Έντυπη Έκδοση

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ SK GROUP

Στης φυλακής τα σίδερα

Φυλακίστηκε ο πρόεδρος ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους της Νότιας Κορέας. Ο Τσέι Τάε Γουόν της SK Group καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για υπεξαίρεση, καθώς βρέθηκε ότι έκανε προσωπικές επενδύσεις με κεφάλαια των εταιρειών του ύψους 50 δισ. γουόν (ή 46 εκατ. δολαρίων).

Το δις εξαμαρτείν Το δις εξαμαρτείν Ο έβδομος πιο πλούσιος Κορεάτης στον κόσμο (2,1 δισ. δολάρια) είχε φυλακιστεί ξανά το 2003 για λογιστική απάτη, ενώ στο πλούσιο βιογραφικό του συγκαταλέγονται και καλές στιγμές, όπως ο γάμος του με την κόρη του πρώην προέδρου της χώρας και πρώην στρατηγού, Ρο Τάε Γου. Ο τελευταίος είχε καταδικαστεί το 1996 σε 22,5 χρόνια κάθειρξη για δωροδοκίες ύψους 300 εκατ. δολαρίων από επιχειρήσεις, αλλά αποφυλακίστηκε με προεδρικό βούλευμα τον επόμενο χρόνο.

Οικογενειακός όμιλος

Η SK Group είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οικογενειακός όμιλος στη χώρα και πέρυσι βρέθηκε στην 65η θέση της λίστας του περιοδικού «Fortune» με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, καταγράφοντας ετήσια κέρδη 100,39 δισ. δολαρίων. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, το εμπόριο, τις κατασκευές και τους ημιαγωγούς. Το 2012 κι εν μέσω κρίσης κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές του κατά 22,2%. Στην ίδια λίστα βρέθηκαν άλλες είκοσι κορεάτικες εταιρείες, με πρώτη τη Samsung.

Γνωστοί και ως «τσάεμπολ», οι μεγάλοι όμιλοι της Ν. Κορέας, που παράγουν το μισό ΑΕΠ της χώρας και συνήθως κληρονομούνται από πατέρα σε γιο, βρέθηκαν στο επίκεντρο των πρόσφατων εθνικών εκλογών. Και οι δύο βασικοί υποψήφιοι υποσχέθηκαν να χτυπήσουν τη διαπλοκή ανάμεσα σε επιχειρηματικές οικογένειες και πολιτικούς.

Οι πρακτικές των «τσάεμπολ» οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εξαφάνιση, με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας, ενώ θεωρούνται υπεύθυνες για την άνοδο των τιμών και την ακρίβεια. Αυτοί είναι και οι λόγοι που η δημοφιλία τους στο εξωτερικό είναι αντιστρόφως ανάλογη μ' αυτήν που απολαμβάνουν στο εσωτερικό. «Στο παρελθόν υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου παρέκαμψαν το νόμο μέσω παραθύρων, παρόλο που βρέθηκαν ένοχοι, γιατί ήταν δυνατοί ή πλούσιοι», δήλωσε τις προάλλες η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της χώρας, Παρκ Γκιουν Χίε.

Η 60χρονη Χίε, κόρη του πρώην δικτάτορα της χώρας και ηγέτιδα του συντηρητικού κόμματος Σαενούρι, έχει να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες αλλά και τις απαιτήσεις για δημιουργία κοινωνικού κράτους σε μία χώρα των G20 που δεν παρέχει κεντρική θέρμανση στο σύνολο του πληθυσμού. Τα εισοδήματα των πλουσιότερων είναι 5,7 φορές μεγαλύτερα από αυτά των φτωχότερων τάξεων. Σ' αυτό το κλίμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της SK Group δήλωσε ότι ο όμιλος θα ασκήσει έφεση για να αποδείξει την αθωότητα του κ. Τσέι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Νότια Κορέα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Αγροτικά θέματα
Οι 10 πληγές της ελληνικής κτηνοτροφίας
Η κρίση ρευστότητας στις τράπεζες γονατίζει τους παραγωγούς
Δημόσιος Τομέας
Τα 19 αντικλείδια συνταξιοδότησης σε Δημόσιο - ΟΤΑ
ΓΣΕΕ
ΓΣΕΕ: Νέο κοκτέιλ μέτρων 6,6 δισ.
Ανεργία
Η Ελλάδα σέρνει το χορό της ευρωανεργίας
Νότια Κορέα
Στης φυλακής τα σίδερα
Ολλανδία
Η Ολλανδία κρατικοποιεί τράπεζα
Άλλες ειδήσεις
Παραδείγματα
Κλείνει η ψαλίδα Apple - Samsung
Κινέζοι χάκερ κατά εφημερίδας