Έντυπη Έκδοση

Πολλαπλασιαστικές οι αντιδράσεις στην Ελλάδα για το λάθος του ΔΝΤ

Ηπαραδοχή του λάθους εκ μέρους του ΔΝΤ στον επίμαχο πολλαπλασιαστή που χρησιμοποίησε για το ελληνικό πρόγραμμα, λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής των αντιδράσεων των κομμάτων απέναντι στην πολιτική της σκληρής λιτότητας του Μνημονίου.

ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έσυραν το χορό των αντιδράσεων.

ΔΗΜΑΡ: Κρίσιμο μέγεθος

Εκ των εταίρων της κυβέρνησης, η ΔΗΜΑΡ αντέδρασε χθες, καλώντας το ΔΝΤ να κοστολογήσει με ακρίβεια τις συνέπειες, ώστε να αποτελέσουν «κρίσιμο μέγεθος στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος».

Στην Αγίου Κωνσταντίνου, έχοντας αποδεχθεί ως κυβερνητικοί εταίροι τις πολιτικές του Μνημονίου -υποσχόμενοι σταδιακή απαγκίστρωση-, έρχονται εκ των υστέρων να παρατηρήσουν ότι οι αντιρρήσεις στο πρόγραμμα επιβεβαιώθηκαν. Και σε ρόλο παρατηρητή σημειώνουν ότι, σε συνδυασμό με τα εσωτερικά αδιέξοδα της οικονομίας, η ύφεση εκτινάχτηκε, η ανεργία γιγαντώθηκε, την ίδια ώρα που γίνονται όλο και μεγαλύτερες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιστάθμισμα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, θέτει εκ νέου θέμα κατάργησης του Μνημονίου ως «απαραίτητης προϋπόθεσης για την έξοδο από την κρίση και τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Ο ίδιος κάνει λόγο για έγκλημα κατ' εξακολούθησιν σε βάρος του ελληνικού λαού. «Η λαλίστατη, κατά τα άλλα, κυβέρνηση σιωπά», σημειώνει, όταν η λάθος μνημονιακή συνταγή και οι εκτιμήσεις για την ύφεση λαμβάνουν διαστάσεις στον διεθνή Τύπο.

Ο κ. Κουρουμπλής θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να διεκδικήσει, ως αντιστάθμισμα των ζημιών που υπέστη η χώρα εξαιτίας των λανθασμένων υπολογισμών του ΔΝΤ, ένα ισόποσο «αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία». Αντ' αυτού, ο ίδιος βλέπει να συνεχίζεται η μονόπλευρη επιβάρυνση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων με περικοπές συντάξεων, να υπερφορολογεί την ακίνητη περιουσία, να μένει στο απυρόβλητο η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή και η «φοροαποφυγή των ημετέρων».

ΚΚΕ: Εμπαιγμός

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει εμπαιγμό τα περί «λάθους» του ΔΝΤ, καθώς συνεχίζεται η εφαρμογή των σκληρών μέτρων.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, από την πλευρά τους, διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν. Μαριά, επικέντρωσαν τα πυρά τους στον Γ. Στουρνάρα. Συνεχίζει «ακάθεκτος τη φορομπηχτική πολιτική κατά της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνα οικογενειάρχη», σχολίασαν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΚΚΕ
Μνημόνιο
ΣΥΡΙΖΑ
ΔΝΤ
ΔΗΜΑΡ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Στο σφυρί και τα απόρρητα
Προβληματική η τροπολογία
Νέα Δημοκρατία
«Γαλάζια» κεραμίδα
Υπουργείο Οικονομικών
Τα αγκάθια του νέου ενιαίου φόρου
ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Και Πάλι Επαναβεβαίωση
Εισήγηση... με αποστάσεις στα «όσα χωρίζουν»
«Θα προτείνουμε το δικό μας Σύνταγμα»
Λίστα Λαγκάρντ
Προκαταρκτική με... δράκους
ΠΑΣΟΚ
Η «επιστροφή» Βενιζέλου
Αριστερά
Η Κεντροαριστερά στο πέλαγος της φιλοδοξίας
ΔΗΜΑΡ
Το μικρό κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και ο αποκλεισμός του από τη ΔΗΜΑΡ
ΔΝΤ
Πολλαπλασιαστικές οι αντιδράσεις στην Ελλάδα για το λάθος του ΔΝΤ
Υπουργείο Εξωτερικών
Αβραμόπουλος με Νταβούτογλου στο Μόναχο
Άλλες ειδήσεις
Σύσκεψη για τα τρακτέρ