Έντυπη Έκδοση

Είναι πολλά τα πιτσιρίκια, Αρη

Παράνομα και με απίστευτη ταχύτητα διακινήθηκε η εγκύκλιος του τέως υπουργού Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλου που καταργεί την υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο, δύο μόλις μέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Αγνοια είχαν, όπως αποδείχθηκε, τόσο η κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ όσο και η, καθ' ύλην αρμόδια, Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης που έπρεπε να έχει πρωτοκολλήσει το έγγραφο και να το στείλει υπηρεσιακά στους ενδιαφερόμενους.

*Το επείγον του θέματος δεν επέτρεπε καθυστερήσεις, αφού η εγκύκλιος εξεδόθη το μεσημέρι της Παρασκευής, προπαραμονή των εκλογών.

Λίγο αργότερα, την πήραν στα χέρια τους οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας τους, Στ. Καλόγερο.

Ετσι, η αναβολή της ισχύος του νόμου που ζητούσαν πέρυσι οι ιδιοκτήτες εφαρμόστηκε τελικά από τον τέως υπουργό, που τους έκανε προεκλογικό «δώρο» αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

*Η ύπαρξη της εγκυκλίου γνωστοποιήθηκε τυχαία στη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ από το 5ο Δημοτικό σχολείο Χαλανδρίου μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 8 Οκτωβρίου.

Για το θέμα ενημερώθηκε ήδη η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, και αναμένεται να διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση για το πώς διακινήθηκε κρυφά, μέσα από το υπουργείο, έγγραφο που αφορά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

*Ερωτηματικά εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι η σχετική εγκύκλιος, αν και έχει σταλεί από το γραφείο του υπουργού, δεν υπογράφεται από τον Αρη Σπηλιωτόπουλο αλλά από τον γενικό γραμματέα, της Διά Βίου Μάθησης του ΥΠΕΠΘ, Κ. Κουσκούκη. Κατ' εντολήν, φυσικά, του πρώην υπουργού.

*Αυτό, σε συνδυασμό με τον παράνομο τρόπο διακίνησής της, την καθιστά, όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΠΘ, άκυρη, πράγμα που θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Εξάλλου, εγκύκλιος δεν μπορεί να ανακαλέσει το νόμο, που ορίζει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στην Α' Δημοτικού την υποχρεωτική φοίτηση σε νηπιαγωγείο.

*Το θέμα επιβεβαίωσε στην «Κ.Ε.» και ο διευθυντής Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ, Ν. Καλογεράκος:

«Οχι, δεν διακινήθηκε από εμάς η εγκύκλιος για τα νηπιαγωγεία ούτε έγινε εσωτερική διανομή του εγγράφου, όπως συνηθίζεται» διευκρίνισε.

«Κι εμείς οι ίδιοι πληροφορηθήκαμε για την εγκύκλιο από ένα Γραφείο Εκπαίδευσης. Υποθέτω, αφού δεν μπορώ να γνωρίζω», κατέληξε ο Ν. Καλογεράκος, «πως η εγκύκλιος έφυγε με φαξ από το γραφείο του υπουργού. Εχω ήδη ετοιμάσει ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο θα προσκομίσω στην υπουργό Παιδείας».

*Η «επείγουσα» εγκύκλιος αναφέρει ότι τη σχολική χρονιά 2010-2011, όλα τα παιδιά μπορούν να εγγραφούν στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου χωρίς την προαπαιτούμενη βεβαίωση φοίτησης σε εγκεκριμένο νηπιαγωγείο.

*Αυτό σημαίνει ότι οι παιδικοί σταθμοί που δεν πήραν πέρσι άδεια ιδιωτικού νηπιαγωγείου, επειδή δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, μπορούν φέτος να εγγράψουν νήπια χωρίς να διαθέτουν ούτε τις σχετικές υποδομές σε χώρους αλλά ούτε και το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Το θέμα αφορά περίπου 20.000 παιδιά, πολλά από τα οποία άρχισαν ήδη να επιστρέφουν σε παιδικούς σταθμούς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Σχετικά θέματα: Εκπαίδευση
Αποσπάσεις στο απόσπασμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Φτάνει η ώρα για το εμβόλιο
Κινδυνολογία made in USA
«Πρέπει να εφεύρουμε αρρώστιες»
Συνταγογράφηση φαρμάκων
Ψάχνουν για γιατρειά με παλιές «συνταγές»
3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη
Μετανάστες σε κρίση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι έξω μιλάνε άσχημα για μας»
Εκπαίδευση
Αποσπάσεις στο απόσπασμα
Είναι πολλά τα πιτσιρίκια, Αρη
Κινητή τηλεφωνία
ΠΟΥ τα όρια, πού η διαπλοκή
Άλλες ειδήσεις
ΟΣΕ: Το έπος της εγκατάλειψης