Έντυπη Έκδοση

Οι 10 πληγές της ελληνικής κτηνοτροφίας

Γιατί η ελληνική κτηνοτροφία νοσεί; Το ερώτημα δεν έχει απλή απάντηση. Τα συμφέροντα σε γάλα-κρέας στην παγκόσμια κλίμακα είναι τεράστια και δεν μπορούν να εξαντληθούν σ' ένα δημοσιογραφικό σημείωμα.

 Ιδού όμως οι δέκα βασικές πληγές της ελληνικής κτηνοτροφίας, η οποία βιώνει προβλήματα, προτού καν εμφανιστεί η οικονομική κρίση.

1 Ιδιοκτησιακό καθεστώς βοσκοτόπων

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει περίπου 4-4,5 δισ. από την Ε.Ε. με τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική, αν δεν επιλυθεί άμεσα το ζήτημα με το χαρακτηρισμό των βοσκοτόπων. Το θέμα σαφώς συνδέεται και με το περίφημο Κτηματολόγιο. Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με τους ιδιώτες, ενώ ο όρος «δασική γη», ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για δάσος, λιβάδι ή θάμνους, δεσμεύει, αντί να λειτουργεί ορθολογικά. Αποτέλεσμα; Χορτολίβαδα και υγρολίβαδα να μένουν αδιάθετα και κτηνοτρόφοι να οδηγούνται σε δικαστήρια, από δασαρχεία, γεωργούς ή ιδιώτες, που δεν θέλουν να νοικιάσουν τη γη τους. Ενώ άλλες χώρες έχουν ξεκαθαρίσει το ζήτημα των εκτάσεων προ πολλού, στην Ελλάδα παραμένει «γόρδιος δεσμός».

2 Χωροταξικό για κτηνοτροφικές μονάδες

Ενώ έγιναν κάποια βήματα, για γρήγορη αδειοδότηση μονάδων, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Γιάννη Δριβελέγκα κι από το διάδοχό του Αστέριο Ροντούλη, το πρόβλημα παραμένει. Οι κτηνοτρόφοι είναι εξοβελιστέοι, ακόμη κι από στάνες, που είχαν πάππου προς πάππου, εξαιτίας της διεύρυνσης αστικού πολεοδομικού ιστού, της αδειοδότησης τουριστικών μονάδων, εξοχικών, μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών κ.ά. Το ζήτημα εγείρει και θέματα προστίμων, από την Κοινότητα, αφού το 85% των κτηνοτρόφων κινούνται μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας. Χιλιάδες κτηνοτρόφοι κυρίως μετακινούμενοι βιώνουν τον ίδιο παραλογισμό, αφού η Αυτοδιοίκηση αργεί να βγάλει βοσκοτόπια σε πλειστηριασμό, για ενοικίαση ή αρνείται να το κάνει, για να μην ενοχλήσει τους υπόλοιπους «υποψήφιους ψηφοφόρους», που έχουν κοντά τουριστικές μονάδες, εστιατόρια κ.ά.

Καταγγελίες υπάρχουν και για χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, με τα καλά βοσκοτόπια να δίνονται κατά παραγγελία σε «κολλητούς». Ετσι, αντί να υπάρχουν οργανωμένοι καταυλισμοί, οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι είναι στον αέρα, αφού δεν ξέρουν πού θα εγκατασταθούν κάθε καλοκαίρι.

Υπολογίζεται ότι δέκα εκατομμύρια στρέμματα δημόσιων-δημοτικών εκτάσεων με ορθολογική διαχείριση, με την καθοδήγηση ερευνητών θα μπορούσαν να δοθούν για κτηνοτροφική εκμετάλλευση, δίνοντας σημαντική ώθηση στην κτηνοτροφία και μειώνοντας δραστικά το κόστος παραγωγής-κατανάλωσης.

3 Ελλειψη εκπαίδευσης

Ο κτηνοτρόφος και με δική του ευθύνη δεν εκπαιδεύτηκε σωστά και δυστυχώς -με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις- αποτέλεσε τον παρία της ελληνικής κοινωνίας. Η έλλειψη εκπαίδευσης οδήγησε σε λανθασμένες κινήσεις και σε χειραγώγηση από επιτήδειους. Ενεκα και της ξενομανίας που μας χαρακτηρίζει ως λαό, κυρίως τις προηγούμενες δεκαετίες, αγοράστηκαν πρόβατα ξενικών φυλών, που δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν στις ελληνικές γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να χάσουν χρήματα και ζωικό κεφάλαιο. Για τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα θεωρείται μονόδρομος η αγροτική εκπαίδευση για να υπάρξει βιώσιμη κι οργανωμένη κτηνοτροφία.

4 Ελληνικές φυλές

Υπήρξαν ελληνικές φυλές αιγοπροβάτων, που χάθηκαν ή τελούν υπό εξαφάνιση κι άλλες ακόμη και βοοειδών, που θα μπορούσαν να δώσουν επιπλέον εισόδημα. Το θέμα των ελληνικών φυλών δεν είναι πανάκεια, αφού είναι συνήθως μικρή η απόδοσή τους σε γάλα και ασύμφορη. Με γενετική βελτίωση και τις κατάλληλες διασταυρώσεις συγκεκριμένων φυλών, θα μπορούσε να δοθεί νέα ώθηση στην ελληνική κτηνοτροφία.

5 Αγροτική έρευνα

Ενώ υπάρχει σημαντική αγροτική έρευνα στην Ελλάδα, με κοινή ευθύνη πολιτείας - ερευνητών - κτηνοτρόφων, σπανίως έφτασε ώς τον τελικό αποδέκτη της, τον παραγωγό, ώστε να μειωθεί το κόστος και ν' αυξηθεί η παραγωγή. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον εκτός από τις παραδοσιακές εκτροφές στη Βόρεια Ελλάδα για το βουβάλι αλλά και για την εκτροφή γαϊδουριών, εξαιτίας της υψηλής τιμής γάλακτος, που θυμίζει το μητρικό.

6 Διεθνής εξάρτηση από τις ζωοτροφές /κόστος παραγωγής

Το κόστος των ζωοτροφών ανέρχεται στο 60-70% του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους. Σ' αυτά έρχονται να προστεθούν έξοδα ηλεκτροδότησης μονάδων, αγροτικό πετρέλαιο, λιπάσματα για παραγωγή ζωοτροφών κ.ά. Η σόγια είναι η υπ' αριθμόν 1 πρωτεϊνούχος ζωοτροφή αλλά δεν στάθηκε δυνατόν να παραχθεί στην Ελλάδα με ανταγωνιστική τιμή στην αγορά. Αν «βήξουν» ΗΠΑ ή χώρες της Λατινικής Αμερικής που παράγουν σόγια, προκαλείται πνευμονία στους Ελληνες παραγωγούς. Αυτό συμβαίνει, ακόμη κι αν ιδιοπαράγουν ένα μέρος της ζωοτροφής του κοπαδιού τους με καλαμπόκι, τριφύλλι, κριθάρι, σιτάρι, μπιζέλι, σόργο κ.ά. Πανεπιστημιακοί, ερευνητές υποστηρίζουν πως η χώρα μας θα μπορούσε ν' αξιοποιήσει υποπροϊόντα των γεωργικών βιομηχανιών (π.χ. βαμβακόπιτα, φλούδα πορτοκαλιού) για τάισμα ζώων ή αποθεμάτων του πρωτογενή τομέα (π.χ. αξιοποίηση φλούδας ρυζιού, κοτσανιών από τεύτλα κ.ά.).

7 Εκρίζωση ζωονόσων - ανθρωπονόσων

Γίνονται προσπάθειες σήμερα και για τη βρουκέλλωση (μελιταίος πυρετός) αλλά και για την καταπολέμηση της λύσσας, που επανεμφανίστηκε με κρούσμα σε αλεπού, το προηγούμενο διάστημα στη Μακεδονία. Τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, που παρατηρήθηκαν στη Σάμο, εξέλιπαν. Το πρόβλημα με τη βρουκέλλωση, αν υπήρχε πολιτική βούληση, έπρεπε να έχει λυθεί από χρόνια.

8 Οργάνωση κτηνοτρόφων

Λόγω και της φύσης του επαγγέλματος οι Ελληνες κτηνοτρόφοι δεν οργανώθηκαν ορθολογικά, όπως θα έπρεπε, εδώ και δεκαετίες, ώστε να συγκρατήσουν τις τιμές σε αγροτικά εφόδια και να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές από τις βιομηχανίες γάλακτος.

9  Ελληνοποιήσεις - νοθεία

Βελτιώσεις παρατηρούνται στο σύστημα των ελληνοποιήσεων κρεάτων, που είναι μια ανοιχτή πληγή για παραγωγούς και καταναλωτές και για την οικονομία της χώρας. Υπήρξαν βελτιώσεις με την ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων επί υφυπουργίας Μιλένας Αποστολάκη. Το θέμα της φέτας-μαϊμού, που κυκλοφορεί στην Τουρκία, τις ΗΠΑ κ.ά., είναι μια νοσηρή κατάσταση, αφού τα προϊόντα ΠΟΠ δεν προστατεύονται εκτός Κοινότητας. Νοθευμένη φέτα χωρίς την αναλογία 70% πρόβειο, 30% αίγειο γάλα ή από αγελαδινό γάλα έχει καταγγελθεί ότι παρατηρείται ακόμη και σε ελληνικά εστιατόρια.

10 Σφαγεία

Το ζήτημα των παράνομων σφαγείων δημιουργεί τεράστια προβλήματα και με την Κοινότητα. Είναι εντονότατο κυρίως στα ελληνικά νησιά, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε ακραίες καταστάσεις, όπως στη Σάμο. Η χώρα μας έχει τεράστιο αριθμό σφαγείων στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά τα ψάχνει με το κιάλι στα μικρά νησιά. Το θέμα προχώρησε επί υφυπουργίας Μιλένας Αποστολάκη και τώρα γίνεται μια προσπάθεια να λήξει απ' τον αναπληρωτή υπουργό Μ. Χαρακόπουλο, με προεδρικό διάταγμα για τη δημιουργία μικρών σφαγείων στα νησιά.

Στη χώρα μας το μαλλί των προβάτων είναι ασύμφορο για επεξεργασία - υπάρχουν καλύτερες ξενικές φυλές. Ωστόσο, εφόσον γινόταν σωστή επεξεργασία στα σφαγεία, θα μπορούσε να γίνει ορθολογική χρήση κτηνοτροφικών παραπροϊόντων κι αποβλήτων, ώστε να υπάρξει ένα επιπλέον εισόδημα. Τα δέρματα λ.χ. εάν υπήρχε τεχνογνωσία για σωστή τεχνική επεξεργασία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν π.χ. στην ελληνική βιομηχανία υποδήματος, η οποία σήμερα τελεί υπό διάλυση, αντί να γίνονται εισαγωγές από την Ιταλία. Το δρόμο για τα κτηνοτροφικά απόβλητα δείχνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Μέτσοβο με το πιλοτικό πρόγραμμα για την ηλεκτροδότηση δημοτικών κτηρίων μέσω απόβλητων πτηνοσφαγείων κ.ά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Αγροτικά θέματα
Η κρίση ρευστότητας στις τράπεζες γονατίζει τους παραγωγούς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αγροτικά θέματα
Οι 10 πληγές της ελληνικής κτηνοτροφίας
Η κρίση ρευστότητας στις τράπεζες γονατίζει τους παραγωγούς
Δημόσιος Τομέας
Τα 19 αντικλείδια συνταξιοδότησης σε Δημόσιο - ΟΤΑ
ΓΣΕΕ
ΓΣΕΕ: Νέο κοκτέιλ μέτρων 6,6 δισ.
Ανεργία
Η Ελλάδα σέρνει το χορό της ευρωανεργίας
Νότια Κορέα
Στης φυλακής τα σίδερα
Ολλανδία
Η Ολλανδία κρατικοποιεί τράπεζα
Άλλες ειδήσεις
Παραδείγματα
Κλείνει η ψαλίδα Apple - Samsung
Κινέζοι χάκερ κατά εφημερίδας