Έντυπη Έκδοση

Το σόου της Αγκελα

Η νέα κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ περιλαμβάνει, σε νευραλγικές θέσεις, δύο ανερχόμενα αστέρια της γερμανικής πολιτικής ζωής που απασχολούν τα ΜΜΕ με την προσωπική τους ζωή και το ταμπεραμέντο τους περισσότερο από ό,τι όλα τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε, και ο υπουργός Αμυνας, Καρλ Θίοντορ Γκούτεμπεργκ, ταράζουν τα νερά με την αντισυμβατική τους ζωή και τον αέρα ανανέωσης που φέρνουν στην γκρίζα πολιτική ζωή της Γερμανίας.

Ο 47χρονος Γκίντο Βέστερβελε είναι ο πρώτος τόσο επιφανής πολιτικός που δεν κρύβει τη σεξουαλική του προτίμηση για το ίδιο φύλο και μάλιστα παρευρέθη στα επίσημα γενέθλια της καγκελαρίου Μέρκελ μαζί με τον σύντροφο της ζωής του, Μίκαελ Μροντζ. Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, που έδωσε την υποστήριξή του στους Χριστιανοδημοκράτες για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, έχει ταχθεί με συνέντευξή του στο «Σπίγκελ» υπέρ του συμφώνου συμβίωσης των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, της απόδοσης ίδιων φορολογικών και κληρονομικών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν τα ετερόφυλα ζευγάρια, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας.

Η γερμανική κοινωνία δείχνει αρκετά ώριμη και ψύχραιμη για να ανταποκριθεί σε μια πιο ισότιμη αντιμετώπιση του προβλήματος και η δημοτικότητα του Βέστερβελε όχι μόνο δεν τρώθηκε, αλλά μάλλον ενισχύθηκε από την ειλικρινή και ριζοσπαστική του στάση.

Ομως, η προοδευτικότητα του φιλελεύθερου πολιτικού εξαντλείται σε θέματα ισότητας σεξουαλικού προσανατολισμού. Στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, πίσω από τη λάμψη μιας darling των ΜΜΕ κρύβεται μια βαθιά αντιδραστική αντίληψη.

«Τα συνδικάτα είναι η πανούκλα της εποχής μας, που πλανάται πάνω από τη Γερμανία» είχε δηλώσει πριν από χρόνια, ενώ σε ερώτηση βρετανού δημοσιογράφου του BBC στα αγγλικά, γλώσσα που γνωρίζει καλά, απάντησε με την παρατήρηση «εδώ είμαστε στη Γερμανία και μιλάμε γερμανικά».

Ο Βέστερβελε απεχθάνεται την αριστερά, φοβάται επάνοδο του κομμουνισμού και των παραφυάδων αυτού, είναι αλλεργικός με τη φορολογία των πλουσίων και ονειρεύεται μια απορρυθμισμένη αγορά εργασίας με εργαζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν μόνο υποχρεώσεις και καθόλου δικαιώματα. Προέρχεται από αγροτική περιοχή και προεκλογικά ήθελε να πάρει το υπουργείο Γεωργίας, γιατί «γνωρίζει καλύτερα αυτά τα προβλήματα». Αντ' αυτού έλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, δίχως να έχει καμία πρότερη εμπειρία και παρά τις διαφορές του με τη Μέρκελ στο ακανθώδες θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Αντίθετα με τον ταπεινής καταγωγής Βέστερβελε, που προσπαθεί να ικανοποιήσει τα όνειρα των αστών βιομηχάνων, ένας αστός από κούνια, με μεγάλο πετιγκρί, ο βαρόνος Καρλ Θίοντορ Φρέιχερ του Γκούτενμπεργκ, που για λόγους οικονομίας χώρου δεν παραθέτουμε τα δέκα άλλα χριστιανικά ονόματα που φέρει στο βαρύγδουπο επώνυμό του, είναι ένας αυθεντικός εκπρόσωπος της ανώτερης τάξης που θέλει να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων, «τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας».

Ο μόλις 37χρονος υπουργός Αμυνας έχει για μόνιμη κατοικία τον οικογενειακό του πύργο του 14ου αιώνα, είναι παντρεμένος με μια απόγονο του Σιδηρού Καγκελάριου της Γερμανίας, Οτο φον Μπίσμαρκ, και ροκάρει με τους AC/DC. Οι προεκλογικές του συγκεντρώσεις ήταν περισσότερο μουσικά γεγονότα, με τη νεολαία να γεμίζει πλατείες, την ώρα που οι υπόλοιποι πολιτικοί έψαχναν με το ντουφέκι για κοινό.

Ο Γκούτενμπεργκ, «ΚΤ» για τους φίλους του, είναι περισσότερο ανεξάρτητος παρά χριστιανοδημοκράτης και είναι ο μόνος χριστιανοδημοκράτης πολιτικός που τόλμησε να πει «όχι» στη Μέρκελ, όταν οι Καναδοί ζήτησαν την άδεια να αγοράσουν μερίδιο στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Οπελ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Σχετικά θέματα: Γερμανία
Μόνο σκόνη είκοσι χρόνια μετά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Ο αντι-Μπερλουσκόνι
Γαλλία
Οι μικροί βγήκαν άτακτοι και διαπλεκόμενοι
Γερμανία
Μόνο σκόνη είκοσι χρόνια μετά
Το σόου της Αγκελα
Τουρκία
Πίσω ολοταχώς
ΗΠΑ
Πυρηνικά: ε, λοιπόν;
Le Monde diplomatique
Ο δικός μας αγώνας και η παρακμή των εντύπων
Μονόδρομος η συστράτευση
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Oil
Άλλες ειδήσεις
France Telecom