Έντυπη Έκδοση

ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ * ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

Ενας... Ηρώδης για προϊσταμένους

Τέλος η μοριοδότηση πτυχίων και πιστοποιητικών. Αξιολόγηση με γραπτές εξετάσεις και συνεντεύξεις

Τρεις στους δέκα προϊσταμένους θα χάσουν τη θέση τους με τη μείωση κατά 35% των θέσεων ευθύνης που προωθείται με το νέο σύστημα επιλογής στο Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα, εκτός από το ΑΣΕΠ, και στελέχη του ιδιωτικού τομέα θα έχουν λόγο στην αξιολόγηση των διευθυντών.

Η διαδικασία επιλογής αρχίζει επίσημα σήμερα με το «άνοιγμα» της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στην πρώτη φάση διαδικασίας επιλογής Γενικών Διευθυντών Ανθρώπινου Δυναμικού που θα λήξει στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή.

Ηδη η προκήρυξη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, που θα έχει και την τελική ευθύνη σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, όπως προβλέπει ο νόμος 4275/2014.

Νέα οργανογράμματα

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μείωση των θέσεων έχει προκύψει από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων που έχουν υποστεί μείωση κατά 35%, και ενώ μέχρι τώρα είναι 5.253 θέσεις ευθύνης, στα νέα οργανογράμματα θα είναι 3.405.

Στο νέο σύστημα βασικά κριτήρια είναι η δομημένη συνέντευξη και οι γραπτές εξετάσεις, ενώ τα τυπικά προσόντα μπαίνουν σε δεύτερο πεδίο αξιολόγησης, αφού καταργείται η μοριοδότηση που λάμβαναν τα τυπικά προσόντα των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά παρακολούθησης σεμιναρίων κ.τ.λ.) τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί «στατικά» χαρακτηριστικά για τους υπαλλήλους...

Στο νέο σύστημα, επίσης, προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη συνέντευξη, που αποτελεί πλέον το κύριο εργαλείο αξιολόγησης των υποψηφίων με δύο δικλίδες ασφαλείας. Πρώτον, η συνέντευξη θα είναι «δομημένη», δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και, δεύτερον, η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ.

Στις διαδικασίες αξιολόγησης, πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως μέλη των συλλογικών οργάνων.

Τα στελέχη αυτά θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) με στόχο να μεταφέρεται σχετική τεχνογνωσία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού από τον ιδιωτικό τομέα στο κράτος.

Με αφορμή το ξεκίνημα της διαδικασίας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά:

«Σήμερα, με την πρώτη προκήρυξη για τις θέσεις ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση, δίνουμε την καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που μίλησαν για επαναφορά της "κομματοκρατίας" στο Δημόσιο.

Τους διαψεύσαμε. Ο,τι δεν έγινε σε τρία χρόνια, το κάνουμε σε τρεις μήνες.

Με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στοχεύουμε να εντοπίσουμε τους πιο κατάλληλους υπαλλήλους για να αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης της δημόσιας διοίκησης, με στόχο ένα Δημόσιο φιλικό και αποτελεσματικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Θεσμοθετούμε ένα σύστημα που θα αναδεικνύει τα στελέχη αυτά με διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Επιτροπή Αξιολόγησης
Εργασιακά θέματα
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
ΑΣΕΠ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Μυρίζει μπαρούτι η επιστροφή
Η ΓΣΕΕ δεν συζητά αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου
Δικομματικός εμφύλιος για την... απεμπλοκή
Συνάντηση Σαμαρά - Παπούλια
ΠΑΣΟΚ
Με φουρτούνες ξεκινά η Δημοκρατική Παράταξη
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας - Παπούλιας τη Δευτέρα συζητούν για τη διαπραγμάτευση
Στο σκοτάδι η συμφωνία εμπορίου ΗΠΑ - Ε.Ε.
ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΑΡ: Διάλογος τέλος με το ΠΑΣΟΚ, λόγω σύμπλευσης με Ν.Δ.
Κύπρος
Ο Πούτιν περιμένει στη Μόσχα τον Αναστασιάδη
Απαλλάχθηκε ο Α. Βγενόπουλος
Υπουργείο Ανάπτυξης
Τα «κόκκινα» δάνεια έφαγαν τον Ν. Δένδια
Εργασιακά θέματα
Ενας... Ηρώδης για προϊσταμένους
Αρθρα/Σχολιασμοί
Οι εκλογές και τα κυβερνητικά σχέδια
Το Ποτάμι
Νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Άλλες ειδήσεις
Η τρόικα πιέζει, η κυβέρνηση τρεκλίζει