Έντυπη Έκδοση

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠ' ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Αλλοι είναι οι κωφοί

Στην καρδιά του συγκεντρωμένου πλήθους, η βαβούρα της διαδήλωσης σβήνει, αλλά η ένταση των συζητήσεων δυναμώνει. Εκατοντάδες χέρια σχηματίζουν με τα δάχτυλα ψαλίδια στον αέρα. Στη νοηματική γλώσσα συμβολίζουν τις περικοπές που πλήττουν και τους κωφούς της χώρας.

Ηρθαν από την Πάτρα, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη, «γιατί είμαστε άνεργοι, γιατί μας κόβουν το επίδομα και μας φορτώνουν με φόρους. Ούτε πάσο για λεωφορείο δεν μας δίνουν», γράφει στο μπλοκ με τις σημειώσεις μου η Ζωή Μάκρα. «Από πού θα τα πληρώσουμε; Δεν έχουμε δικαιώματα. Είμαστε στο περιθώριο», συμπληρώνουν από κάτω η Μαρία και η Βασιλική. Τα πρόσωπά τους αγριεύουν προς στιγμήν. «Δεν είμαστε εμείς οι κωφοί. Αυτοί είναι», λένε στη νοηματική.

«Ωραία που είναι να γυρνάς στην πόλη», ακούστηκε μια φωνή από χαμηλά. Καθισμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο, μια νεαρή κοπέλα έκανε βόλτες στη Σταδίου, όπου συγκεντρώθηκαν χθες εκατοντάδες άνθρωποι με αναπηρία, από συλλόγους και ομοσπονδίες ανά την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας. «Την αναπηρία δεν την αγοράσαμε. Μακάρι να ήμουν όρθιος και ας μην είχα μία», μονολογεί ο Πέτρος. Το πρόβλημα της (μη) πρόσβασής τους στην πόλη όπου ζουν είναι πλέον ήσσονος σημασίας. Γιατί, «για να κυκλοφορείς, πρέπει να μπορείς να επιβιώσεις. Και εμάς δεν μας θέλουν ζωντανούς».

«Απαιτούμε, δεν επαιτούμε»

«Απαιτούμε την αξιοπρεπή διαβίωσή μας. Δεν επαιτούμε», έγραφε το πανό στην κεφαλή της πορείας, που κατέληξε στο Σύνταγμα. Τη μία άκρη του κρατούσε ο Πέτρος Βαρσαμής, γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών από το παράρτημα Μακεδονίας - Θράκης. «Για να δείτε καροτσάκι στο δρόμο κάτι συμβαίνει. Δεν ήρθαμε εδώ για πλάκα. Εάν συνδυάσουμε το κόψιμο των φαρμάκων και των επιδοτήσεων στα αναπηρικά αμαξίδια, το κόψιμο των επιδομάτων και των συντάξεών μας, τότε καταλαβαίνετε... Σκοτώνουν την ανάπηρη οικογένεια που δεν μπορεί να έχει άλλα εισοδήματα».

Ο ίδιος αναφέρει περιστατικά ανάπηρων εκπαιδευτικών που μετατέθηκαν σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. «Δεν εξαίρεσαν από το νόμο των μετακινήσεων του προσωπικού τους ανάπηρους εκπαιδευτικούς. Πώς θα ζήσει ένας παραπληγικός καθηγητής, χωρίς σύζυγο, που παίρνει μετάθεση από τη Θεσσαλονίκη στο Αγρίνιο;», αναρωτιέται ο ίδιος.

«Την άνοιξη θα δείτε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Εμείς, όπως πάει, θα είμαστε νεκροί», λέει ο Χρήστος Καραγκιόζης, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης. «Μας κατεβάζει εδώ η έλλειψη δυνατότητας της διαδικασίας για τη θεραπεία της αιμοκάθαρσης των ανασφάλιστων και η επικείμενη περικοπή του ΕΚΑΣ από την 1.1.2014. Οι νεφροπαθείς που παίρνουν τις χαμηλές αναπηρικές συντάξεις των 350 ευρώ δεν μπορούν να ζήσουν σ' αυτή τη χώρα. Επιπλέον, είναι μεγάλη η αναμονή για να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό».

Η Χριστίνα Θεοδωρίδου, πρόεδρος του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος -το οποίο αριθμεί 390 μέλη, μεταξύ των οποίων 50 μικρά παιδιά, ηλικίας από μηνών ώς 15 ετών- φαίνεται αποφασισμένη. «Δεν θα καταθέσουμε τα μοσχεύματά μας», λέει και εξηγεί: «Αν κοπούν τα επιδόματα, αν κοπούν τα προνοιακά, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τις ακοστολόγητες εξετάσεις και μοιραία θα καταδικαστούμε σε θάνατο. Είμαστε οι τυχεροί της ζωής που προλάβαμε και μεταμοσχευθήκαμε. Και αυτό το δώρο δεν θα το χαραμίσουμε». Γονείς και κηδεμόνες από τη Φλώρινα και τα Γιάννενα ξεκίνησαν μαζί με τα παιδιά τους ένα «ταξίδι αξιοπρέπειας», όπως το ονομάζουν. «Ηρθαμε εδώ να διαμαρτυρηθούμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, όπως τον απεγκλωβισμό των αναπηρικών αυτοκινήτων στα τελωνεία».

«Για να κυκλοφορείς, πρέπει να επιβιώσεις. Και εμάς δεν μας θέλουν ζωντανούς» «Για να κυκλοφορείς, πρέπει να επιβιώσεις. Και εμάς δεν μας θέλουν ζωντανούς»

Βενιζέλος: Δεν θα κοπεί το ΕΚΑΣ στους κάτω των 65

Κατηγορηματική δέσμευση ότι θα στηρίξει τη μη περικοπή του ΕΚΑΣ σε όσους αναπήρους βρίσκονται κάτω των 65 ετών, στους οποίους θα περικοπεί από την 1η-1-2014 το επίδομα, έδωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε.Βενιζέλος, στην αντιπροσωπεία των αναπήρων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξή του σε μια σειρά από ζητήματα που του τέθηκαν.

Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διατήρησης του ΕΚΑΣ για τους αναπήρους χωρίς ηλικιακό όριο, στην τροποποίηση των ρυθμίσεων που αφορούν τους ανασφάλιστους, στην παράταση του χρόνου καταβολής αναπηρικών συνάξεων και επιδομάτων μέχρι την ομαλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, στην εναρμόνιση και ενιαιοποίηση της νομοθεσίας μεταξύ Ταμείων και Δημοσίου για τις παροχές και την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι συμφωνεί με τα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ και δεσμεύθηκε ότι το πλαίσιο αυτό θα τεθεί από τον ίδιο, άμεσα, στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)
ΑμεΑ
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Παρεμβάσεις
Το φάντασμα που μας κυβερνά
ΑμεΑ
Αλλοι είναι οι κωφοί
Νοσοκομεία
Αντί να ντρέπεται, στριγκλίζει για τις αποκαλύψεις
«Ευαγγελισμός», εκεί όπου οι ασθενείς είναι διπλάσιοι από τα κρεβάτια
Υγεία
Απογευματινά χειρουργεία μόνο για τους έχοντες
ΕΟΠΥΥ
76 εκατομμύρια ευρώ για νοσηλείες εξωτερικού!
Τρίτη ηλικία
Στους δρόμους και οι συνταξιούχοι
Κινήματα
Η Δικαιοσύνη έδωσε ρεύμα
Εκπαίδευση
Καταγγελίες για παρανομίες σχολαρχών σε «ευαίσθητη» εκλογική περιφέρεια
Ως τις 10 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Υπό κατάληψη η Γεωπονική
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το δικαστήριο κατέβασε δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας
ΑΕΙ
Μάνατζερ στα ΑΕΙ θέλει η Ν.Δ.
Δημόσιος Τομέας
583 αναρτήσεις κάθε ώρα στη «Διαύγεια»
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Ευρω-καταδίκη της Ελλάδας για το τεκμήριο της αθωότητας
Ελληνικός Χρυσός
Στην καναδική Βουλή τα «χρυσά» δώρα στην ΕΛ.ΑΣ.
Αρθρα
Ετσι γίνεται πλουσιότερη η κουστωδία
Εθελοντισμός
120 καθηγητές διδάσκουν δωρεάν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο
Ανθρώπινα
Δροσιά σπιτικής βοτανοθεραπείας
Επιστρέφω μεσίστιος