Έντυπη Έκδοση

Δεν βλέπουν φως από το άστρο της Βηθλεέμ

Στην περίοδο των εορτών και τον... δέκατο τρίτο μισθό προσβλέπουν επιχειρηματίες για να «ζεσταθεί» κάπως η αγορά και να καλυφθεί μέρος των απωλειών. Προσδοκίες όμως που, όπως και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες παραδέχονται, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.

Τα μηνύματα είναι δυσοίωνα σε κρίσιμους τομείς όπως, για παράδειγμα, η οικοδομή και η βαριά βιομηχανία. Σε τομείς του εμπορίου (χονδρικό-λιανικό) επιχειρηματικές πηγές εκτιμούν πως τη μερίδα του λέοντος θα την αποσπάσουν οι ισχυρές αλυσίδες και τα μεγάλα εκπτωτικά κέντρα σε βάρος, για ακόμη μία χρονιά, των μικρότερων εταιρειών και των περιφερειακών μονάδων.

* Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο Τάκης Κανελλόπουλος (διευθυντής επενδυτικών σχέσεων της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν) καθώς τα μηνύματα, τόσο από την εγχώριο αγορά όσο από τις περισσότερες διεθνείς αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, δεν είναι ευοίωνα.

Στις κατασκευές

Αναμένεται να συνεχιστεί η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στον τομέα οικοδομής-ιδιωτικών κατασκευών ενώ στασιμότητα επικρατεί σε πολλά μεγάλα δημόσια έργα. Διψήφιο ποσοστό υποχώρησης σε τομείς προϊόντων μετάλλου βλέπουν παράγοντες του κλάδου και δεν αναμένουν καλύτερες ημέρες πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

* Στο εμπόριο οι προσδοκίες παραμένουν «ζωντανές», τουλάχιστον όσον αφορά τους μεγάλους. Ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας (διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος) εκτιμά πως «και φέτος ο Δεκέμβριος δεν θα θυμίζει σε τίποτε άλλες χρονιές». Οι επιχειρήσεις του κλάδου εκτιμάται ότι θα κινηθούν με πακέτα προσφορών που «θα ξεκινήσουν για την ΑΒ από τα μέσα Νοεμβρίου για να καλύψουν σταδιακά την εορταστική περίοδο». Η αλυσίδα προσβλέπει σε μικρή άνοδο των κερδών της τάξης του 1-2%, η οποία θα προέλθει κυρίως από την αυξημένη ζήτηση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που κερδίζει θεαματικά μερίδια στην κατανάλωση.

Συνήθως την περίοδο των Χριστουγέννων πραγματοποιείται το 16-18% του ετήσιου τζίρου των σουπερμάρκετ αλλά φέτος οι προβλέψεις είναι δύσκολες. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν πάντως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες, συν τοις άλλοις, δυσκολεύονται να βρουν ρευστό από τις τράπεζες.

* Μεγαλύτερο μερίδιο για τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής στον τομέα ένδυσης-υπόδησης, παιδικών προϊόντων βλέπουν οι ιθύνοντες της Κλουκίνας-Λάππας (έχει τα καταστήματα MotherCare, την αλυσίδα Early Learning Centre κ.ά.) . Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το τέταρτο τρίμηνο -κυρίως όμως η περίοδος Δεκεμβρίου- υπολογίζεται ότι θα τρέξει με οριακά διψήφιο ποσοστό, καθώς η ζήτηση για παιδική ένδυση-υπόδηση παραμένει πιο ανελαστική σε σχέση με ενήλικες.

* Σε ανάλογα ποσοστά προσβλέπουν και οι υπεύθυνοι των Folli-Follie. Παρά την κάμψη που παρουσιάζει η κατανάλωση, εκτιμούν πως θα κρατήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά αυξάνοντάς τα σε επιμέρους τομείς. Ενδεικτικά για τα Folli-Follie το 30% του ετήσιου τζίρου πραγματοποιείται το τέταρτο τρίμηνο με τον τελευταίο μήνα του χρόνου να είναι εύλογα ο καλύτερος.

* Γύρω στο 30% του ετήσιου υπολογίζεται ο κύκλος εργασιών που θα γίνει στο τέταρτο τρίμηνο στα πολυκαταστήματα Attica, οι ιθύνοντες του οποίου στηρίζουν πολλά στις εκπτώσεις και τις προσφορές που θα γίνουν μετά την εορταστική περίοδο. Ομως αποτελεί κοινή εκτίμηση επιχειρηματιών του κλάδου πως τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εκπτωτικά κέντρα θα διατηρήσουν ή αυξήσουν κάπως τα μερίδια τους αποσπώντας και άλλα ποσοστά από τους μικρότερους της αγοράς. Επιτείνοντας έτσι την τάση συγκέντρωσης, που καταγράφεται σταθερά κατά τα τελευταία 3-4 χρόνια.

* Την εκτίμηση πως ο όμιλος θα συνεχίσει να κερδίζει μερίδια αγοράς εν μέσω κρίσης υποστηρίζουν οι μέτοχοι του Φουρλή. Ο όμιλος βασίζεται τόσο στην αναγνωρισιμότητα των αλυσίδων ΙΚΕΑ και Intersport όσο και στα επώνυμα προϊόντα τεχνολογίας όπως είναι τα Samsung.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Ξαναμοιράζονται τα μεγάλα deals
Δύο σενάρια για το πάγωμα των δανείων
Το θέμα των δίγραμμων
Επιταγές με κρατική εγγύηση
Ελληνικά ρούχα στο Ντουμπάι
Ο πόλεμος των σποτ
Πλεονεκτούν σε κερδοφορία οι εξ Αμερικής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τράπεζες
Διάσταση κυβέρνησης με πιστωτικά ιδρύματα
«Δεν πληρώνουν»
Οργιο αυθαιρεσίας
Μόνο οι δανειολήπτες πληρώνουν την κρίση
Πόλεμος για το πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών
Τα επισφαλή δάνεια θα κρίνουν τη συνέχεια
Κρας τεστ για τη ρευστότητα που χορηγήθηκε από την ΕΚΤ
Αύξηση προμήθειας 70% από την Τράπεζα Ελλάδος
Οδηγία-φρένο στον καταχρηστικό υπερδανεισμό
Σωτήριες οι προβλέψεις για τις επισφάλειες
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ρύθμιση χρεών και για την εφορία
Κοινοτική επιτήρηση
Τα όπλα στην ευρωμάχη
Αμφισβητήσεις
Η αναβίωση του φόρου Τόμπιν κατά της κερδοσκοπίας
Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας
Οι δυσμενείς αξιολογήσεις και το ασανσέρ των spread
Επιχειρήσεις
Ξαναμοιράζονται τα μεγάλα deals
Δύο σενάρια για το πάγωμα των δανείων
Το θέμα των δίγραμμων
Επιταγές με κρατική εγγύηση
Ελληνικά ρούχα στο Ντουμπάι
Ο πόλεμος των σποτ
Δεν βλέπουν φως από το άστρο της Βηθλεέμ
Πλεονεκτούν σε κερδοφορία οι εξ Αμερικής
Εργασιακό - Ασφαλιστικό
Ζητείται επειγόντως θηριοδαμαστής
Βαρίδι στο βιογραφικό τα stage
Διεκδικήσεις
Ασπιρίνη στην ανεργία η επιδότηση εισφορών
Τουρισμός
Η μαύρη τρύπα στον ΕΟΤ φέρνει «ριζικές τομές»
Διεθνή
Γερμανία: κυβέρνηση μεγάλων απαλλαγών
Πανευρωπαϊκό κυνήγι για χρήμα
Να πληρώσουν οι ίδιες για τα ανοίγματά τους
Κροίσων πονοκέφαλοι
Σφάζονται οι αδελφοί Αμπανί
Σε τέλμα οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ανατολική Ευρώπη
Αφιέρωμα
Περιμένοντας την πράσινη ανάπτυξη
Ακτοπλοϊα
Ελληνοκινεζική ναυμαχία
Θέλουν υπεροπλία και στα τάνκερ
Φορολογία
Φοροτσιμπίδες για μετοχές και μερίσματα
Αγορές
Οι τράπεζες γυρίζουν την πλάτη στα δάνεια της ΕΚΤ
Πολύ κοντά στη στροφή
Παράγοντες αστάθειας
Χρηματιστήριο Αθηνών
Κλείνουν βιβλία και ρευστοποιούν
Ποιες θέσεις έχτισαν τα ξένα funds
Πρωταγωνιστεί και στην πτώση
Ξεφόρτωσαν στα ψηλά πολλά μεγαλοστελέχη
Επενδύσεις
Η επόμενη ημέρα κρύβει παγίδες
Τα κρατικά κεφάλαια
«Προτίμηση στα εμπορεύματα, προσοχή στα ακίνητα»