαση διακοπής των stage). Αφησε ο κ. Λοβέρδος, σύμφωνα με τους επί μαθητεία απασχολουμένους στο Δημόσιο, να φανεί ότι τηρεί αποστάσεις από την κυβερνητική απόφαση που ελήφθη από τον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο. Αντιθέτως, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής για το εργασιακό, ο υπουργός δήλωσε ότι «υπάρχει σαφής κυβερνητική απόφαση και δεν αλλάζει».

Αλλα στελέχη αναφέρουν ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί η μοριοδότηση, «με μικρότερη στάθμιση και, εν ανάγκη, μόνο για ένα χρόνο, διάστημα κατά το οποίο δεν θα προκηρυσσόταν κανένας διαγωνισμός του ΑΣΕΠ με μόρια». Το πρόβλημα όμως ήταν ο ρουσφετολογικός χαρακτήρας των stage, εξέλιξη που κατηγειλε η ΓΣΕΕ από τον Μάιο, ενώ αποκάλυψε και το σκάνδαλο των 12.000 προεκλογικών ρουσφετιών. Ακολούθως, αναθερμάνθηκε με τις αιτιάσεις Λοβέρδου για όσους έχουν καλύψει το 24μηνο και τους οποίους «δεν μπορείς να διώξεις».

Πάντως, ο κ. Γ. Παναγόπουλος επιμένει ότι η ΓΣΕΕ πρέπει να ενδιαφέρεται για όλους τους ανέργους, μοριοδοτούμενους και μη, και ότι είναι θέμα αρχής οι ίσες ευκαιρίες και η αξιοκρατία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Σχετικά θέματα: Εργασιακό - Ασφαλιστικό
Ζητείται επειγόντως θηριοδαμαστής
Βαρίδι στο βιογραφικό τα stage
Διεκδικήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τράπεζες
Διάσταση κυβέρνησης με πιστωτικά ιδρύματα
«Δεν πληρώνουν»
Οργιο αυθαιρεσίας
Μόνο οι δανειολήπτες πληρώνουν την κρίση
Πόλεμος για το πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών
Τα επισφαλή δάνεια θα κρίνουν τη συνέχεια
Κρας τεστ για τη ρευστότητα που χορηγήθηκε από την ΕΚΤ
Αύξηση προμήθειας 70% από την Τράπεζα Ελλάδος
Οδηγία-φρένο στον καταχρηστικό υπερδανεισμό
Σωτήριες οι προβλέψεις για τις επισφάλειες
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ρύθμιση χρεών και για την εφορία
Κοινοτική επιτήρηση
Τα όπλα στην ευρωμάχη
Αμφισβητήσεις
Η αναβίωση του φόρου Τόμπιν κατά της κερδοσκοπίας
Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας
Οι δυσμενείς αξιολογήσεις και το ασανσέρ των spread
Επιχειρήσεις
Ξαναμοιράζονται τα μεγάλα deals
Δύο σενάρια για το πάγωμα των δανείων
Το θέμα των δίγραμμων
Επιταγές με κρατική εγγύηση
Ελληνικά ρούχα στο Ντουμπάι
Ο πόλεμος των σποτ
Δεν βλέπουν φως από το άστρο της Βηθλεέμ
Πλεονεκτούν σε κερδοφορία οι εξ Αμερικής
Εργασιακό - Ασφαλιστικό
Ζητείται επειγόντως θηριοδαμαστής
Βαρίδι στο βιογραφικό τα stage
Διεκδικήσεις
Ασπιρίνη στην ανεργία η επιδότηση εισφορών
Τουρισμός
Η μαύρη τρύπα στον ΕΟΤ φέρνει «ριζικές τομές»
Διεθνή
Γερμανία: κυβέρνηση μεγάλων απαλλαγών
Πανευρωπαϊκό κυνήγι για χρήμα
Να πληρώσουν οι ίδιες για τα ανοίγματά τους
Κροίσων πονοκέφαλοι
Σφάζονται οι αδελφοί Αμπανί
Σε τέλμα οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ανατολική Ευρώπη
Αφιέρωμα
Περιμένοντας την πράσινη ανάπτυξη
Ακτοπλοϊα
Ελληνοκινεζική ναυμαχία
Θέλουν υπεροπλία και στα τάνκερ
Φορολογία
Φοροτσιμπίδες για μετοχές και μερίσματα
Αγορές
Οι τράπεζες γυρίζουν την πλάτη στα δάνεια της ΕΚΤ
Πολύ κοντά στη στροφή
Παράγοντες αστάθειας
Χρηματιστήριο Αθηνών
Κλείνουν βιβλία και ρευστοποιούν
Ποιες θέσεις έχτισαν τα ξένα funds
Πρωταγωνιστεί και στην πτώση
Ξεφόρτωσαν στα ψηλά πολλά μεγαλοστελέχη
Επενδύσεις
Η επόμενη ημέρα κρύβει παγίδες
Τα κρατικά κεφάλαια
«Προτίμηση στα εμπορεύματα, προσοχή στα ακίνητα»