Έντυπη Έκδοση

ΕΝΩ Η Ε.Ε., ΠΛΗΝ ΙΤΑΛΙΑΣ, ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ, Ο ΟΜΠΑΜΑ ΑΝΑΖΗΤΕΙ «ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ»

Οι ΗΠΑ χτυπούν τύμπανα πολέμου

Εμφανώς διχασμένη (για ακόμα μια φορά), η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε κυρώσεις στη Λιβύη και επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να εκμεταλλευτεί την κρίση στις αραβικές χώρες για να αυξήσει την ισχύ της.

Η Γαλλία, διά του νέου υπουργού Εξωτερικών της Αλέν Ζιπέ, αρνήθηκε ευθέως οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια, ακόμα και την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Οι ΗΠΑ προτάσσουν ως κύρωση μια τέτοια ζώνη, ενώ εμείς θεωρούμε προτεραιότητα τις οικονομικές κυρώσεις στη Λιβύη (ώστε να μην έχει ο Καντάφι χρήματα για καταστολή) και την ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο Ζιπέ. Λιγότερο αποφασιστικός ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι είναι νόμιμο να εξετάζεται η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, στο μέτρο που είναι «απαράδεκτο» ο Καντάφι «να μπορεί να σκοτώνει το λαό του». Η Μόσχα χαρακτήρισε τον Καντάφι «ζωντανό πολιτικό πτώμα» και τον κάλεσε να παραιτηθεί, αλλά απέκλεισε στρατιωτική ενέργεια στη Λιβύη, ούτε υποστήριξε την επιβολή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ομπάμα και ο Καναδός πρωθυπουργός φέρονται να συμφωνούν σε στρατιωτική ενέργεια για να σταματήσει η αιματοχυσία του λιβυκού λαού.

Χίλαρι περί «συμφερόντων»

Στην Ουάσιγκτον πάντως η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε ότι η Λιβύη μπορεί να γίνει δημοκρατική χώρα, αλλά μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη και με παρατεταμένο εμφύλιο, οπότε είναι σημαντικό η Αμερική να είναι αποφασιστική και να έχει πόρους. «Ολόκληρη η περιοχή (της Μέσης Ανατολής) αλλάζει και είναι ουσιαστικό να υπάρχει μια ισχυρή και στρατηγική αμερικανική ανταπόκριση», είπε και σημείωσε πως η κρίση στη Λιβύη αποτελεί παράδειγμα για το πόσο αναγκαίο είναι οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τους διπλωματικούς και αμυντικούς πόρους τους, όπως και τη βοήθεια για την ανάπτυξη, για να προστατεύσουν «τα συμφέροντά μας και να προωθήσουν τις αξίες μας». Η Κλίντον ζήτησε να μην περικοπούν τα κονδύλια για την αντιμετώπιση κρίσεων στο εξωτερικό. Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι αμερικανικές πιέσεις στον Καντάφι, με κινήσεις για να λογοδοτήσει και με ενέργειες αρωγής προς το λιβυκό λαό.

Η Ε.Ε. αποφασίζει στις 11 Μαρτίου

Η Ε.Ε. θα κάνει έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 11 Μαρτίου για την κατάσταση στη βόρεια Αφρική. Η Ιταλία πάντως δήλωσε υπέρ της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Η Γερμανία ζήτησε να σταλεί ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε να εξεταστεί η υπόθεση με προσοχή. Η Μάλτα αρνείται να επιστρέψει τα δύο «Μιράζ» με τα οποία αυτομόλησαν οι Λίβυοι πιλότοι. Το Ινστιτούτο Sipri ανακοίνωσε ότι έχει πληροφορίες για πτήσεις του προσωπικού αεροσκάφους του Καντάφι στη Λευκορωσία, που σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να είναι προορισμός ανθρώπων του κανταφικού περιβάλλοντος ή ότι συνεχίζεται η διακίνηση όπλων, όπως συνέβαινε νομίμως μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, πρότεινε διεθνή μεσολαβητική προσπάθεια για να βρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση της Λιβύης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
ΗΠΑ
Λιβύη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Λιβύη
Στήνουν απελευθερωτικό στρατό
Ο Καντάφι απέλυσε το «δεξί χέρι του», τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Σενούσι
Εκτός Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Λιβύη
Μια ανθρωπιστική κρίση γεννιέται στα σύνορα Λιβύης - Τηνησίας
Στα 114 δολάρια το μπρεντ, λόγω φημών και ψυχολογίας
Φόβος να μας μείνουν αμανάτι οι 4.500 Φιλιππινέζοι της Λιβύης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Λιβύη
Στήνουν απελευθερωτικό στρατό
Ο Καντάφι απέλυσε το «δεξί χέρι του», τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Σενούσι
Εκτός Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Λιβύη
Οι ΗΠΑ χτυπούν τύμπανα πολέμου
Μια ανθρωπιστική κρίση γεννιέται στα σύνορα Λιβύης - Τηνησίας
Στα 114 δολάρια το μπρεντ, λόγω φημών και ψυχολογίας
Φόβος να μας μείνουν αμανάτι οι 4.500 Φιλιππινέζοι της Λιβύης
Ιράν
Ιράν: νέες συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών, που ζητούσαν την απελευθέρωση των Καρουμπί-Μουσαβί
Μέση Ανατολή
Το αραβικό «σοκ και δέος»
Γερμανία
«Τσου», του είπε τελικά η Μέρκελ
UNESCO
UNESCO: 67 εκατ. παιδιά δεν πάνε καθόλου σχολείο
Ιταλία
Κατήγγειλε «εξαγορά» του
ΗΠΑ
Κάτω τα χέρια απ' το Δημόσιο
ΟΗΕ
Οι μεγάλες δυνάμεις πιέζουν να δοθεί στον ΟΗΕ ο έλεγχος του Ιντερνετ
Βρετανία
Η Βρετανία κόβει χορηγίες
Βραβεία Νομπέλ
Ενα Νόμπελ, 241 υποψήφιοι
Άλλες ειδήσεις
Με το ζόρι γυναίκες στα δ.σ.
Ασήμωσε να σε πω...