Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΕΥΝΟΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΧΡΕΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Στα κρυφά μάς φορτώνουν το Μέγαρο

Ευνοϊκή ρύθμιση υπέρ του Μεγάρου Μουσικής «κρύβει» το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το Μέγαρο Χρεών Το Μέγαρο Χρεών Οι Ελληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν μέρος δανείου το οποίο είχε λάβει το Μέγαρο Μουσικής με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και το οποίο, όπως φαίνεται, αδυνατεί να αποπληρώσει.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη ρύθμιση που ήταν «καταχωνιασμένη» ανάμεσα στα 45 άρθρα του νομοσχεδίου η υποχρέωση του Δημοσίου στην υπόθεση δεν προέκυψε τώρα, αλλά άρχισε επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο, «το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει εμπρόθεσμα στην Εθνική Τράπεζα το ποσό της εκάστοτε οφειλής σύμφωνα με τους όρους της δανειακής σύμβασης μεταξύ Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) και της δανείστριας τράπεζας. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 2/48243/2007 παρασχέθηκε εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προς την ΕΤΕ για την κάλυψη δανείου προς τον ΟΜΜΑ ποσού 95 εκατομμυρίων ευρώ για την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων».

Το θέμα αποκάλυψε πρώτος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουπλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Και εκφράζοντας την κατηγορηματική του διαφωνία για την προωθούμενη ρύθμιση, «την ώρα που κόβουμε συντάξεις και επιδόματα», ζήτησε την απόσυρσή της.

«Φταίει ...η Ν.Δ.»

Ανάλογες θέσεις εξέφρασαν και οι Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ («πρόκειται για διάταξη σκανδαλώδη, άδικη και ατεκμηρίωτη»), Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) και Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ).

Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς απέδωσε τις όποιες ευθύνες για την εμπλοκή του Δημοσίου στη Ν.Δ και στον πρώην ομόλογό του Π. Δούκα, ενώ αντέτεινε ότι, αν το κράτος δεν καταβάλει τις οφειλόμενες δόσεις, και το Μέγαρο θα κλείσει και εμείς θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε.

Δεν ήταν πάντως σε θέση να διευκρινίσει πόσο είναι το οφειλόμενο ποσό, αν και -σύμφωνα με πληροφορίες- πρόκειται για περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε αργά το βράδυ και ο Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στην ολομέλεια. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τα βάζει με το Μέγαρο Μουσικής γιατί πίσω από αυτό κρύβεται το Συγκρότημα και προειδοποίησε ότι είναι σκάνδαλο μεγαλύτερο από αυτό του Βατοπεδίου.

Την ίδια στιγμή ο κ. Κουρουπλής αλλά και ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκαν και σε έτερη διάταξη με την οποία το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει στην Ισραηλινή Κοινότητα Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχει προηγηθεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, 9.943.697 ευρώ προκειμένου να περιέλθει στην ιδιοκτησία του διεκδικηθείσα έκταση.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, και χθες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Κ. Γείτονας, Αφροδίτη Παπαθανάση, Σπ. Μαρεγέλης κ.ά.), σε χαμηλότερους πάντως τόνους από την περασμένη εβδομάδα, έθεσαν θέμα επανεξέτασης των ποινών που επιβάλλει το υπουργείο προς τους οφειλέτες με το επιχείρημα ότι «δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα».

Οξύτεροι ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης και της ΓΣΕΒΕ Δ. Ασημακόπουλος, που σημείωσαν ότι η αυστηροποίηση των ποινών δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στην ίδια γραμμή ήταν η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Οικονόμου τοποθετήθηκαν επί διάταξης βάσει της οποίας θεσπίζεται κατώτατο όριο κέρδους για τους περιπτερούχους για την πώληση καπνικών προϊόντων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορία και φορολογική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ρατσισμός
Ομιχλώδης λογοκρισία
Χρηματοδότηση κομμάτων
13,5 εκατ. στα κόμματα η δόση τρίμηνου
Ακίνητα Δημοσίου
ΚΕΔ: διαχειρίζεται 71.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα
Μέγαρο Μουσικής
Στα κρυφά μάς φορτώνουν το Μέγαρο
Υπόθεση Siemens
«Καταχώνιασαν το πόρισμα για τη Ζίμενς»
Κυβέρνηση
Η κυβέρνηση φοβάται Μέρκελ και αντιδράσεις
Αδειάζει τον Ραγκούση η Ξενογιαννακοπούλου
Νέα Δημοκρατία
Παρά τις δηλώσεις στελεχών, «κόκκινη» από τη Ν.Δ. στον ΛΑΟΣ
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Ισοπεδώνουν τα πάντα
Στερνό αντίο στη Μίνα Γιάννου
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Ανάξιες κυβερνήσεις
Εκλογές Δικηγορικών Συλλόγων
Ποιοι εκλέγονται στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Ευρωζώνη
Οι Γερμανοί κλείνουν το μάτι στον Ρόμπαϊ
Ιρλανδία
Αγκάθι το ιρλανδικό επιτόκιο
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Στήριξη στον Παπανδρέου από το ΔΝΤ με προτροπή Στρος-Καν
Ευρωπαϊκή Ένωση
«Μη βιώσιμο το χρέος»
ΗΠΑ
Γκόρντον με Δρούτσα
«Αθήνα 9,84»
Με λευκή ομοφωνία οι απολύσεις στον «9,84»
Άλλες ειδήσεις
Πορεία συμπαράστασης στον αγώνα των αραβικών λαών
Θέμα μουφτήδων από Ερντογάν