Έντυπη Έκδοση

Φτάνει η ώρα για το εμβόλιο

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου τις τελευταίες ημέρες; Οχι τα χρέη των νοσοκομείων, ούτε τα αναρίθμητα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη. Και αυτό διότι πρέπει μέσα σε λίγες ημέρες (έως τις 10 Νοεμβρίου) να έχει σχεδιαστεί στην επικράτεια όλο το δίκτυο και τα κέντρα εμβολιασμού και να έχουν ξεπεραστεί όλα τα οργανωτικά εμπόδια.

*Μέσα στο ίδιο διάστημα, πρέπει να ενημερωθούν οι εμπλεκόμενοι γιατροί για τη διαδικασία, να πληροφορηθούν οι πολίτες και όσοι βρίσκονται στις ομάδες προτεραιότητας για το πού πρέπει να απευθυνθούν. Εκτός αυτού, όμως, πρέπει να βρεθούν και τρόποι για να αντιμετωπιστούν τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όπως ενδεχόμενες ουρές, συνωστισμός και κακή εξυπηρέτηση.

Λιγότερα κέντρα

Σε μια πρώτη δοκιμή του εμβολίου που έγινε σε περιορισμένο δείγμα εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ την περασμένη Πέμπτη, δεν κατεγράφησαν ιδιαίτερα προβλήματα ή παρενέργειες.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ουσιαστικά αναθεωρήσει όλο το σχέδιο δράσης κατά της πανδημίας, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι τα κέντρα εμβολιασμού θα είναι περίπου τα μισά από ό,τι σχεδίαζε ο Δ. Αβραμόπουλος και θα πλησιάζουν, με βάση τις εκτιμήσεις, τα 700 σε όλη τη χώρα. Στη μείωση αυτή συνέβαλε και το γεγονός ότι και επιστημονικά έχει πλέον αποσαφηνιστεί πως στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί μόνο μία δόση του εμβολίου.

Εξαίρεση αποτελούν τα παιδιά κάτω των 8 ετών και όσοι είναι άνω των 65 ετών. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων θα καθοριστεί από τις νομαρχίες που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν την ίδρυσή τους και γνωρίζουν τις γεωγραφικές ιδιομορφίες.

*Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν νοσοκομεία και κέντρα υγείας μέχρι γραφεία δήμων και νομαρχιών, πολιτιστικά κέντρα αλλά ακόμη και ΚΑΠΗ, όπου αυτό όμως κριθεί σκόπιμο με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού.

*Προς διερεύνηση είναι ακόμη το ζήτημα της προσέλευσης του πληθυσμού, καθώς η δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι 3 στους 10 θα αρνηθούν να εμβολιαστούν έστω και αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αιτία, ο φόβος που έχει δημιουργηθεί για την ασφάλεια των εμβολίων.

Ωστόσο, τόσο το υπουργείο όσο και οι συνεργαζόμενοι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η ανησυχία θα καμφθεί μετά και τη μεγάλη διασπορά της νόσου στην Αμερική.

Ηδη δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση του κόσμου από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στα όργανα κατά της πανδημίας ώστε να πειστούν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

«Καμία ανησυχία»

Ο επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τ. Παναγιωτόπουλος εξηγεί: «Τα εμβόλια είναι το μεγάλο μας όπλο και είναι κρίμα να το ακυρώσουμε για λόγους γενικής φοβίας. Και οι πολίτες δεν γνωρίζουν ότι τα εμβόλια για τη νέα γρίπη βασίζονται σε ένα μεγάλο ποσοστό στην τεχνολογία των εμβολίων που ήδη κυκλοφορούν κάθε χρόνο για την εποχική γρίπη. Το μόνο που αλλάζει είναι το δραστικό στέλεχος.

»Αλλωστε, κάθε χρόνο τα στελέχη που περιλαμβάνονται είναι διαφορετικά. Αυτού του τύπου είναι η διαφορά με το καινούριο εμβόλιο για την Η1Ν1. Αρα είναι εκτός τόπου η ανησυχία για την ασφάλειά τους. Σε ό,τι αφορά το στόχο του εμβολίου, είναι να προλάβει τις σοβαρές επιπλοκές που καταγράφονται σε μικρό ποσοστό και σε ευπαθείς ομάδες αλλά αν το αθροίσει κανείς αυτό το ποσοστό μπορεί να δημιουργηθεί ένα όχι και τόσο ασήμαντο. Ο εμβολιασμός, δηλαδή, είναι το όπλο μας ώστε λιγότεροι άνθρωποι να αρρωστήσουν σοβαρά».

*Μέσα σε αυτή τη διαδικασία οι μόνοι που δεν πρέπει να ανησυχούν είναι όσοι γεννήθηκαν πριν το 1957. Ο Τ. Παναγιωτόπουλος εξηγεί:

«Την περίοδο εκείνη είχε εμφανισθεί στη χώρα μας πανδημία γρίπης με ιό που έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτόν που αντιμετωπίζουμε τώρα. Συνεπώς, εάν κανείς έχει γεννηθεί λίγα χρόνια πριν από το 1957 και βρισκόταν ήδη σε μια ηλικία ώστε να έχει νοσήσει, τότε έχει σήμερα μια σχετική προστασία. Ετσι όσοι είναι άνω των 60 ετών έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να αρρωστήσουν, γι' αυτό και οι ηλικιωμένοι έχουν ενταχθεί στις τελευταίες ομάδες προτεραιότητας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σχετικά θέματα: Νέα γρίπη
Κινδυνολογία made in USA
«Πρέπει να εφεύρουμε αρρώστιες»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Φτάνει η ώρα για το εμβόλιο
Κινδυνολογία made in USA
«Πρέπει να εφεύρουμε αρρώστιες»
Συνταγογράφηση φαρμάκων
Ψάχνουν για γιατρειά με παλιές «συνταγές»
3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη
Μετανάστες σε κρίση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι έξω μιλάνε άσχημα για μας»
Εκπαίδευση
Αποσπάσεις στο απόσπασμα
Είναι πολλά τα πιτσιρίκια, Αρη
Κινητή τηλεφωνία
ΠΟΥ τα όρια, πού η διαπλοκή
Άλλες ειδήσεις
ΟΣΕ: Το έπος της εγκατάλειψης