Έντυπη Έκδοση

«ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ» ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ§Η αποθέωση της εικόνας

Athens Photo Festival

«Crossroads» τιτλοφορείται ο κεντρικός θεματικός κορμός του φετινού φεστιβάλ, με τις εικόνες των καλλιτεχνών να δημιουργούν έναν τόπο όπου τα σύνορα αίρονται, για να προαχθεί ο καλλιτεχνικός διάλογος και να συναντηθούν κουλτούρες, άνθρωποι και κοινοί προβληματισμοί. Τα «σταυροδρόμια» θα «ανταμωθούν» από τις 6 Νοεμβρίου ως τις 6 Δεκεμβρίου στον Ολυμπιακό πόλο του Φαλήρου, στο κτήριο Εσπλανάδα.

Στο «Green Project in Asia» ο Γιάννης Τζώρτζης ακολουθεί το «δρόμο του μεταξιού», διανύοντας αχανείς εκτάσεις από την Αθήνα προς το Πεκίνο μαζί με μια ομάδα εθελοντών επιστημόνων και καλλιτεχνών, με στόχο την αποτύπωση εφαρμογών βιοκλιματικής ενέργειας και αρχιτεκτονικής στις ενδιάμεσες περιοχές. Με τη φύση και την οικολογία συνδιαλέγεται και ο Andreas-Muller Pohle στο «The Danube Project», καταγράφοντας σκηνές στην επιφάνεια και τα βάθη του ποταμού Δούναβη. Ενός υδάτινου τόπου συνυφασμένου με την έννοια του ειδυλλίου, που καταλήγει ωστόσο σε ένα δέλτα πολιτικών συγκρούσεων και σοβαρών οικολογικών προβλημάτων.

Η Isle Frech αποτυπώνει τα βλέμματα, τις κινήσεις και τη σημειολογία τους στις γυναικείες μορφές της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλία. Η δική της συμμετοχή, όπως και 13 ακόμη καλλιτεχνών (ανάμεσα τους και ο Γιώργος Μάκκας), αφηγείται τα σκοτεινά παραμύθια του «Brave new world». Η ενότητα αυτή φωτίζει πτυχές της καθημερινότητας που προτιμούμε να παραβλέπουμε.

Με αργό ρυθμό εναλλάσσονται τα καρέ των 7 καλλιτεχνών που πειραματίζονται με τη φόρμα της φωτογραφίας και της κινούμενης εικόνας στο βίντεο «Mutation ΙΙ. Moving Stills», ενώ τμήμα των «Crossroads» αποτελεί το «Faces to Faces». Η διεθνής έκθεση που παρουσιάστηκε ήδη στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης κατεβαίνει τώρα στην Αθήνα.

Φιλοδοξία του Athens Photo Festival είναι η ανάδειξη της ελληνικής φωτογραφίας και των δημιουργών της στη διεθνή σκηνή και, ταυτόχρονα, η ενημέρωση του ελληνικού κοινού για τις τρέχουσες τάσεις στο χώρο με τη διοργάνωση εκθέσεων. Φέτος μια σειρά από διαλέξεις, ημερίδες, δρώμενα, περφόρμανς, αλλά και ειδικές ξεναγήσεις, ανοιχτές στο κοινό, πρόκειται να πλαισιώσουν το εκθεσιακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, διαμορφώνοντας ένα πολυσχιδές σχήμα, ενημερωτικό και ψυχαγωγικό, μέσα από το οποίο το κοινό μπορεί να εξοικειωθεί ακόμη περισσότερο με την τέχνη της φωτογραφίας.

Τα φωτογραφικά καρέ δεν θα αποκαλύπτονται μόνο στον κόμβο του Φαλήρου, αλλά και στο κέντρο της πόλης: συνολικά 23 εκθέσεις παρουσιάζονται σε γκαλερί και πολιτιστικούς χώρους. Στην γκαλερί Manifactura τα τρίπτυχα της Nataly Dannenberg συνθέτουν ένα ημερολόγιο εικόνων που κρατά ζωντανές σκέψεις και συναισθήματα. Ενώ ο Larry Fink απο- καλύπτεται μέσα από το μωσαϊκό της έκθεσης «Κάθε στιγμή μετρά», που φιλοξενείται στην Ελληνοαμερικανική Ενωση.

Στο εκθεσιακό πρόγραμμα ηχηρό είναι το «παρών» και των ελλήνων καλλιτεχνών. Μέσα από το φακό του Εκτορα Δημησιάνου παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ελατοδάσους της Πάρνηθας σε ένα αγνώριστο, αφύσικο τοπίο μετά τις πυρκαγιές του 2007, στην έκθεση «Πάρνηθα» (ΜΙΕΤ). Αναπόσπαστο μέρος του φεστιβάλ υπήρξε ανέκαθεν το εκθεσιακό τμήμα «Νέοι Ελληνες Φωτογράφοι», στο πλαίσιο του οποίου το κοινό έχει την ευκαιρία να οσμιστεί τις καινοτομίες και το νέο στίγμα που τεκμαίρεται κάθε φορά το έργο τους. Επί πλέον, φέτος εγκαινιάζεται ένας νέος θεματικός κύκλος με τον τίτλο «Indefinite», με στόχο να παρουσιάζονται τα έργα αποφοίτων ή σπουδαστών που ζυμώνονται στις σημαντικότερες Ακαδημίες Καλών Τεχνών της Ευρώπης, όπως εν προκειμένω της Ακαδημίας του Poznan στην Πολωνία. «2009» ονομάζεται η ομαδική έκθεση 28 καλλιτεχνών της ΑΣΚΤ, οι οποίοι καλούνται να βρουν στη φωτογραφία ένα ευρύτερο υλικό και έναν χώρο ελευθερίας που τους επιτρέπει να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και να αποκωδικοποιήσουν τον κόσμο που τους περιβάλλει.

* Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκθέσων το βρίσκουμε στο σάιτ του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας: www. hcp.gr - τηλ. 210 9210545.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φωτογραφία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Γενέθλια με λίγους καλεσμένους
Στοπ καρέ στα 50 χρόνια
Φεστιβάλ μετ' εμποδίων
Συνέντευξη: Τζουλιάν Μουρ
Σταρ από απόσταση
Κινηματογράφος
Ενας πόλεμος, πολλές ιστορίες
Κόπολα εναντίον Χάνεκε
«Κινηματογραφιστές στην ομίχλη»
Η «Ομίχλη» ήρθε στην πρωτεύουσα
Μουσική
Ερχεται η Μπιγιονσέ
Προσφορά "Κ.Ε."
Χορεύοντας με Pink Martini
Συνέντευξη: Τάνια Τσανακλίδου
«Πάντα αγαπούσα μέχρι το κόκαλο»
Συνέντευξη: Τσικ Κορία
Chick to cheek
Θέατρο
Από το πανί, στη σκηνή!
Συνέντευξη: Γιώργος Διαλεγμένος
«Η Ευελπίδων; Μια θυγατρική της Σοφοκλέους»
Συνέντευξη: Ρέα Γαλανάκη
Εισβολή στο άβατο
Ζωγραφική
Ενας εκπρόσωπος της γενιάς του '40
Athens Photo Festival
Σταυροδρόμι εικόνων
Βιβλίο
Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα
Ο τραγουδοποιός που έγινε συγγραφέας
Μισός αιώνας σε μια μέρα
Άλλες ειδήσεις
Radio La Colifata
DEUX HOMMES
«Ο Αστερίξ σήμερα θα πολεμούσε την τρομοκρατία και τον θρησκευτικό φανατισμό»
Athens Photo Festival