Έντυπη Έκδοση

Το φάντασμα που μας κυβερνά

Σε αυτό το παιχνίδι, ή τον πόλεμο, της οικονομικής κρίσης σίγουρα υπάρχουν φταίχτες, συμφέροντα, πιο δυνατοί και πιο αδύναμοι. Είναι όλα μέρος της σύγχρονης οικονομικής πάλης, της επιβίωσης και της εξουσίας κατά τα νεοφιλελεύθερα δεδομένα, παίκτες ή και πολεμιστές του οποίου είμαστε όλοι. Αλλά ποιος πραγματικά κρατά τα ηνία της δύναμης; Υπάρχει αληθινό πρόσωπο στο οποίο εναντιωνόμαστε, ή βαράμε στα τυφλά έναν δράκοντα που μας καίει με αόρατες φλόγες;

Μαχόμαστε, τόσο καιρό, ενάντια σε πρόσωπα, διότι οι άμεσοι φταίχτες είναι αυτοί που πρόδωσαν, που εκμεταλλεύτηκαν, που πούλησαν και πουλήθηκαν για να έχουν τη μεγαλύτερη εύνοια του «συστήματος». Μα είναι και έμμεσοι· διότι μας κυβερνά ένα ολόκληρο πλέγμα δυνάμεων και εξουσιών, ένα δίκτυο από χρήματα, συμφέροντα, και μυστικά. Είναι ένας λαβύρινθος χωρίς τέλος, χωρίς τόσο ξεκάθαρη ιεραρχία, και γι' αυτό δεν ξέρουμε σε ποιον να πετάξουμε την πέτρα, καταλήγοντας να πέφτουμε με μένος στο διπλανό, στον ξένο, στον πολιτικό. Και ο ξένος και ο πολιτικός, ο φοροφυγάς και η ήσυχη γιαγιά στο πάνω σπίτι, είμαστε υπήκοοι (άλλοι άτακτοι και δολοπλόκοι, και άλλοι φρόνιμοι και καθαροί) ενός περίτεχνα δομημένου, δαντελένιου και αόρατου δικτύου εξουσίας. Λέμε, συχνά, ότι «το σύστημα φταίει», αλλά ποιο είναι ακριβώς αυτό το «σύστημα», που έχει πάρει σάρκα και οστά και μας μαστιγώνει; Ποια είναι η επανάσταση που κηρύττουμε; Θα αρκέσει να ρίξουμε κάτω μια σειρά από πρόσωπα από το βάθρο της εξουσίας, ή μήπως πρέπει να γίνει μια πολύ πιο επώδυνη αλλαγή, η οποία όλους θα μας επηρεάσει, και που θα αφορά ένα αγαθό το οποίο όλοι παλεύουμε να πατάξουμε αλλά οι ίδιες οι ζωές μας είναι άρρηκτα δεμένες με αυτό;

Το χρηματοοικονομικό σύστημα έχει πάρει τη μορφή ενός ύψιστου κυβερνήτη, ενός αυτοκράτορα, ενός θεριού χωρίς κεφάλι, του οποίου είμαστε όλοι υπήκοοι. Ολοι τρέμουμε κάτω από το αόρατο ξίφος που κρατάει: το φόβο. Και δεν μπορούμε να σωθούμε ούτε καν όταν συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο αυτοκράτορας δεν έχει πρόσωπο· δεν είναι καν υπαρκτός. Είναι δικό μας δημιούργημα, και το σύστημα, αλλά και το σημαντικότερό του όχημα, το χρήμα. Εμείς το φτιάξαμε κι αυτό, το διακοσμήσαμε, το κάναμε πράσινο, μπλε, ροζ, και το συνδέσαμε με το έθνος - τη δύναμή μας. Του χαράξαμε και σύμβολα για να (μας) διαχωρίζουμε από άλλα έθνη: αρχαία μνημεία, πρόσωπα και σχεδιάκια, επιβεβαιώνοντας τη γνησιότητά του.

Θεωρητικά, με ένα κοινό σπρώξιμο, με ένα μαζικό κάψιμο, θα ήταν δυνατό να το ξεφορτωθούμε μια για πάντα. Δεν το κάνουμε όμως, διότι η αλλαγή και αβεβαιότητα του να πατάξεις ένα σύστημα, μια για πάντα, θα επιφέρει το χάος. Θα στερήσει από τον καθέναν από εμάς ό,τι αγαπήσαμε, υλικό και μη, από τη γέννησή μας. Αλλά, όπως ο φόβος του δολοφόνου είναι το ίδιο δυνατός με τον ίδιο το δολοφόνο στην απειλή που γεννά, το «σύστημα» γίνεται πραγματικό επειδή το τρέφουμε. Αφηρημένες έννοιες όπως «δύναμη» και «εξουσία» παράγονται και σιγά σιγά αποκτούν ζωή δική τους, πνοή δική τους, και διαμέσου της δικής μας υποταγής σε αυτά συντηρούνται. Είναι σαν τις μηχανές που θα μας κυβερνήσουν κατά τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, όχι γιατί θα πάρουν τα όπλα και θα μας σκοτώσουν, αλλά γιατί ήδη μας απειλούν μέσω της αναπλήρωσής μας. Ξεχνάμε ότι το χρήμα -«το σύστημα»- είναι φτιαγμένο από τα δικά μας χέρια.

Στην ουσία, κι ας μιλάμε για εξεγέρσεις, για αδικία, για επανάσταση και επαναπροσδιορισμό, από την έναρξη της περιόδου της οικονομικής κρίσης δεν παλεύουμε να καταργήσουμε την εξουσία. Αντιθέτως, κοιτάμε πώς θα επανέλθει στα χέρια μας. Κατ' αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την επιβίωση και την κυριαρχία ενός συστήματος που, άλλες φορές κουβαλώντας δώρα και άλλες χαστούκια, μας ακολουθεί σιωπηλά και μας σμιλεύει μέχρι σήμερα.

*Κοινωνική ανθρωπολόγος

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Συνεντεύξεις
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Παρεμβάσεις
Το φάντασμα που μας κυβερνά
ΑμεΑ
Αλλοι είναι οι κωφοί
Νοσοκομεία
Αντί να ντρέπεται, στριγκλίζει για τις αποκαλύψεις
«Ευαγγελισμός», εκεί όπου οι ασθενείς είναι διπλάσιοι από τα κρεβάτια
Υγεία
Απογευματινά χειρουργεία μόνο για τους έχοντες
ΕΟΠΥΥ
76 εκατομμύρια ευρώ για νοσηλείες εξωτερικού!
Τρίτη ηλικία
Στους δρόμους και οι συνταξιούχοι
Κινήματα
Η Δικαιοσύνη έδωσε ρεύμα
Εκπαίδευση
Καταγγελίες για παρανομίες σχολαρχών σε «ευαίσθητη» εκλογική περιφέρεια
Ως τις 10 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Υπό κατάληψη η Γεωπονική
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το δικαστήριο κατέβασε δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας
ΑΕΙ
Μάνατζερ στα ΑΕΙ θέλει η Ν.Δ.
Δημόσιος Τομέας
583 αναρτήσεις κάθε ώρα στη «Διαύγεια»
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Ευρω-καταδίκη της Ελλάδας για το τεκμήριο της αθωότητας
Ελληνικός Χρυσός
Στην καναδική Βουλή τα «χρυσά» δώρα στην ΕΛ.ΑΣ.
Αρθρα
Ετσι γίνεται πλουσιότερη η κουστωδία
Εθελοντισμός
120 καθηγητές διδάσκουν δωρεάν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο
Ανθρώπινα
Δροσιά σπιτικής βοτανοθεραπείας
Επιστρέφω μεσίστιος