Έντυπη Έκδοση

«Ευαγγελισμός», εκεί όπου οι ασθενείς είναι διπλάσιοι από τα κρεβάτια

Στην ψυχιατρική κλινική του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του «Ευαγγελισμού», ο διάδρομος είναι γεμάτος ράντσα, σε καθημερινή βάση. Εδώ χώρεσαν οι διπλάσιοι ασθενείς από τις διαθέσιμες κλίνες. Στις χειρουργικές και τις παθολογικές κλινικές οι ασθενείς παρέμειναν στα ράντσα μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι. Δηλαδή δύο μέρες μετά την εφημερία του νοσοκομείου!

Αυτά, κατά τον Αδωνι, συμβαίνουν στα νοσοκομεία όλου του πλανήτη Αυτά, κατά τον Αδωνι, συμβαίνουν στα νοσοκομεία όλου του πλανήτη Δεκάδες άνθρωποι με φακέλους στα χέρια σχηματίζουν ουρά στο «Γραφείο Κινήσεως» που βρίσκεται στην είσοδο του νοσοκομείου. Ο «Ευαγγελισμός» δεν εφημερεύει, αλλά αρκετοί πολίτες περιφέρονται στους διαδρόμους αναζητώντας ένα γιατρό, νοσηλευτικό προσωπικό. Οι ασθενείς μεταφέρονται για εξετάσεις με τα καρότσια από τα μέλη της οικογένειάς τους, που λένε ότι αναγκάζονται να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους. Το προσωπικό ασθενεί και αυτό. Από βαριά κόπωση.

80 ράντσα

«Το πρωί της Τετάρτης υπήρχαν 53 ράντσα. Μαζί με της ψυχιατρικής κλινικής, φθάσαμε τα 80», λέει ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και μέλος του δ.σ. της ΕΙΝΑΠ. Συζητώντας για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην ψυχιατρική κλινική, λέει ότι απ' το 1999 που γκρεμίσθηκε από το σεισμό το Δαφνί και διακόπηκε η χρηματοδότηση του προγράμματος «Ψυχαργώς» γίνεται διασπορά των ασθενών στα νοσοκομεία.

Τονίζει ότι τα ψυχιατρικά νοσοκομεία αποδυναμώθηκαν και οδηγούνται σε λουκέτο, το 2014. Επιπλέον, η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη μειώθηκε. Ετσι, οι μισοί ασθενείς έμειναν άστεγοι και οι υπόλοιποι στοιβάζονται, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να έχει υπερδιπλάσιο αριθμό ασθενών από τον προβλεπόμενο. Η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» διαθέτει 20 κλίνες. Σήμερα νοσηλεύονται 36 ασθενείς.

«Ελα στα επείγοντα τις ημέρες της εφημερίας. Γίνεται κόλαση. Τα περιστατικά διπλασιάσθηκαν. Ειδικά τις καθημερινές, από τις 12 μέχρι τις πέντε το απόγευμα», λένε οι γιατροί. Αναφερόμενοι σε «τραγικές ελλείψεις» λένε ότι προσπαθούν να υποκαταστήσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα που λείπει «κι ένα κοπάδι απελπισμένων προσπαθεί να βρει ένα γιατρό».

Σύμφωνα με το γιατρό και πρόεδρο του σωματείου, Ηλία Σιώρα, το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μετά τη συγχώνευση, διαθέτει 950 κλίνες, 40 το Οφθαλμιατρείο και μηδέν της Πολυκλινικής που έκλεισε. Σε περίπτωση που ανοίξει -το παλιό θεραπευτήριο του ΙΚΑ- τα κρεβάτια θα είναι μειωμένα κατά 110, ενώ αν δεν ανοίξει θα λείπουν 200 κρεβάτια. «Χυδαίο, απάνθρωπο και αντιεπιστημονικό» χαρακτηρίζει το κλείσιμο της Πολυκλινικής ο Ηλ. Σιώρας, υποστηρίζοντας ότι «αντιθέτως, το μοναδικό νοσοκομείο που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας έπρεπε να ενισχυθεί».

«Αθλια αμειβόμενοι»

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εργάζονται 2.000 άτομα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, «υπάρχουν 600 εργάτες άθλια αμειβόμενοι, πολλοί γιατροί και νοσηλευτές που είναι συμβασιούχοι, άλλοι προέρχονται από τον ΟΑΕΔ (σχολή μαθητείας) και πολλοί είναι σπουδαστές των ΤΕΙ που προσφέρουν τζάμπα εργασία».

Οι ιδιωτικοποιήσεις στο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου σε τομείς όπως ο καθαρισμός, η φύλαξη, η σίτιση, οι τεχνικές και εν μέρει οι οικονομικές υπηρεσίες, ενώ επίκεινται και άλλες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του σωματείου, με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν τα «φιλέτα» του νοσοκομείου. Δηλαδή τα χειρουργεία και τα εργαστήρια. «Ή θα δώσουν όλο το πακέτο σε ιδιώτη ή θα τους επιτρέψουν να φέρουν τα μηχανήματα», εκφράζει την ανησυχία του ο Ηλ. Σιώρας. Προσθέτει ότι από τις 14 αίθουσες της χειρουργικής κλινικής, μόνον οι 12 έχουν χειρουργικές τράπεζες. Οι άλλες δύο δεν λειτουργούν από έλλειψη προσωπικού. Και δεν προβλέπονται προσλήψεις προσωπικού. Πάντως, σύμφωνα με τους γιατρούς, το 30%-40% του προσωπικού πάσχει από «εργασιακή εξουθένωση».

Συζητάμε για τη νέα μορφή ιδιωτικοποιήσεων, τα απογευματινά ιατρεία: «Θα πληρώνεις 300 ευρώ και θα μπαίνεις νωρίτερα. Θα προσλάβουν προσωπικό με μπλοκάκι. Μπορεί να δώσουν ολόκληρο το χειρουργείο σε ιδιώτες. Οι ιδιώτες δεν ενδιαφέρονται για τα επείγοντα και τα ράντσα στο παθολογικό...».

Ρωτήσαμε και για τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου: «Πριν από την κρίση, ο προϋπολογισμός για τις λειτουργικές δαπάνες άγγιζε τα 200 εκατ. ευρώ. Μεσούσης της κρίσης μειώθηκε στα 1.156 εκατ. Τώρα έπεσε στα 96. Πρόκειται για μείωση των κοινωνικών δαπανών που εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Η προσφορά του μεγαλύτερου νοσοκομείου μας είναι εντυπωσιακή. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία οκτώ χρόνια πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 52.000 εισαγωγές, από 40.000 που είχαν καταγραφεί την περασμένη δεκαετία. Οι προσερχόμενοι ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, εργαστήρια και επείγοντα, που δεν νοσηλεύονται αγγίζουν το μισό εκατομμύριο. Πραγματοποιούνται 12.000-14.000 χειρουργεία ετησίως και άπειρες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις. Λειτουργούν 100 ειδικές κλίνες: 30 ΜΕΘ, 20 ΜΑΘ, 15 κλίνες εμφραγμάτων, 8 κλίνες ανάνηψης καρδιοχειρουργημένων. Οι υπόλοιπες είναι κλίνες λοιμώξεων, μεταμόσχευσης και τεχνητού νεφρού.

Με τέτοιον όγκο υπηρεσιών, ρωτήσαμε τον πρόεδρο του σωματείου για το ζήτημα της εμπορευματοποίησης. «Ξεκινούν από τις εργολαβίες και τον εκβιασμό των πολυεθνικών που εμπορεύονται φάρμακα και πολλές φορές χρησιμοποιούν φυσικά πρόσωπα, ανώτερα και κατώτερα στελέχη του νοσοκομείου. Είναι τα λεγόμενα "τρωκτικά". Νόμιμη εμπορευματοποίηση αποτελούν και τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και τα χειρουργεία, που εξαγγέλθηκαν», απάντησε κατηγορηματικά.

Ο ίδιος αναφέρεται στο «τρομακτικό» πρόβλημα των ανασφάλιστων. Μία στεφανιογραφία κοστίζει 450 ευρώ. Αν χρειασθεί η τοποθέτηση στεντ το κόστος ανεβαίνει στα 2.700 ευρώ. Πιθανόν ο ασθενής να χρειασθεί και δεύτερο... Ζητούν στα επείγοντα, από μία ανασφάλιστη γυναίκα, 211 ευρώ για μία εξέταση. Μία νεαρή κοπέλα, ανασφάλιστη, χρειάζεται εισαγωγή για αρρυθμία αλλά δεν μπορεί να εισαχθεί αν δεν πληρώσει. Λέει ότι το μηνιαίο ασφαλιστικό ποσό ανέρχεται σε 420 ευρώ και ξεπερνά το μισθό της.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι ορισμένοι εκμεταλλεύονται την αδυναμία των ανασφάλιστων ασθενών ζητώντας χρήματα από τον άρρωστο. Παρουσιάζουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το 2,5% των νοικοκυριών καταστρέφεται οικονομικά. Ξεπουλούν ό,τι έχουν για ν' αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας. «Υπεύθυνο είναι το κράτος. Ο γιατρός αποτελεί τον τροχό. Με τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, το φακελάκι είναι νόμιμο», ισχυρίζονται οι γιατροί.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Συνεντεύξεις
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ψυχολογία και Ψυχιατρική
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Κύριο θέμα
Αντί να ντρέπεται, στριγκλίζει για τις αποκαλύψεις
Σχετικά θέματα: Νοσοκομεία
Αντί να ντρέπεται, στριγκλίζει για τις αποκαλύψεις
Για το ίδιο θέμα
Αντί να ντρέπεται, στριγκλίζει για τις αποκαλύψεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Παρεμβάσεις
Το φάντασμα που μας κυβερνά
ΑμεΑ
Αλλοι είναι οι κωφοί
Νοσοκομεία
Αντί να ντρέπεται, στριγκλίζει για τις αποκαλύψεις
«Ευαγγελισμός», εκεί όπου οι ασθενείς είναι διπλάσιοι από τα κρεβάτια
Υγεία
Απογευματινά χειρουργεία μόνο για τους έχοντες
ΕΟΠΥΥ
76 εκατομμύρια ευρώ για νοσηλείες εξωτερικού!
Τρίτη ηλικία
Στους δρόμους και οι συνταξιούχοι
Κινήματα
Η Δικαιοσύνη έδωσε ρεύμα
Εκπαίδευση
Καταγγελίες για παρανομίες σχολαρχών σε «ευαίσθητη» εκλογική περιφέρεια
Ως τις 10 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Υπό κατάληψη η Γεωπονική
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το δικαστήριο κατέβασε δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας
ΑΕΙ
Μάνατζερ στα ΑΕΙ θέλει η Ν.Δ.
Δημόσιος Τομέας
583 αναρτήσεις κάθε ώρα στη «Διαύγεια»
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Ευρω-καταδίκη της Ελλάδας για το τεκμήριο της αθωότητας
Ελληνικός Χρυσός
Στην καναδική Βουλή τα «χρυσά» δώρα στην ΕΛ.ΑΣ.
Αρθρα
Ετσι γίνεται πλουσιότερη η κουστωδία
Εθελοντισμός
120 καθηγητές διδάσκουν δωρεάν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο
Ανθρώπινα
Δροσιά σπιτικής βοτανοθεραπείας
Επιστρέφω μεσίστιος