Έντυπη Έκδοση

Ο αραβικός τύπος

*** Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, σε δηλώσεις του στο αραβόφωνο δορυφορικό κανάλι Russia Today, παρουσίασε μια διαφορετική θεώρηση της Μόσχας για την επίλυση της κρίσης Τεχεράνης - Δύσης, που βασίζεται στην αρχή «ούτε να σκοτώσουμε το λύκο ούτε και να απειλείται το κοπάδι».

Φρονεί πρωτίστως ότι το Ισραήλ και το Ιράν πρέπει να συνάψουν διακρατικές σχέσεις και πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και ότι καμία από τις δύο χώρες δεν χρειάζεται τον πόλεμο, αν και δεν αποσαφηνίζει πότε και πώς.

*** Η Μόσχα, προφανώς και ορθώς, διέγνωσε και ανέδειξε την πραγματιστική τους πολιτική ως κοινό παρονομαστή και βασίστηκε σε παλαιότερα και νεότερα δεδομένα.

*** Φέρ' ειπείν, το Ισραήλ σινομίλησε με τον «τρομοκράτη» Αραφάτ και την PLO αλλά και σήμερα συνομιλεί με τους «εχθρούς» της, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς. Βοήθησε τα μέγιστα το Ιράν, επί Σάχνη, να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα, με αντάλλαγμα πετρέλαιο. Δεν πανικοβλήθηκε όταν επικράτησαν οι μουλάδες το 1979 και δεν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις - η Τεχεράνη το έκανε μονομερώς. Το Τελ Αβίβ, αντίθετα, τερμάτισε το αραβικό πυρηνικό πρόγραμμα, καταστρέφοντάς το το 1981 στο Ιράκ, ενώ άφησε το περσικό να εξελιχθεί!

*** Εξίσου πραγματιστική πολιτική είναι και αυτή που ακολουθεί το Ιράν: Παρά την πολεμική ατμόσφαιρα που περιρρέει, τελευταία οι διαρροές επιβεβαιώθηκαν για μια σειρά ουσιαστικών ισραηλο-ιρανικών συναντήσεων, με αποκορύφωμα εκείνες του Καΐρου. Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της πραγματιστικής πολιτικής του είναι το σκάνδαλο Ιράν - Κόντρας, όπου ενώ ο Χομεϊνί φώναζε ότι οι ΗΠΑ είναι ο παγκόσμιος Σατανάς, από την άλλη έκανε επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για αγορά εξελιγμένων όπλων, ώστε να αντιμετωπίσει το Ιράκ.

*** Η Μόσχα ίσως εμπνεύστηκε και από ένα ιστορικό γεγονός που έχει χαραχθεί στη μνήμη της ανθρωπότητας και που δεν μπορεί να το παραβλέψει καμία από τις δύο πλευρές: Ο Ξέρξης, τον 5ο αι. π.Χ., απελευθέρωσε τους εβραίους αιχμαλώτους του Ναβουχοδονόσορα της Βαβυλώνας και τους έστειλε πίσω στα πάτρια εδάφη, με την προστασία στρατού, τους αποκατέστησε και τους αποζημίωσε για τα δεινά τους. Ισως, λοιπόν, η συλλογική μνήμη, σε συνδυασμό με τον πραγματισμό τους, να τους φέρει γρήγορα πιο κοντά. Αν θα 'ναι για καλό ή για κακό, αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

«ΕΛ ΙΤΙΧΑΝΤ», Ιράκ. «Η Αλ Κάιντα, οι μπααθικοί και υπηρεσίες γειτονικών χωρών είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τη συνέχιση των βομβιστικών επιθέσεων. Αυτό το λέμε ξανά για να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα. Αλλά στον πολίτη δεν λέμε κάτι ουσιαστικό. Γιατί ο πολίτης ανησυχεί με τα μικροκομματικά παιχνίδια, που δημιουργούν ταραγμένο πολιτικό τοπίο, το οποίο διευκολύνει τέτοια εγκλήματα».

«ΑΛ ΚΟΥΤΣ», Παλαιστίνη. «Γιατί να μην πάμε όλοι να ψηφίσουμε και να εκφράσουμε έτσι τη βούλησή μας, εκλέγοντας νέο πρόεδρο και νέα Βουλή; Δεν είναι αυτό πιο λογικό από τη στείρα άρνηση των εκλογών, περιμένοντας άσκοπα να επιτευχθεί ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση;»

«Α' ΡΙΑΝΤ», Σ. Αραβία. «Σήμερα, η Τουρκία συνδιαλέγεται άριστα με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, παραμερίζοντας την ασυδοσία και τον σοβινισμό των στρατηγών προς όφελος των ύψιστων εθνικών της συμφερόντων. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στις Αραβικές, τις Βαλκανικές και τις χώρες του Καυκάσου».

«ΑΛ ΚΟΥΤΣ ΑΛ ΑΡΑΜΠΙ», Λονδίνο. «Το BBC, έπραξε μέγα σφάλμα φιλοξενώντας τον ρατσιστή πολιτικό Νικ Γκρίφιν, γιατί μ' αυτό νομιμοποίησε τη ρατσιστική του ιδεολογία. Ο δυτικός κόσμος, με την ισλαμοφοβία, έχει πια εγκαταλείψει τα λαμπρά επιτεύγματά του στην καταπολέμιση του φασισμού και του ρατσισμού».

«ΑΛ ΑΧΡΑΜ», Αίγυπτος. «Η Χαμάς πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της: Είναι υπέρ της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης ή υπέρ της σύγκρουσης; Υπέρ της ειρήνευσης ή της στρατιωτικής λύσης; Οι αποφάσεις της είναι δικές της ή άλλων;»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Ο αραβικός τύπος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Ο αντι-Μπερλουσκόνι
Γαλλία
Οι μικροί βγήκαν άτακτοι και διαπλεκόμενοι
Γερμανία
Μόνο σκόνη είκοσι χρόνια μετά
Το σόου της Αγκελα
Τουρκία
Πίσω ολοταχώς
ΗΠΑ
Πυρηνικά: ε, λοιπόν;
Le Monde diplomatique
Ο δικός μας αγώνας και η παρακμή των εντύπων
Μονόδρομος η συστράτευση
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Oil
Άλλες ειδήσεις
France Telecom