Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ «Ε», ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ» ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΗ... ΑΝΤΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

Αντί να ντρέπεται, στριγκλίζει για τις αποκαλύψεις

Με τον «τσαμπουκά» που ενδύεται στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις παρουσιάστηκε χθες στη Βουλή ο Αδωνις Γεωργιάδης και αντί να δώσει εξηγήσεις για την εικόνα χάους που επικρατεί σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, τον «Ευαγγελισμό», επετέθη τόσο κατά της «Ελευθεροτυπίας» που αποκάλυψε το θέμα, όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ που το ανέδειξε στο Κοινοβούλιο.

Ο Βασίλης Κυριακάκης του ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας την «Ε» στο χέρι χρέωσε στον Γεωργιάδη την τριτοκοσμική κατάσταση στον «Ευαγγελισμό» που έκανε το «γύρο του κόσμου» Ο Βασίλης Κυριακάκης του ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας την «Ε» στο χέρι χρέωσε στον Γεωργιάδη την τριτοκοσμική κατάσταση στον «Ευαγγελισμό» που έκανε το «γύρο του κόσμου» Ηταν ο Βασίλης Κυριακάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό κρατώντας στο χέρι την «Ελευθεροτυπία», χρεώνοντας ταυτόχρονα στον κ. Γεωργιάδη ότι φέρει ευθύνες για αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση «που έκανε το γύρο του κόσμου και του Διαδικτύου» μέσω του δημοσιεύματος.

Εριστικός ο υπουργός

Ο τελευταίος, παρά τους ήπιους τόνους που κράτησε ο συνομιλητής του ήταν εξ αρχής εριστικός και επιθετικός. Προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τονίζοντας ότι η εικόνα αυτή δεν είναι νέα, αλλά συνηθισμένη στις εφημερίες και υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για θάλαμο νοσηλείας, αλλά για θάλαμο υποδοχής στον οποίο οι ασθενείς παραμένουν για λίγη ώρα πριν οι γιατροί αποφασίσουν πού θα καταλήξουν.

«Τέτοιες εικόνες υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία σε όλο τον πλανήτη», δήλωσε προκλητικά κατηγορώντας ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του ότι «έρχονται στη Βουλή μ' αυτή τη χυδαιότητα για να φροντίσουν τους κομματικούς τους φίλους, αλλά και να πλήξουν τη δημόσια υγεία».

Αφησε μάλιστα σαφέστατα να εννοηθεί ότι η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι προϊόν «αντεκδίκησης» καθώς, όπως ισχυρίστηκε, «σας πείραξε, διότι έγινε η κινητικότητα στο χώρο της δημόσιας υγείας χωρίς να ανοίξει μύτη. Σας πείραξε, διότι περιμένατε να γίνει εξέγερση στο χώρο της Υγείας τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν το πετύχατε».

Η προσπάθεια του κ. Κυριακάκη να κατεβάσει τους τόνους και η παρατήρηση προς τον υπουργό να ανακαλέσει τα όσα είπε περί χυδαιότητας, διότι «δεν βρισκόμαστε σε τηλεοπτικό κανάλι», προκάλεσε νέα «έκρηξη» του κ. Γεωργιάδη.

Αφού πρώτα ενημέρωσε το βουλευτή ότι μπορεί να κανονίσει «μία δύο εμφανίσεις του» σε τηλεοπτικά κανάλια, έκανε εκ νέου λόγο για «απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ» και επέμεινε ότι τέτοια φαινόμενα είναι συνηθισμένα σε γενική εφημερία, όταν 1.000 άτομα προσέρχονται στα νοσοκομεία.

Νωρίτερα είχε επιτεθεί πάλι στην εφημερίδα διαψεύδοντας (παρά την ύπαρξη σχετικών εγγράφων) ότι είχε δώσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ στην Task Force για την αναδιάρθρωση του Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Ευαγγελισμός», εκεί όπου οι ασθενείς είναι διπλάσιοι από τα κρεβάτια

Στην ψυχιατρική κλινική του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του «Ευαγγελισμού», ο διάδρομος είναι γεμάτος ράντσα, σε καθημερινή βάση. Εδώ χώρεσαν οι διπλάσιοι ασθενείς από τις διαθέσιμες κλίνες. Στις χειρουργικές και τις παθολογικές κλινικές οι ασθενείς παρέμειναν στα ράντσα μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι. Δηλαδή δύο μέρες μετά την εφημερία του νοσοκομείου!

Αυτά, κατά τον Αδωνι, συμβαίνουν στα νοσοκομεία όλου του πλανήτη Αυτά, κατά τον Αδωνι, συμβαίνουν στα νοσοκομεία όλου του πλανήτη Δεκάδες άνθρωποι με φακέλους στα χέρια σχηματίζουν ουρά στο «Γραφείο Κινήσεως» που βρίσκεται στην είσοδο του νοσοκομείου. Ο «Ευαγγελισμός» δεν εφημερεύει, αλλά αρκετοί πολίτες περιφέρονται στους διαδρόμους αναζητώντας ένα γιατρό, νοσηλευτικό προσωπικό. Οι ασθενείς μεταφέρονται για εξετάσεις με τα καρότσια από τα μέλη της οικογένειάς τους, που λένε ότι αναγκάζονται να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους. Το προσωπικό ασθενεί και αυτό. Από βαριά κόπωση.

80 ράντσα

«Το πρωί της Τετάρτης υπήρχαν 53 ράντσα. Μαζί με της ψυχιατρικής κλινικής, φθάσαμε τα 80», λέει ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και μέλος του δ.σ. της ΕΙΝΑΠ. Συζητώντας για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην ψυχιατρική κλινική, λέει ότι απ' το 1999 που γκρεμίσθηκε από το σεισμό το Δαφνί και διακόπηκε η χρηματοδότηση του προγράμματος «Ψυχαργώς» γίνεται διασπορά των ασθενών στα νοσοκομεία.

Τονίζει ότι τα ψυχιατρικά νοσοκομεία αποδυναμώθηκαν και οδηγούνται σε λουκέτο, το 2014. Επιπλέον, η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη μειώθηκε. Ετσι, οι μισοί ασθενείς έμειναν άστεγοι και οι υπόλοιποι στοιβάζονται, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να έχει υπερδιπλάσιο αριθμό ασθενών από τον προβλεπόμενο. Η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» διαθέτει 20 κλίνες. Σήμερα νοσηλεύονται 36 ασθενείς.

«Ελα στα επείγοντα τις ημέρες της εφημερίας. Γίνεται κόλαση. Τα περιστατικά διπλασιάσθηκαν. Ειδικά τις καθημερινές, από τις 12 μέχρι τις πέντε το απόγευμα», λένε οι γιατροί. Αναφερόμενοι σε «τραγικές ελλείψεις» λένε ότι προσπαθούν να υποκαταστήσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα που λείπει «κι ένα κοπάδι απελπισμένων προσπαθεί να βρει ένα γιατρό».

Σύμφωνα με το γιατρό και πρόεδρο του σωματείου, Ηλία Σιώρα, το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μετά τη συγχώνευση, διαθέτει 950 κλίνες, 40 το Οφθαλμιατρείο και μηδέν της Πολυκλινικής που έκλεισε. Σε περίπτωση που ανοίξει -το παλιό θεραπευτήριο του ΙΚΑ- τα κρεβάτια θα είναι μειωμένα κατά 110, ενώ αν δεν ανοίξει θα λείπουν 200 κρεβάτια. «Χυδαίο, απάνθρωπο και αντιεπιστημονικό» χαρακτηρίζει το κλείσιμο της Πολυκλινικής ο Ηλ. Σιώρας, υποστηρίζοντας ότι «αντιθέτως, το μοναδικό νοσοκομείο που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας έπρεπε να ενισχυθεί».

«Αθλια αμειβόμενοι»

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εργάζονται 2.000 άτομα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, «υπάρχουν 600 εργάτες άθλια αμειβόμενοι, πολλοί γιατροί και νοσηλευτές που είναι συμβασιούχοι, άλλοι προέρχονται από τον ΟΑΕΔ (σχολή μαθητείας) και πολλοί είναι σπουδαστές των ΤΕΙ που προσφέρουν τζάμπα εργασία».

Οι ιδιωτικοποιήσεις στο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου σε τομείς όπως ο καθαρισμός, η φύλαξη, η σίτιση, οι τεχνικές και εν μέρει οι οικονομικές υπηρεσίες, ενώ επίκεινται και άλλες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του σωματείου, με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν τα «φιλέτα» του νοσοκομείου. Δηλαδή τα χειρουργεία και τα εργαστήρια. «Ή θα δώσουν όλο το πακέτο σε ιδιώτη ή θα τους επιτρέψουν να φέρουν τα μηχανήματα», εκφράζει την ανησυχία του ο Ηλ. Σιώρας. Προσθέτει ότι από τις 14 αίθουσες της χειρουργικής κλινικής, μόνον οι 12 έχουν χειρουργικές τράπεζες. Οι άλλες δύο δεν λειτουργούν από έλλειψη προσωπικού. Και δεν προβλέπονται προσλήψεις προσωπικού. Πάντως, σύμφωνα με τους γιατρούς, το 30%-40% του προσωπικού πάσχει από «εργασιακή εξουθένωση».

Συζητάμε για τη νέα μορφή ιδιωτικοποιήσεων, τα απογευματινά ιατρεία: «Θα πληρώνεις 300 ευρώ και θα μπαίνεις νωρίτερα. Θα προσλάβουν προσωπικό με μπλοκάκι. Μπορεί να δώσουν ολόκληρο το χειρουργείο σε ιδιώτες. Οι ιδιώτες δεν ενδιαφέρονται για τα επείγοντα και τα ράντσα στο παθολογικό...».

Ρωτήσαμε και για τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου: «Πριν από την κρίση, ο προϋπολογισμός για τις λειτουργικές δαπάνες άγγιζε τα 200 εκατ. ευρώ. Μεσούσης της κρίσης μειώθηκε στα 1.156 εκατ. Τώρα έπεσε στα 96. Πρόκειται για μείωση των κοινωνικών δαπανών που εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Η προσφορά του μεγαλύτερου νοσοκομείου μας είναι εντυπωσιακή. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία οκτώ χρόνια πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 52.000 εισαγωγές, από 40.000 που είχαν καταγραφεί την περασμένη δεκαετία. Οι προσερχόμενοι ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, εργαστήρια και επείγοντα, που δεν νοσηλεύονται αγγίζουν το μισό εκατομμύριο. Πραγματοποιούνται 12.000-14.000 χειρουργεία ετησίως και άπειρες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις. Λειτουργούν 100 ειδικές κλίνες: 30 ΜΕΘ, 20 ΜΑΘ, 15 κλίνες εμφραγμάτων, 8 κλίνες ανάνηψης καρδιοχειρουργημένων. Οι υπόλοιπες είναι κλίνες λοιμώξεων, μεταμόσχευσης και τεχνητού νεφρού.

Με τέτοιον όγκο υπηρεσιών, ρωτήσαμε τον πρόεδρο του σωματείου για το ζήτημα της εμπορευματοποίησης. «Ξεκινούν από τις εργολαβίες και τον εκβιασμό των πολυεθνικών που εμπορεύονται φάρμακα και πολλές φορές χρησιμοποιούν φυσικά πρόσωπα, ανώτερα και κατώτερα στελέχη του νοσοκομείου. Είναι τα λεγόμενα "τρωκτικά". Νόμιμη εμπορευματοποίηση αποτελούν και τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και τα χειρουργεία, που εξαγγέλθηκαν», απάντησε κατηγορηματικά.

Ο ίδιος αναφέρεται στο «τρομακτικό» πρόβλημα των ανασφάλιστων. Μία στεφανιογραφία κοστίζει 450 ευρώ. Αν χρειασθεί η τοποθέτηση στεντ το κόστος ανεβαίνει στα 2.700 ευρώ. Πιθανόν ο ασθενής να χρειασθεί και δεύτερο... Ζητούν στα επείγοντα, από μία ανασφάλιστη γυναίκα, 211 ευρώ για μία εξέταση. Μία νεαρή κοπέλα, ανασφάλιστη, χρειάζεται εισαγωγή για αρρυθμία αλλά δεν μπορεί να εισαχθεί αν δεν πληρώσει. Λέει ότι το μηνιαίο ασφαλιστικό ποσό ανέρχεται σε 420 ευρώ και ξεπερνά το μισθό της.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι ορισμένοι εκμεταλλεύονται την αδυναμία των ανασφάλιστων ασθενών ζητώντας χρήματα από τον άρρωστο. Παρουσιάζουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το 2,5% των νοικοκυριών καταστρέφεται οικονομικά. Ξεπουλούν ό,τι έχουν για ν' αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας. «Υπεύθυνο είναι το κράτος. Ο γιατρός αποτελεί τον τροχό. Με τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, το φακελάκι είναι νόμιμο», ισχυρίζονται οι γιατροί.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η ΄αγγελος αίγιο έγραψε: (πριν 6 έτη)
Σήμερα όλοι αποδέχονται τη ζωική προέλευση του ανθρώπου. Παραδεχόμενοι τη ζωική προέλευση του ανθρώπου, αν όχι όλα, τα περισσότερα , εξηγούνται. Ο κρίκος στην αλυσίδα της εξέλιξης των ειδών στην περίπτωση του Γεωργιάδη κάπου έσπασε...... και αντί η ζωικότητα να βρίσκεται ξοπίσω και το ανθρώπινο μπροστά συμβαίνει το αντίθετο.Μόνο το παράλογο δε δέχεται επεξήγηση για αυτό ας μην ασχολούμαστε πλέον με Γεωργιάδη. Ελπίζω μόνο εκεί στην Αθήνα να μην το ψηφίσουν και πάλι......
2 Ο/Η lila pause έγραψε: (πριν 6 έτη)
μηπως να καταργηθούν οι εφημερίες να τελειώνουμε; Χρειάζεσαι νοσοκομείο Κύριος μετά τις 14:30 που τελειώνει το ωράριο του δημοσίου; Ατύχησες. Περίμενε στην πόρτα μέχρι τις 7:00 που ανοίγουμε.

Και για να σοβαρέψουμε λίγο. Στις χώρες του εξωτερικού, πως στο διάβολο λύνουν τα αντίστοιχα προβλήματα τους; Στην εσχάτη των περιπτώσεων ας συλλέξουν δεδομένα προσέλευσης ασθενών σε κάθε εφημερία, να συλλεχθούν δεδομένα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτοί σε βάθος χρόνου να δούμε τι χρειάζεται για να απελευθερωθεί το bottleneck. Ή ας ανοίξουν ένα δύο παραπάνω νοσοκομεία που να έχουν εφημερία την ίδια μέρα. Αλλιώς κάθε υπουργός και μάνατζερ είναι γ.τ.π.κ. Εκτός από τον Άδωνη που είναι έτσι και αλλιώς.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
ΣΥΡΙΖΑ
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Σχετικά θέματα: Νοσοκομεία
«Ευαγγελισμός», εκεί όπου οι ασθενείς είναι διπλάσιοι από τα κρεβάτια
Για το ίδιο θέμα
«Ευαγγελισμός», εκεί όπου οι ασθενείς είναι διπλάσιοι από τα κρεβάτια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Παρεμβάσεις
Το φάντασμα που μας κυβερνά
ΑμεΑ
Αλλοι είναι οι κωφοί
Νοσοκομεία
Αντί να ντρέπεται, στριγκλίζει για τις αποκαλύψεις
«Ευαγγελισμός», εκεί όπου οι ασθενείς είναι διπλάσιοι από τα κρεβάτια
Υγεία
Απογευματινά χειρουργεία μόνο για τους έχοντες
ΕΟΠΥΥ
76 εκατομμύρια ευρώ για νοσηλείες εξωτερικού!
Τρίτη ηλικία
Στους δρόμους και οι συνταξιούχοι
Κινήματα
Η Δικαιοσύνη έδωσε ρεύμα
Εκπαίδευση
Καταγγελίες για παρανομίες σχολαρχών σε «ευαίσθητη» εκλογική περιφέρεια
Ως τις 10 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Υπό κατάληψη η Γεωπονική
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το δικαστήριο κατέβασε δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας
ΑΕΙ
Μάνατζερ στα ΑΕΙ θέλει η Ν.Δ.
Δημόσιος Τομέας
583 αναρτήσεις κάθε ώρα στη «Διαύγεια»
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Ευρω-καταδίκη της Ελλάδας για το τεκμήριο της αθωότητας
Ελληνικός Χρυσός
Στην καναδική Βουλή τα «χρυσά» δώρα στην ΕΛ.ΑΣ.
Αρθρα
Ετσι γίνεται πλουσιότερη η κουστωδία
Εθελοντισμός
120 καθηγητές διδάσκουν δωρεάν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο
Ανθρώπινα
Δροσιά σπιτικής βοτανοθεραπείας
Επιστρέφω μεσίστιος