Έντυπη Έκδοση

Πυρηνικά: ε, λοιπόν;

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κινείται μεθοδικά με στόχο να αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάσχεση του Ιράν σε περίπτωση που η Τεχεράνη αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες επιμένουν -καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις- να μη θεωρούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο τετελεσμένο γεγονός, όμως ο Λευκός Οίκος έχει τοποθετήσει τον θεμέλιο λίθο μιας στρατηγικής η οποία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του Ιράν σε αντίθετη περίπτωση.

Στοιχεία της στρατηγικής αυτής, υποστηρίζουν κορυφαίοι αναλυτές στην Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβάνουν την αναθεωρημένη σχετικά με την αμυντική ασπίδα της Ευρώπης που σκέφτεται να εγκαταστήσει η κυβέρνηση Ομπάμα αλλά και την εμβάθυνση των συμμαχιών της με τις χώρες του Περσικού κόλπου. Οι ΗΠΑ επισήμως αποφεύγουν να τοποθετηθούν για το ενδεχόμενο το Ιράν τελικά να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη οδήγησαν σε προσχέδια ψηφισμάτων, βάσει των οποίων οι Ιρανοί πρέπει να στείλουν το εμπλουτισμένο ουράνιο σε άλλες χώρες αντί να χρησιμοποιούν τις δικές τους εγκαταστάσεις - οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την κατασκευή όπλων. Το Ιράν έδειξε την περασμένη Πέμπτη ότι μπορεί να συμφωνήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά θα απαιτήσει κάποιες τροποποιήσεις.

Σχέδιο «εκτεταμένης ανατροπής»

Η απόφαση Ομπάμα να τοποθετήσει ένα σύστημα άμυνας στην Ευρώπη για να την προστατέψει από πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι ΗΠΑ έχουν σχέδιο ανάσχεσης κατά του Ιράν. Το προτεινόμενο σύστημα βασίζεται στην υπόθεση ότι οι πύραυλοι που θα καταρρίπτει θα είναι ιρανικοί με πυρηνικές κεφαλές.

«Αυτά είναι τα πρώτα βήματα στην εφαρμογή της ανάσχεσης του Ιράν», υποστήριξε ο αναλυτής του National Defense University, Ρίτσαρντ Κούκλερ, που διαβλέπει ότι οι κινήσεις αυτές σημαίνουν ότι οι ΗΠΑ μάλλον θα ακολουθήσουν στρατηγική «εκτεταμένης αποτροπής», ένα είδος ομπρέλας δηλαδή που θα προστατεύει τις χώρες της περιοχής από το Ιράν.

Το παραπάνω είναι συγγενές με την «αμυντική ομπρέλα» που είχε προτείνει η Χίλαρι Κλίντον τον περασμένο Ιούλιο. Σκοπός της «εκτεταμένης αποτροπής» είναι να προστατεύσει τους σύμμαχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Το σχέδιο αυτό είναι παρόμοιο με την «ομπρέλα ασφαλείας» που οι ΗΠΑ παρείχαν στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η κύρια απειλή θεωρείτο μια σοβιετική επίθεση από ξηράς ή μία πυρηνική επίθεση.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντι, μια ιρανή ακτιβίστρια που παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια συνέντευξή της υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον κάνει λάθος να πιστεύει ότι θα ήταν απαράδεκτο για το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Οπως ο κόσμος έμαθε να ζει με τα πυρηνικά της Βορείου Κορέας και του Πακιστάν, πρέπει να μάθει να ζει και με τα πυρηνικά του Ιράν».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν
ΗΠΑ
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Ο αντι-Μπερλουσκόνι
Γαλλία
Οι μικροί βγήκαν άτακτοι και διαπλεκόμενοι
Γερμανία
Μόνο σκόνη είκοσι χρόνια μετά
Το σόου της Αγκελα
Τουρκία
Πίσω ολοταχώς
ΗΠΑ
Πυρηνικά: ε, λοιπόν;
Le Monde diplomatique
Ο δικός μας αγώνας και η παρακμή των εντύπων
Μονόδρομος η συστράτευση
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Oil
Άλλες ειδήσεις
France Telecom