Έντυπη Έκδοση

Free press ετών 20

Υπάρχει εδώ και χρόνια ο μύθος που λέει ότι όλα τα καινούρια πράγματα ξεκινάνε απ' τη Θεσσαλονίκη. Και, πράγματι, όσον αφορά την κατηγορία του free press, ο μύθος δεν είναι τσίγκινος.

Απόδειξη, η μηνιαία «Parallaxi», του πρώτου δωρεάν περιοδικού (πρώτο δωρεάν έντυπο εν γένει ήταν ο «Εξώστης», πάλι απ' τη συμπρωτεύουσα), που, αυτές τις μέρες, συμπληρώνει δύο δεκαετίες ζωής. Και συνεχίζει όμορφη και πολυσυλλεκτική την πορεία της στο χρόνο.

«Το περιοδικό το ξεκίνησα μαζί με τον Τάσο Ρέτζιο, ως μια συνολική κίνηση στο χώρο του σινεμά», μας λέει ο διευθυντής του περιοδικού Γιώργος Τούλας. «Με σεμινάρια, με κινηματογραφικά αφιερώματα, με προβολές μεταμεσονύκτιες, με τη σχολή που φτιάξαμε στη συνέχεια. Η πρώτη μας δεκαετία ήταν ένα αληθινό πανηγύρι από εικόνες. Και δείξαμε σε όλους τι σημαίνει καινούριο. Οταν στις αρχές του ενενήντα μιλήσαμε σε μεγάλη διαφημιστική της Αθήνας για free press, μας κοίταζαν σαν να ήμασταν εξωγήινοι...».

Τα τελευταία χρόνια η «Parallaxi» έχει ξεφύγει από το στενό κινηματογραφικό πλαίσιο και αφιερώνει την ύλη της σε όλα όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη. «Σε όσα μας φτιάχνουν τη μέρα και όσα μας την καταστρέφουν», συμπληρώνει ο Γιώργος Τούλας. Οι αναγνώστες ανταποδίδουν την αγάπη, η αγορά στηρίζει το μόχθο, η εικοσαετία κλείνει με πρόσημο θετικό.

«Αυτό που χάρηκα πιο πολύ από όλα σε αυτό το ταξίδι είναι πως από τις σελίδες μας πέρασε η αφρόκρεμα των κοφτερών μυαλών της πόλης», καταλήγει ο Γ. Τούλας, και το χαμόγελο νομίζω πως το δικαιούται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Media της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
«Κάθε τεύχος και μία βόμβα»
Free press ετών 20
Και οι νεοϋορκέζοι άθεοι το χαβά τους