Έντυπη Έκδοση

Κλείνουν βιβλία και ρευστοποιούν

ΜΙΣΟΓΕΜΑΤΟ ΟΜΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ

ΣΤΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ κέρδη και τις εισροές από το εξωτερικό εναποθέτουν χρηματιστηριακοί κύκλοι τις ελπίδες τους για τις επόμενες μέρες.

Βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και εκτιμούν ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό θα συνεχίζουν να στηρίζουν τις προοπτικές των μετοχών παρά τις όποιες υπερβολές βραχυπρόθεσμα.

Το Χ.Α., όπως και οι περισσότερες αγορές, κατέγραψε νέα υψηλά έτους εντός του Οκτωβρίου με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει στις 2.932 μονάδες, χάρη στη μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει διεθνώς και στην εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν από το 2010 και έπειτα το σχηματισμό προβλέψεων διευρύνοντας την κερδοφορία τους. Τα Αμοιβαία Κεφάλαια των Fidelity, Capital και American Century, μεγάλα hedge funds όπως το Blackrock, τμήματα Asset Management όπως αυτά των Deutsche Bank, Goldman Sachs και δεκάδες ευρωπαϊκά και αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία ήταν οι βασικοί αγοραστές στο Χ.Α. το δίμηνο 15 Αυγούστου με 15 Οκτωβρίου.

Ρευστοποιήσεις

Τα περισσότερα από τα παραπάνω χαρτοφυλάκια είτε έκλεισαν βιβλία στο τέλος του Οκτωβρίου είτε τα κλείνουν το Νοέμβριο. Για το λόγο αυτό εκδηλώνονται διεθνώς, σύμφωνα με στέλεχος τμήματος επενδυτικής τραπεζικής ξένης τράπεζας, ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης κερδών. Η διόρθωση που συντελείται δεν αλλάζει τις προοπτικές των αγορών μετοχών σύμφωνα με τον ίδιο. Με το υπό διαχείριση ενεργητικό να «φουσκώνει» από τις εισροές, και τα εταιρικά αποτελέσματα να συντηρούν κλίμα αισιοδοξίας, οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι υποχρεωμένοι να βρουν προσοδοφόρες επενδύσεις για τους πελάτες τους. «Ανεξαρτήτως αν πιστεύουν ότι η κρίση παρήλθε ή θα την ξαναβρούμε μπροστά μας, τους επόμενους μήνες θα είναι κατά βάση αγοραστές μετοχών»υποστηρίζει διευθύνων σύμβουλος εγχώριας χρηματιστηριακής με σημαντικό μερίδιο στην εκτέλεση συναλλαγών ξένων στο Χ.Α.

Ο βασικός φόβος των διαχειριστών όμως, παραμένει ο ίδιος με αυτόν του Ιουλίου. Μήπως, δηλαδή, οι αγορές προεξοφλούν ταχύτερα την άνοδο των εταιρικών κερδών σε σχέση με τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τράπεζες και οι υπόλοιπες εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα διεθνώς έχουν δώσει πολύ μεγάλες αποδόσεις, ιδιαίτερα μετά τον Ιούλιο, οι οποίες δεν δικαιολογούνται ακόμη από τις επιδόσεις της πραγματικής οικονομίας. «Πιθανότατα να βρισκόμαστε εν μέσω μιας φούσκας ρευστότητας η οποία προεξοφλεί επιχειρηματικά κέρδη χωρίς να συνυπολογίζει τις επιπτώσεις από τη συσσώρευση κρατικού δανεισμού» σημειώνει έμπειρο στέλεχος της αγοράς τονίζοντας ότι η πορεία του χρυσού και η αποδυνάμωση του δολαρίου απεικονίζουν την ανησυχία που υπάρχει.

Μέσα σε ενάμιση μήνα πάντως τα Αμοιβαία της Fidelity ανέβασαν τις θέσεις τους στους τίτλους των Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και EFG Eurobank, με αποτέλεσμα σήμερα να ξεπερνούν το 2% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Παράλληλα, έκτισαν υπολογίσιμες θέσεις σε τίτλους όπως αυτοί των ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Intralot, Folli Follie, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, και ξαναδημιούργησαν θέσεις σε τίτλους μικρής κεφαλαιποίησης όπως αυτοί των Kleeman και Κλουκίνας Λάππας.

Σκαμπανεβάσματα

Η ταχύτητα με την οποία τα Αμοιβαία της Fidelity ξανάκτισαν θέσεις που είχαν σε ελληνικές μετοχές πριν από την εκδήλωση της κρίσης δείχνει, σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος διαχείρισης κεφαλαίων ελληνικής τράπεζας, ότι οι διαχειριστές της εκτιμούν ότι τα χειρότερα είναι πίσω. Σύμφωνα με τον ίδιο, ότι οι τοποθετήσεις διενεργούνται με ορίζοντα, τουλάχιστον, μερικών μηνών (πιθανότατα ώς το Μάρτιο- Απρίλιο του 2010).

Οσοι εκτιμούν ότι παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα οι επόμενοι πέντε ή έξι μήνες μπορούν να εξελιχθούν καλά για τις αγορές στηρίζουν την άποψή τους στο ότι οι περικοπές κόστους στις οποίες προχώρησαν οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν καλύτερη κερδοφορία σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά τρίμηνα. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, αν από τον Απρίλιο του 2010 δεν αρχίσουν να ανακάμπτουν και οι πωλήσεις, τότε οι αγορές μετοχών θα πιεστούν σημαντικά. Με δεδομένο ότι πάντα οι αγορές προεξοφλούν, η κίνηση πιθανών θα προηγηθεί της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Σχετικά θέματα: Χρηματιστήριο Αθηνών
Ποιες θέσεις έχτισαν τα ξένα funds
Πρωταγωνιστεί και στην πτώση
Ξεφόρτωσαν στα ψηλά πολλά μεγαλοστελέχη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τράπεζες
Διάσταση κυβέρνησης με πιστωτικά ιδρύματα
«Δεν πληρώνουν»
Οργιο αυθαιρεσίας
Μόνο οι δανειολήπτες πληρώνουν την κρίση
Πόλεμος για το πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών
Τα επισφαλή δάνεια θα κρίνουν τη συνέχεια
Κρας τεστ για τη ρευστότητα που χορηγήθηκε από την ΕΚΤ
Αύξηση προμήθειας 70% από την Τράπεζα Ελλάδος
Οδηγία-φρένο στον καταχρηστικό υπερδανεισμό
Σωτήριες οι προβλέψεις για τις επισφάλειες
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Ρύθμιση χρεών και για την εφορία
Κοινοτική επιτήρηση
Τα όπλα στην ευρωμάχη
Αμφισβητήσεις
Η αναβίωση του φόρου Τόμπιν κατά της κερδοσκοπίας
Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας
Οι δυσμενείς αξιολογήσεις και το ασανσέρ των spread
Επιχειρήσεις
Ξαναμοιράζονται τα μεγάλα deals
Δύο σενάρια για το πάγωμα των δανείων
Το θέμα των δίγραμμων
Επιταγές με κρατική εγγύηση
Ελληνικά ρούχα στο Ντουμπάι
Ο πόλεμος των σποτ
Δεν βλέπουν φως από το άστρο της Βηθλεέμ
Πλεονεκτούν σε κερδοφορία οι εξ Αμερικής
Εργασιακό - Ασφαλιστικό
Ζητείται επειγόντως θηριοδαμαστής
Βαρίδι στο βιογραφικό τα stage
Διεκδικήσεις
Ασπιρίνη στην ανεργία η επιδότηση εισφορών
Τουρισμός
Η μαύρη τρύπα στον ΕΟΤ φέρνει «ριζικές τομές»
Διεθνή
Γερμανία: κυβέρνηση μεγάλων απαλλαγών
Πανευρωπαϊκό κυνήγι για χρήμα
Να πληρώσουν οι ίδιες για τα ανοίγματά τους
Κροίσων πονοκέφαλοι
Σφάζονται οι αδελφοί Αμπανί
Σε τέλμα οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ανατολική Ευρώπη
Αφιέρωμα
Περιμένοντας την πράσινη ανάπτυξη
Ακτοπλοϊα
Ελληνοκινεζική ναυμαχία
Θέλουν υπεροπλία και στα τάνκερ
Φορολογία
Φοροτσιμπίδες για μετοχές και μερίσματα
Αγορές
Οι τράπεζες γυρίζουν την πλάτη στα δάνεια της ΕΚΤ
Πολύ κοντά στη στροφή
Παράγοντες αστάθειας
Χρηματιστήριο Αθηνών
Κλείνουν βιβλία και ρευστοποιούν
Ποιες θέσεις έχτισαν τα ξένα funds
Πρωταγωνιστεί και στην πτώση
Ξεφόρτωσαν στα ψηλά πολλά μεγαλοστελέχη
Επενδύσεις
Η επόμενη ημέρα κρύβει παγίδες
Τα κρατικά κεφάλαια
«Προτίμηση στα εμπορεύματα, προσοχή στα ακίνητα»