Έντυπη Έκδοση

Τα εκτός έκθεσης

Τι είναι η τέχνη; Μόνο ό,τι παράγεται και εκτίθεται ή μήπως μια εσωτερική συμπεριφορά, ενίοτε μοναχική που δεν έχει να κάνει με το ίδιο το αντικείμενο που βλέπουμε;

Σύντομες σκέψεις, με αφορμή τον καλό καλλιτέχνη Κώστα Φωτόπουλο, γνωστό μας από την ομάδα «Αρτιο» και αστέρι της δεκαετίας του 1980. Κάπου εκεί, στα μέσα ή στις αρχές του '90, ο Φωτόπουλος αποσύρθηκε από τη δημόσια παρουσία της δουλειάς του. Πολλοί αναρωτηθήκαμε αν του συνέβη κάτι ή απλώς δεν άντεχε τις διεκδικήσεις και τις συμπεριφορές της αγοράς της τέχνης.

Ελιτίστικη, άποψη, δεν λέω, κατανοητή, ωστόσο. Κάποτε, πήγα στο σπίτι του και διαπίστωσα ότι η δουλειά συνεχιζόταν κανονικά. Με έξαρση, μάλιστα. Στην ουσία ο Φωτόπουλος είχε πάνω από τρεις εκθέσεις έτοιμες, πανέτοιμες, τις οποίες αρνείται να πραγματοποιήσει σε κάποια γκαλερί.

Παράλληλα, κάθε μέρα σχολιάζει μ' έναν τρόπο, τι άλλο τρόπο έχει ο εικαστικός από το χαρτί και το χρώμα, τα συμβάντα γύρω μας, καταλήγοντας σε μια άλλη δουλειά, πολιτική, δίχως ωστόσο την ανάγκη της καθημερινότητας της πολιτικής. Μακριά από τα πρόσωπα και τα πράγματα αλλά με μια εμμονή σε ό,τι οργανώνει τις σκέψεις αντίδρασης στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ζήτησα ένα μέρος αυτής της δουλειάς με την ελπίδα ότι μπορεί να το μοιραστεί με άλλους που δεν κολλάνε στην επικαιρότητα, που έχουν γνώμη και γνώμη ισχυρή και που δεν περιμένουν τη σωτηρία από κανένα ηγέτη. Από αυτό τον «κρυμμένο θησαυρό» δημοσιεύονται μερικά δείγματα ενός καλλιτέχνη που εμείς, εδώ στην «Ε», θεωρούμε συνεργάτη μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Λογοτεχνία
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης
Η σχέση των δύο ανδρών και η ηδυπάθεια της Ανατολής
Διστακτικός στην αγγλική έκδοση των ποιημάτων του
Καράβι χωρίς άγκυρα
«Ο ήχος, πρώτη ύλη στη λέξη»
Ο κατά Παύλο Μάτεσι Ρέι Μπράντμπερι
Εστέτ και αναρχικός
Κινηματογράφος
«Εκπλήσσομαι με τις ταινίες και τους άντρες»
Ο Μπέργκμαν έβλεπε από «Εμμανουέλα» μέχρι Αγγελόπουλο
Θα αυτοκτονήσει ποτέ κάποιος πολιτικός;
Βιβλίο
Ο σκύλος της μητέρας
Επίσκεψη από τον Βασίλη Κατσικονούρη*
Θέατρο
Το ποιητικό θέατρο ενός σαλού
Άλλες ειδήσεις
Παραστάσεις στο εξωτερικό
Παραστάσεις στην Ελλάδα
Σεμινάρια -εργαστήρια
Εκδόσεις
Τα εκτός έκθεσης
«....ΧΙΚΗΣΕΞΟΥΣΙΑΣΤΟ....»