Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ ΕΞΑΠΟΛΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ...

Στήνουν απελευθερωτικό στρατό

Εμφυλιοπολεμικές διαστάσεις προσλαμβάνουν πλέον, δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμά τους, οι μάχες των πιστών του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και των αντικαθεστωτικών που εξακολουθούν να κρατούν υπό τον έλεγχό τους πολλές από τις εξεγερμένες πόλεις και στη δυτική Λιβύη.

Το νεκροτομείο της Βεγγάζης έχει γεμίσει πτώματα σε πλαστικές σακούλες, ενώ στρατιωτικοί, που έχουν συνταχθεί με τους εξεγερμένους, τους εκπαιδεύουν στη χρήση όπλων για την έσχατη μάχη (φωτ. ΑΠΕ) Το νεκροτομείο της Βεγγάζης έχει γεμίσει πτώματα σε πλαστικές σακούλες, ενώ στρατιωτικοί, που έχουν συνταχθεί με τους εξεγερμένους, τους εκπαιδεύουν στη χρήση όπλων για την έσχατη μάχη (φωτ. ΑΠΕ) Ο Καντάφι έχει συγκεντρώσει όσες δυνάμεις στρατιωτικών, παραστρατιωτικών και μισθοφόρων έχει καταφέρει να αποδεσμεύσει από την Τρίπολη, επιχειρώντας να ανοίξει προς όφελός του την περίμετρο της περιοχής της πρωτεύουσας, μέσα στην οποία βρίσκεται κυριολεκτικά παγιδευμένος. Μάταια, μέχρι στιγμής.

Οι αντικαθεστωτικοί, που και χθες αντιμετώπισαν με επιτυχία τις υποστηριζόμενες από βαρέα όπλα επιθέσεις των καθεστωτικών στη Ζαουία, τη Μισράτα, τη Ζιντάν και τη Ναλούτ, υποστηρίζουν ότι η νίκη γέρνει προς την πλευρά τους. «Η δύναμή μας αυξάνει καθώς έρχεται στα χέρια μας περισσότερος οπλισμός. Ξεκινήσαμε και εμείς επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον σημείων ελέγχου στους δρόμους» έλεγε χθες ο Γιούσεφ Σάγκαν, εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Ζαουία: ο Μοχάμεντ αλ Μακτούφ, φύλαρχος της περιοχής, φέρεται αποδέκτης τηλεφωνικής απειλής από τον ίδιο τον Καντάφι ότι αεροσκάφη θα σταλούν για να βομβαρδίσουν την πόλη, εάν οι κάτοικοί της δεν παραδοθούν.

Το πέρασμα με την Τυνησία

Εχοντας αποτύχει χθες να ανακαταλάβουν τη δυτική παραμεθόρια πόλη Ναλούτ στην έρημο (στην περιοχή ζουν φυλές Βερβέρων που επίσης έχουν ξεσηκωθεί), οι καθεστωτικές δυνάμεις έσπευσαν να οχυρώσουν το Ουάσεν, το δεύτερο μεθοριακό πέρασμα με την Τυνησία (Ντεχίμπα από την τυνησιακή πλευρά) που είχαν πρόσφατα εγκαταλείψει. Στη Μισράτα οι καθεστωτικοί επιχειρούσαν να διαπραγματευτούν αποχώρησή τους από το αεροδρόμιο της πόλης, ώς τώρα ορμητήριό τους.

Στην Τρίπολη, όπου οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ουρές έκανε ο κόσμος έξω από φούρνους αλλά και καταστήματα τραπεζών. Τη νύχτα η πόλη νεκρώνει. Ο Σεΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι στο ίδιο, εκτός πραγματικότητας, μοτίβο με τον πατέρα του, που προχθές ισχυρίστηκε ότι «ο λαός του τον αγαπάει», κατηγόρησε από τηλεοράσεως την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, ότι «δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στη χώρα», συστήνοντάς της ούτε λίγο ούτε πολύ να ...κοιτάει τη δουλειά της στη Νέα Υόρκη και να μην ασχολείται με τη Λιβύη.

Στρατιωτική εκπαίδευση εθελοντών πολιτών έχουν ξεκινήσει οι αντικαθεστωτικοί στρατιωτικοί στη Βεγγάζη, ώστε να μπορέσουν να αμυνθούν σε περίπτωση επίθεσης αλλά και να βοηθήσουν εξεγερμένους σε άλλες πόλεις. Επίμονα αντιτιθέμενοι σε κάθε εκδοχή έξωθεν στρατιωτικής επέμβασης, σύστησαν κεντρικό στρατιωτικό συμβούλιο, με σκοπό να αποτελέσει τον επιτελικό πυρήνα συντονισμού ενός σώματος απελευθερωτικού στρατού, αποτελούμενου κυρίως από μονάδες που έχουν αποσκιρτήσει.

Παράλληλα, ομάδα βουλευτών από το βόρειο Μάλι εξέφρασαν ανησυχία για το ότι εκατοντάδες νεαροί Τουαρέγκ από το Μάλι και το Νίγηρα, μεταξύ των οποίων και πρώην αντάρτες, έχουν στρατολογηθεί από τον Καντάφι για να πολεμήσουν στη Λιβύη. Ο Αμπντου Σαλάμ Αγκ Ασάλατ, πρόεδρος της Περιφερειακής Συνέλευσης του Κιντάλ, υποστήριξε ότι «μια μέρα θα επιστρέψουν με τα ίδια όπλα για να αποσταθεροποιήσουν το Σαχέλ», προσθέτοντας ότι ένας πρώην ηγέτης των ανταρτών Τουαρέγκ στο Μάλι βρίσκεται ήδη στη Λιβύη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λιβύη
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Σχετικά θέματα: Λιβύη
Ο Καντάφι απέλυσε το «δεξί χέρι του», τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Σενούσι
Εκτός Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Λιβύη
Οι ΗΠΑ χτυπούν τύμπανα πολέμου
Μια ανθρωπιστική κρίση γεννιέται στα σύνορα Λιβύης - Τηνησίας
Στα 114 δολάρια το μπρεντ, λόγω φημών και ψυχολογίας
Φόβος να μας μείνουν αμανάτι οι 4.500 Φιλιππινέζοι της Λιβύης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Στήνουν απελευθερωτικό στρατό
Ο Καντάφι απέλυσε το «δεξί χέρι του», τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Σενούσι
Εκτός Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Λιβύη
Οι ΗΠΑ χτυπούν τύμπανα πολέμου
Μια ανθρωπιστική κρίση γεννιέται στα σύνορα Λιβύης - Τηνησίας
Στα 114 δολάρια το μπρεντ, λόγω φημών και ψυχολογίας
Φόβος να μας μείνουν αμανάτι οι 4.500 Φιλιππινέζοι της Λιβύης
Ιράν
Ιράν: νέες συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών, που ζητούσαν την απελευθέρωση των Καρουμπί-Μουσαβί
Μέση Ανατολή
Το αραβικό «σοκ και δέος»
Γερμανία
«Τσου», του είπε τελικά η Μέρκελ
UNESCO
UNESCO: 67 εκατ. παιδιά δεν πάνε καθόλου σχολείο
Ιταλία
Κατήγγειλε «εξαγορά» του
ΗΠΑ
Κάτω τα χέρια απ' το Δημόσιο
ΟΗΕ
Οι μεγάλες δυνάμεις πιέζουν να δοθεί στον ΟΗΕ ο έλεγχος του Ιντερνετ
Βρετανία
Η Βρετανία κόβει χορηγίες
Βραβεία Νομπέλ
Ενα Νόμπελ, 241 υποψήφιοι
Άλλες ειδήσεις
Με το ζόρι γυναίκες στα δ.σ.
Ασήμωσε να σε πω...