Έντυπη Έκδοση

Ελληνικά ρούχα στο Ντουμπάι

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΡΙΣΗ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΤΟΙ & ΜΟΙ» ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ, ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΥΠΡΟ, ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Με ένα κατάστημα 300 τετραγωνικών μέτρων στο Dubai Mall, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του κόσμου, η «Toi & Moi» «εγκαινιάζει» τη δεύτερη δεκαετία επιχειρηματικής ζωής της στο χώρο της ένδυσης.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η Toi & Moi δίνει βάρος στην παρουσία της σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Δημήτρης Παπαζαφειρόπουλος. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η Toi & Moi δίνει βάρος στην παρουσία της σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Δημήτρης Παπαζαφειρόπουλος. Η εταιρεία, που ξεκίνησαν τα τέσσερα αδέλφια Παπαζαφειρόπουλοι το 1988 μετρά πλέον τριάντα πέντε καταστήματα και γωνιές σε εμπορικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Από τα πρώτα βήματα, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Παπαζαφειρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος σήμερα της επιχείρησης ένδυσης, έδωσαν έμφαση στην επιλογή αυτών των καταστηματαρχών που θα παραχωρούσαν το σήμα τους (για την ανάπτυξη του δικτύου franchise), τον περιορισμένο δανεισμό από τις τράπεζες και τη διατήρηση «ταμείου».

Χρονιά-ορόσημο

Το 2002 ήταν χρονιά-ορόσημο για την επιχείρηση, καθώς με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat κατατάσσεται στην έκτη θέση των υγιέστερων ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων, αφήνοντας πίσω της μερικές από τις γνωστότερες και μεγαλύτερες βιομηχανίες, πολύ περισσότερο δε τις υπόλοιπες εταιρείες ένδυσης.

Τα επόμενα δυο χρόνια η επιχείρηση επένδυσε για την επέκτασή της της με τη λειτουργία καταστημάτων στην Πανεπιστημίου, το Περιστέρι, το Χαλάνδρι, τη Γλυφάδα, τη Ν. Ιωνία, την Πατησίων και την ολοκλήρωση των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων.

Ηρθε όμως η κρίση και η μείωση της ζήτησης στην Ελλάδα. Ετσι, η επιχείρηση στράφηκε εκτός συνόρων. Μετά την πρώτη κίνηση με το άνοιγμα καταστήματος στην Κύπρο ακολούθησε ο Λίβανος και το Μαυροβούνιο. Εδώ και λίγους μήνες η εταιρεία αναζητεί μερίδιο από τα πετροδολάρια, ανοίγοντας κατάστημα στο Ντουμπάι.

«Πρόκειται για επένδυση που γίνεται μέσω του ομίλου Sportone (είναι ο δικαιοχρήστης της επωνυμίας στην περιοχή) που πριν δύο χρόνια είχε ανοίξει ένα κατάστημα στο Αμπου Ντάμπι» σημειώνει ο Δημήτρης Παπαζαφειρόπουλος. «Το εμπορικό κέντρο, όπου είχε στεγαστεί το κατάστημα, δεν πήγε καλά, έκλεισε και η Sportone δοκιμάζει στη γειτονική αγορά. Πρόκειται για αγορές που επίσης δοκιμάζονται από την κρίση και τις συνέπειές της και το στοίχημα που αναλαμβάνεται σε αυτή την αραβική χώρα δεν είναι αμελητέο», παραδέχεται ο επιχειρηματίας. Εκτιμά, όμως, πως επιχειρήσεις με χαμηλό δανεισμό, εταιρείες που περιορίζουν το κόστος λειτουργίας μέσω ελέγχου της παραγωγής και όχι σε βάρος του εργατικού δυναμικού, εταιρείες που θα εκμεταλλευτούν τα «κενά» που δημιουργεί η κρίση έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψουν στη συνέχεια.

Αντιμετώπιση

Στην Ελλάδα, βάρος δίνεται στην παρουσία της εταιρείας στα μεγάλα εμπορικά κέντρα. «Το υψηλό κόστος ενοικίασης, σε μία περίοδο που η ζήτηση για είδη ένδυσης έχει υποχωρήσει μέχρι και 40%, απειλώντας με αφανισμό παραδοσιακά ονόματα, είναι παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται άμεσα υπόψη», υποστηρίζει ο αρκάς επιχειρηματίας, ο οποίος συμπληρώνει ότι «η ύφεση χτυπά και την "Toi & Moi" καθώς ο κύκλος εργασιών μειώθηκε από τα 27 εκατ. ευρώ το 2007 στα 24 πέρυσι και για φέτος αναμένεται να υποχωρήσει στα 22 εκατομμύρια ευρώ».

Για να περιορίσουν τις απώλειες χαμηλότερα από τον μέσο όρο της αγοράς επιχειρούν να διαφοροποιήσουν το μείγμα των προϊόντων και να ελέγξουν καλύτερα το δίκτυό τους.

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση των ανθρώπων της «Toi & Moi» για σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς από το πρώτο τρίμηνο του 2011, τότε η επιχείρησή τους μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στην ελληνική αγορά ένδυσης η αξία της οποίας υπολογίζεται μεταξύ 380-42- εκατ. ευρώ. Οσο για το ενδεχόμενο εισόδου στο Χρηματιστήριο, ο επιχειρηματίας είναι σαφής: «Η εταιρεία είναι δημιούργημα-παιδί μας και δεν μπορούμε να το μοιραστούμε με άλλους μετόχους, ακόμη και εάν η κατάσταση δυσχεράνει ακόμα περισσότερο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος ένδυσης και υπόδησης
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Ξαναμοιράζονται τα μεγάλα deals
Δύο σενάρια για το πάγωμα των δανείων
Το θέμα των δίγραμμων
Επιταγές με κρατική εγγύηση
Ο πόλεμος των σποτ
Δεν βλέπουν φως από το άστρο της Βηθλεέμ
Πλεονεκτούν σε κερδοφορία οι εξ Αμερικής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τράπεζες
Διάσταση κυβέρνησης με πιστωτικά ιδρύματα
«Δεν πληρώνουν»
Οργιο αυθαιρεσίας
Μόνο οι δανειολήπτες πληρώνουν την κρίση
Πόλεμος για το πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών
Τα επισφαλή δάνεια θα κρίνουν τη συνέχεια
Κρας τεστ για τη ρευστότητα που χορηγήθηκε από την ΕΚΤ
Αύξηση προμήθειας 70% από την Τράπεζα Ελλάδος
Οδηγία-φρένο στον καταχρηστικό υπερδανεισμό
Σωτήριες οι προβλέψεις για τις επισφάλειες
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ρύθμιση χρεών και για την εφορία
Κοινοτική επιτήρηση
Τα όπλα στην ευρωμάχη
Αμφισβητήσεις
Η αναβίωση του φόρου Τόμπιν κατά της κερδοσκοπίας
Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας
Οι δυσμενείς αξιολογήσεις και το ασανσέρ των spread
Επιχειρήσεις
Ξαναμοιράζονται τα μεγάλα deals
Δύο σενάρια για το πάγωμα των δανείων
Το θέμα των δίγραμμων
Επιταγές με κρατική εγγύηση
Ελληνικά ρούχα στο Ντουμπάι
Ο πόλεμος των σποτ
Δεν βλέπουν φως από το άστρο της Βηθλεέμ
Πλεονεκτούν σε κερδοφορία οι εξ Αμερικής
Εργασιακό - Ασφαλιστικό
Ζητείται επειγόντως θηριοδαμαστής
Βαρίδι στο βιογραφικό τα stage
Διεκδικήσεις
Ασπιρίνη στην ανεργία η επιδότηση εισφορών
Τουρισμός
Η μαύρη τρύπα στον ΕΟΤ φέρνει «ριζικές τομές»
Διεθνή
Γερμανία: κυβέρνηση μεγάλων απαλλαγών
Πανευρωπαϊκό κυνήγι για χρήμα
Να πληρώσουν οι ίδιες για τα ανοίγματά τους
Κροίσων πονοκέφαλοι
Σφάζονται οι αδελφοί Αμπανί
Σε τέλμα οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ανατολική Ευρώπη
Αφιέρωμα
Περιμένοντας την πράσινη ανάπτυξη
Ακτοπλοϊα
Ελληνοκινεζική ναυμαχία
Θέλουν υπεροπλία και στα τάνκερ
Φορολογία
Φοροτσιμπίδες για μετοχές και μερίσματα
Αγορές
Οι τράπεζες γυρίζουν την πλάτη στα δάνεια της ΕΚΤ
Πολύ κοντά στη στροφή
Παράγοντες αστάθειας
Χρηματιστήριο Αθηνών
Κλείνουν βιβλία και ρευστοποιούν
Ποιες θέσεις έχτισαν τα ξένα funds
Πρωταγωνιστεί και στην πτώση
Ξεφόρτωσαν στα ψηλά πολλά μεγαλοστελέχη
Επενδύσεις
Η επόμενη ημέρα κρύβει παγίδες
Τα κρατικά κεφάλαια
«Προτίμηση στα εμπορεύματα, προσοχή στα ακίνητα»