Έντυπη Έκδοση

Ετσι γίνεται πλουσιότερη η κουστωδία

Μια νέα φορολαίλαπα έρχεται για το 2014, με επίκεντρο αυτή τη φορά όλη την ακίνητη περιουσία των πολιτών αυτής της χώρας. Τα αυτονόητα μέτρα πολιτικής (π.χ. λαθρεμπόριο καυσίμων, παρεμπόριο κ.ά.) ακόμη είναι προς διερεύνηση! Οι σπατάλες στο χώρο της υγείας (βλ. κρατικές προμήθειες) καλά κρατούν. Το κόστος της γραφειοκρατίας (διαφθοράς) παραμένει δυσθεώρητο, ξεπερνώντας τα 7,5 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια.

Τα όποια υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 2013 είναι μάλλον μύθος, ενώ από την άλλη η ταχύτητα της έρευνας για το μαύρο χρήμα και τον υπέρμετρο πλουτισμό ανταγωνίζεται αυτήν της χελώνας. Οι κακές επιλογές της κυβέρνησης ψάχνουν κακοφτιαγμένα άλλοθι στις ακατάλληλες στρατηγικές της τρόικας. Οι τελευταίες παραμένουν ανέγγιχτες στο πλαίσιο μιας ακατανόητης σιωπής από τους δικούς μας ηγέτες!

Τέλος, το success story συνοδεύεται από τη μετακόμιση της έδρας διοίκησης ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, λόγω της παρατηρούμενης έλλειψης ρευστότητας κυρίως, ενώ η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

«Είναι δυνατόν να είστε τόσο αναποτελεσματικοί, παίζοντας άλλοτε με τη λίστα Λαγκάρντ και άλλοτε με τα αυτονόητα που δεν τολμήσατε να κάνετε εδώ και τόσα χρόνια, με σκοπό να σώσετε ό,τι έχει απομείνει από την υπό κατάρρευση οικονομία σας;»

Τα προαναφερθέντα θα μπορούσαν να είναι το ξέσπασμα ενός υπουργού Οικονομικών της Ε.Ε. στο πλαίσιο ενός Συμβουλίου Υπουργών ή ακόμη ενός αρχηγού κράτους εν μέσω ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη συζήτηση της νέας χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μετά το 2013!

Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο είναι -μάλλον- αδύνατον να γίνει, καθώς ο πολιτικός πολιτισμός στους κόλπους της Ενωσης δεν το επιτρέπει. Επιπλέον, το ξεστόμισμα μιας τέτοιας αλήθειας θα μπορούσε να συσπειρώσει όλους τους θιγμένους Ελληνες γύρω από όσους μας οδήγησαν στην κατάσταση που είμαστε.

Οσα όμως δεν τολμούν να δηλώσουν οι πολιτικοί ηγέτες της Ε.Ε., τα γράφει όλο και πιο συχνά ο διεθνής Τύπος, αποκαλώντας τους πολιτικούς μας ηγέτες, ανοιχτά πια, άλλοτε ανήθικους («Ουάσιγκτον Ποστ») και άλλοτε αναποτελεσματικούς («Σπίγκελ»). Βέβαια, μπορεί όλη αυτή η κουστωδία κατά του πολιτικού κόσμου της χώρας να εξυπηρετεί κάθε μορφής σκοπιμότητες και συμφέροντα. Από τη στιγμή όμως που τους προσφέρουμε εμείς το μαχαίρι, τότε αυτοί δεν έχουν παρά να το χρησιμοποιήσουν!

Συνειδητά ή μη, οι αναποτελεσματικοί πολιτικοί μας κάνουν με τις επιλογές τους πλουσιότερο το διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο, λειτουργώντας άλλοτε σαν φερέφωνά του και άλλοτε ενδεχομένως με τη θέλησή τους. Το δεύτερο μπορεί να συμβεί στις περιπτώσεις όπου αποδειχθεί ότι νέμονται μέρος των κερδών που αποκομίζουν κάθε λογής πιστωτές, με τη βοήθεια των αποφάσεων ή της ολιγωρίας τους.

Τι κέρδη άραγε εξασφάλισε η κατάρρευση των χρηματιστηρίων -έπειτα από άνοδο επτά ημερών, λόγω των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011- σε όσους προέβλεψαν, μάντεψαν ή γνώριζαν τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου της 2ας Νοεμβρίου περί δημοψηφίσματος για παραμονή της χώρας στο ευρώ; Τι κέρδη εξασφάλισαν λοιπόν όσοι μεγαλοχρηματιστές αγόρασαν φθηνά μετοχές στις 26 Οκτωβρίου, τις οποίες πούλησαν ακριβά λίγο πριν από τη δήλωση της 2ας Νοεμβρίου;

Τι κέρδη εξασφάλισε επίσης στο διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο, η δυναμική που προκάλεσε υπέρ των διεθνών πιστωτών, ο τελευταίος υπέρμετρος δανεισμός της χώρας, από το 2005 ώς το 2010, πριν λοιπόν την προδιαγεγραμμένη και γνωστή στους ειδήμονες κατάρρευσή της; Να υπενθυμίσουμε ότι στο όνομα της επανεκλογής του, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αύξησε σε πέντε χρόνια, έτσι ανέμελα, κατά 30 δισ. ευρώ τις καταναλωτικές (και όχι τις επενδυτικές) δαπάνες τους κράτους!

Και πέραν των όποιων κερδών προκαλούν τυχαία, ή μη, πολιτικά γεγονότα, διάφορα άλλα ερωτήματα τίθενται, που συνδέονται με την επιζητούμενη αποτελεσματική λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος.

Αναλυτικότερα, σε ποιο κράτος δικαίου, πολιτικοί που κρατούν στα συρτάρια τους θαμμένη και «πειραγμένη» μια λίστα Λαγκάρντ θα απολάμβαναν την ελευθερία που χαίρονται σήμερα οι δικοί μας πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας;

*Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Συνεντεύξεις
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Παρεμβάσεις
Το φάντασμα που μας κυβερνά
ΑμεΑ
Αλλοι είναι οι κωφοί
Νοσοκομεία
Αντί να ντρέπεται, στριγκλίζει για τις αποκαλύψεις
«Ευαγγελισμός», εκεί όπου οι ασθενείς είναι διπλάσιοι από τα κρεβάτια
Υγεία
Απογευματινά χειρουργεία μόνο για τους έχοντες
ΕΟΠΥΥ
76 εκατομμύρια ευρώ για νοσηλείες εξωτερικού!
Τρίτη ηλικία
Στους δρόμους και οι συνταξιούχοι
Κινήματα
Η Δικαιοσύνη έδωσε ρεύμα
Εκπαίδευση
Καταγγελίες για παρανομίες σχολαρχών σε «ευαίσθητη» εκλογική περιφέρεια
Ως τις 10 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Υπό κατάληψη η Γεωπονική
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το δικαστήριο κατέβασε δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας
ΑΕΙ
Μάνατζερ στα ΑΕΙ θέλει η Ν.Δ.
Δημόσιος Τομέας
583 αναρτήσεις κάθε ώρα στη «Διαύγεια»
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Ευρω-καταδίκη της Ελλάδας για το τεκμήριο της αθωότητας
Ελληνικός Χρυσός
Στην καναδική Βουλή τα «χρυσά» δώρα στην ΕΛ.ΑΣ.
Αρθρα
Ετσι γίνεται πλουσιότερη η κουστωδία
Εθελοντισμός
120 καθηγητές διδάσκουν δωρεάν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο
Ανθρώπινα
Δροσιά σπιτικής βοτανοθεραπείας
Επιστρέφω μεσίστιος