Έντυπη Έκδοση

Το μικρό κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και ο αποκλεισμός του από τη ΔΗΜΑΡ

Ολοι όσοι συμμετέχουν στις συζητήσεις για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, ακόμα και ατύπως, θεωρούν κομβικής σημασίας τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Πολιτική διεύρυνσης θέλει ο Φ. Κουβέλης, αλλά είχε σταματήσει τις επαφές με τους «έξι» Πολιτική διεύρυνσης θέλει ο Φ. Κουβέλης, αλλά είχε σταματήσει τις επαφές με τους «έξι» Στο ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος σκοπεύει να καλέσει χωρίς εξαίρεση όλες τις κινήσεις αλλά και κάποια πρόσωπα στο συνέδριο του κόμματος, από την άλλη πλευρά όμως η ξεκάθαρη κατεύθυνση -όπως προκύπτει από το κείμενο της διακήρυξης και των πολιτικών θέσεων του Συνεδρίου- να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα του Κέντρου έχει λειτουργήσει ήδη αποτρεπτικά για πολλούς.

«Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων και ανεξάρτητα από τις προθέσεις και τις κινήσεις του Βενιζέλου δεν θα μπορέσει να μετατραπεί σε σταθμό της πορείας για την ανασύνταξη του χώρου», λέει στην «Ε» πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που εκτιμά ότι ο κ. Βενιζέλος, χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση στο εσωτερικό του κόμματός του, έχει αποφασίσει να ηγηθεί ενός σαφώς μικρότερου, κεντρώου ΠΑΣΟΚ με στρατηγική κυβερνητικού εταίρου σε όποια κυβέρνηση συμμαχίας συγκροτηθεί μετά τις εκλογές. Γι' αυτό και προβλέπει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πολεμήσει όσους σήμερα του προτείνουν ή σκέπτονται να φέρουν σε ψηφοφορία στο συνέδριο προτάσεις όπως η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ή το άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η αποδοχή αυτών των δύο προτάσεων θα άφηνε χωρίς συμμαχίες τον Σαμαρά. Και αυτό ο Βενιζέλος δεν το θέλει», λέει στην «Ε» η ίδια πηγή.

Η ΔΗΜΑΡ δεν εγκαταλείπει μεν το διάλογο για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, αλλά παρασκηνιακά έχει διαμηνύσει προς κινήσεις και πρόσωπα ότι επιθυμεί διάλογο με όλους, χωρίς όμως τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ.

Στις 8 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ με αποκλειστικό θέμα την πολιτική της διεύρυνσης. Εκεί θα συσταθεί εκ νέου η επιτροπή διεύρυνσης, θα συμμετάσχει και ο τέως υπεύθυνος, Ν. Μπίστης, που, ενώ συμμετείχε στην εκδήλωση των έξι κινήσεων στο Γκάζι, κατόπιν αναγκάστηκε σε παραίτηση διαφωνώντας με την απόφαση Κουβέλη να μη συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ στο φόρουμ για την Κεντροαριστερά που προωθούσαν οι έξι κινήσεις. Θεωρείται πάντως σημαντικό βήμα το ότι τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και το ΠΑΣΟΚ, με βάση το κείμενο για το νέο του Καταστατικό που κυκλοφόρησε ενόψει συνεδρίου, θεσμοθετούν πλέον τις διαφορετικές τάσεις μέσα στα κόμματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Στο σφυρί και τα απόρρητα
Προβληματική η τροπολογία
Νέα Δημοκρατία
«Γαλάζια» κεραμίδα
Υπουργείο Οικονομικών
Τα αγκάθια του νέου ενιαίου φόρου
ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Και Πάλι Επαναβεβαίωση
Εισήγηση... με αποστάσεις στα «όσα χωρίζουν»
«Θα προτείνουμε το δικό μας Σύνταγμα»
Λίστα Λαγκάρντ
Προκαταρκτική με... δράκους
ΠΑΣΟΚ
Η «επιστροφή» Βενιζέλου
Αριστερά
Η Κεντροαριστερά στο πέλαγος της φιλοδοξίας
ΔΗΜΑΡ
Το μικρό κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και ο αποκλεισμός του από τη ΔΗΜΑΡ
ΔΝΤ
Πολλαπλασιαστικές οι αντιδράσεις στην Ελλάδα για το λάθος του ΔΝΤ
Υπουργείο Εξωτερικών
Αβραμόπουλος με Νταβούτογλου στο Μόναχο
Άλλες ειδήσεις
Σύσκεψη για τα τρακτέρ